mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Tussin - tussin forte, comprimate

Tussin - tussin forte, comprimate







dextrometorfanum
Forma de prezentare: Comprimate continand dextrometorfan. Flacoane cu 20 de comprimate.
Compozitie: Tussin: Un comprimat contine 10 mg bromhidrat de dextrometorfan. Tussin forte: Un comprimat contine 20 mg bromhidrat de dextrometorfan.
Proprietati: Dextrometorfanul este izomerul dextrogir al 3-metoxi-N- metilmorfinanului. Spre deosebire de izomerul levogir, acest derit morfinic de sinteza nu poseda actiune analgezica si nu produce obisnuinta. Dextrometorfanul este un antitusiv nenarcotic cu actiune centrala, utilizat pentru tratamentul simptomatic al tusei uscate datorate unei iritatii la nivelul laringelui, traheei sau bronhiilor. Mecanismul de actiune consta in ridicarea pragului de stimulare a centrului tusei, prin inhibarea stimulilor cailor aferente. Se utilizeaza mai ales in cazul tusei uscate cronice. Desi la doze terapeutice dextrometorfanul nu influenteaza respiratia, la doze masive poate induce o depresie respiratorie.


Farmacocinetica: Administrat pe cale orala, dextrometorfanul se resoarbe rapid si intr-o proportie ridicata. Efectul antitusiv se manifesta dupa 15-30 de minute de la administrare si se mentine timp de 3 pana la 6 ore. Picul plasmatic apare dupa 30-60 de minute. Este meolizat la nivelul ficatului. Meolitul principal este dextrorfanul (3-hidroxi-metilmorfinan). Alaturi de dextrorfan mai apar 3-metoxi-morfinanul si 3-hidroxi-morfinanul. Toti sunt meoliti activi. Nivelul meolitilor rezultati riaza de la un individ la altul datorita capacitatii diferite de demetilare a dextrometorfanului in dextrorfan. Datorita meolizarii intense si a distributiei rapide in tesuturi, nivelele plasmatice pentru dextrometorfanul nemeolizat sunt foarte mici: sub 1 ng/ml. Dupa administrarea a 60 mg, concentratia plasmatica maxima de 386 ng/ml pentru meolitul principal este atinsa dupa 2 ore, timpul de injumatatire biologica fiind de 3,3 ore. Nu se cunoaste gradul de legare de proteinele plasmatice. Dextrometorfanul se elimina pe cale renala sub forma de glucurono- sau sulfoconjugati; 80 % din doza administra-ta se regaseste in urina de 48 de ore.
Indicatii terapeutice: Tuse uscata iritati. Este eficace in cazurile de tuse iritati cronica.
Contraindicatii: Alergie la dextrometorfan. Nu se asociaza cu IMAO (risc de hipertermie, hiperexciilitate si colaps) si nu se consuma alcool pe intreaga durata a tratamentului cu Tussin sau Tussin forte (potentarea depresiei SNC). Nu se administreaza in tusea producti si la bolnavii cu astm bronsic. Insuficienta hepatica gra; insuficienta respiratorie. Nu se administreaza la copin mai mici de 2 ani si se limiteaza administrarea pana la rsta de 6 ani.
Reactii adverse: Uneori somnolenta, ameteli, confuzie, cefalee, greata, rsaturi si constipatie. Administrat in doze terapeutice nu afecteaza respiratia, dar la doze ridicate poate provoca depresia centrului respirator. Au fost semnalate psihoze, ce apar la ingestia unor doze masive (300 mg sau mai mult). Dextrometorfanul nu produce dependenta psihica.
Mod de administrare: Adulti: 75-l20 mg/zi, divizate in 4-6 prize. Copii: intre 2 si 6 ani: 2,5-5 mg la 4 ore sau 7,5 mg la 6 sau 8 ore. Nu se depasi doza maxima de 30 mg/zi. Nu se recomanda la aceasta categorie de rsta folosirea comprimatelor de Tussin forte; intre 7 si 12 ani: 5-l0 mg la fiecare 4 ore sau 15 mg la 6 sau 8 ore. Nu se vor administra mai mult de 60 mg dextrometorfan/zi. Se recomanda utilizarea comprimatelor de Tussin si Tussin forte pe o perioada scurta (cate zile) si folosirea dozei celei mai mici care are efect terapeutic. Daca tusea se mentine la dozele terapeutice obisnuite, nu se vor mari dozele ci se trece la reexaminarea starii clinice a bolnavului.


La rstnici si la pacientii cu insuficienta renala se administra initial 50 % din doza obisnuita. Aceasta poate fi crescuta in functie de tole-ranta si necesitatile bolnavului.
Studiul clinic efectuat la Spitalul Clinic de Recuperare-Iasi a demonstrat eficacitatea comprimatelor de Tussin si Tussin forte in tratarea tusei uscate de intensitati riabile, aceasta disparand dupa 1-2 zile de tratament (uneori fiind inlocuita de tuse producti ce necesita administrarea de expectorante). Nu s-au semnalat reactii adverse la bolnavii tratati cu Tussin sau Tussin forte.
Precautii: In caz de insuficienta hepatica si la persoanele in rsta, doza terapeutica se reduce cu 50 %.
Sarcina si alaptare: Dextrometorfanul nu are efect teratogen.Totusi se evita administrarea lui pe durata primelor trei luni de sarcina. Daca se foloseste in ultimele luni de sarcina poate provoca fenomene de depresie respiratorie la nou-nascut. Nu se administra pe timpul alaptarii, nedispunandu-se de date suficiente in ceea ce priveste excretarea in laptele matern.
Interactiuni: Poate potenta actiunea deprimantelor SNC. Asocierea cu inhibitori ai MAO, furazolidona si procarbazina poate duce la aparitia unei crize adrenergice, la coma, colaps, ameteli, hiperexciilitate, hipertensiune, febra, greturi, spasme sau tremor. Nu se cunoaste mecanismul de actiune pentru aceste manifestari. Chinidina, prin inhibarea sistemului enzimatic al citocromului P450,poate provoca o crestere a nivelelor plasmatice pentru dextrometorfan.
Supradozare: Simptomele supradozarii cu dextrometorfan sunt: starile de ameteala, confuzie, greata si rsaturi, nervozitate si iriilitate. Tratament: Spalaturi gastrice si administrare de carbune activ. In caz de depresie respiratorie se administreaza naloxona. La adulti: 0,4-2 mg i.v., doza ce se poate repeta, daca este necesar, la interle de 2-3 minute, pana la 10 mg. La copii, doza initiala este de 10 mcg/kg corp, urmata, daca este necesar, de 100 mcg/kg corp. Daca apar convulsii se administra un anticonvulsint (o benzodiazepina)
Conditii de pastrare: La temperatura ambianta (15 - 25 grade Celsius).

Producator: Europharm






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole




  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024