mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Medicamente
Index » Medicamente
» cefozon

cefozon






cefoperazonum

Compozitie: Fiecare flacon contine cefoperazon sod. 0,5 g sau 1 g.

Actiune terapeutica: Antibiotic din grupul cefalosporinelor cu actiune bactericida prin inhibarea peretelui celular bacterian. Cefozon este activ in vitro impotri unei rietati largi de germeni patogeni si este rezistent la degradarea de catre beta-lactamaza. Microorganismele sensibile sunt: Bacterii grampozitive: Stafilococ auriu cu sau fara penicilinaza, Stafilococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes grup A beta-hemolitic, Streptococcus agalactiae grup B beta-hemolitic, Streptococcus faecalis, majoritatea rietatilor de Streptococ beta-hemolitic. Bacterii gramnegative: E.Coli, Klebsiella, Enterobacter, Haemophilus influenzae (rietatiile beta-lactamaza pozitive sau negative), Proteus (mirabilis, vulgaris, morgani), Salmonella, Shigella, Pseudomonas, Neisseria gonoree (beta-lactamaza poziti sau negati), Neisseria meningitidis, Bordella pertussis, Yersinia enterocollitica; germeni anaerobi: coci grampozitivi si gramnegativi (incluzand Peptococcus, Peptostreptococcus), bacili grampozitivi (clostridii), bacili gramnegativi (bacteroides, fusobacterium). Valori ridicate ale concentratiei de Cefozon in urina sau bila se obtin dupa administrarea unei singure doze. Timpul de injumatatire al Cefozon-ului seric este de aproximativ 2 ore. Cefozon realizeaza concentratia terapeutica in toate fluidele si tesuturile, ex.: L.C.R. (la pacientii cu meningele inflamat), urina, bila si peretele cii biliare, sputa si plaman, amigdale palatine, sinusuri, rinichi, tract urinar, prostata si testicule, uter si lichid amniotic. Repetarea administrarii de Cefozon nu duce la acumularea medicamentului la subiectii normali. Peak-ul plasmatic si timpul de injumatatire mediu sunt similare la subiectii normali si la pacientii cu insuficienta renala. La pacientii cu disfunctii hepatice, timpul de injumatatire mediu este prelungit, iar eliminarea urinara este crescuta. La pacientii cu insuficienta atat hepatica cat si renala, Cefozon se acumuleaza in ser.



Indicatii: Cefozon este indicat in tratamentul urmatoarelor afectiuni: infectii respiratorii (ale cailor aeriene superioare si inferioare); infectii ale tractului urinar (superior sau inferior), peritonita, colangita si alte infectii intra-abdominale, septicemie, meningita, infectii ale oaselor si articulatiilor, boli inflamatorii pelviene, endometrite, gonoree si alte infectii ale tractului genital. A始 scop profilactic este indicat pentru evitarea infectiilor post-operatorii la pacientii ce vor fi supusi la interventii chirurgicale abdominale, cardio-sculare sau ortopedice. Terapia combinata: Datorita spectrului larg de actiune al Cefozon-ului, majoritatea infectiilor pot fi tratate adect cu acest antibiotic, dar daca este necesar se pot folosi concomitent si alte antibiotice. Daca este asociat cu aminoglicozide, functia renala trebuie monitorizata in timpul terapiei.

Contraindicatii: Cefozon este contraindicat la pacientii cu alergie la cefalosporine. Atentie A始aintea inceperii tratamentului cu Cefozon se face o anamneza amanuntita care sa evidentieze in antecedente hipersensibilitatea la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. Antibioticul se administra cu precautii la pacientii sensibili la penicilina si la pacientii care prezinta diverse forme de alergie in special la medicamente. Daca apar reactii alergice, terapia cu Cefozon trebuie intrerupta. Reactiile anafilactice necesita tratament de urgenta adrenalina, oxigen, steroizi i.v., in functie de gravitate.

Precautii: Modificarea dozei poate fi necesara in caz de obstructie biliara severa, boli hepatice sau disfunctie renala. La pacientii cu disfunctie atat renala cat si hepatica doza de Cefozon nu trebuie sa depaseasca 2 g/zi. Ca si la alte antibiotice, deficitul de vitamina K poate apare la unii pacienti, asa incat administrarea acestei vitamine este recomandata in aceste cazuri. Pacientii trebuie avertizati privitor la riscul ingestiei de bauturi alcoolice in acelasi timp cu administrarea de Cefozon; s-a semnalat aparitia de transpiratie si cefalee, dupa ingestia de alcool in cursul tratamentului si pana la 5 zile dupa tratamentul cu Cefozon.

Interactiuni cu teste de laborator: O reactie fals poziti pentru glicozurie poate sa apara la determinarea cu reactiv Benedict sau Fehling.

Utilizarea in timpul sarcinii. La gravide se utiliza numai daca este strict necesar.

Utilizarea in timpul alaptarii. A始 laptele matern trec numai mici cantitati de Cefozon, dar trebuie avute in vedere anumite precautii cand se administreaza mamelor care alapteaza.

Utilizare la sugari. Cefozon a fost testat si folosit la sugari, dar in tratamentul nou-nascutilor si al copiilor nascuti prematur trebuie luate in calcul si eventualele riscuri.

Reactii adverse: Ca si in cazul tuturor cefalosporinelor a fost raportata hipersensibilitatea manifestata prin rash, urticarie, eozinofilie si febra. La aceste reactii sunt mai predispusi pacientii and in antecedente sensibilitate la penicilina. De asemenea a fost raportata si o usoara scadere a neutrofilelor. La nivel hepatic, o crestere tranzitorie a TGO, TGP si fosfatazei alcaline poate fi intalnita. La nivelul tractului gastro-intestinal pot aparea scaune moi sau diaree.

Dozare: La adulti doza medie este de 2-4 g/zi administrat in parti egale la 12 ore. A始 infectiile severe doza poate fi crescuta pana la 8 g/zi administrata in parti egale la 12 ore. 12 g/zi se pot administra in doze egal fractionate la 8 ore, iar administrarea pana la 16 g/zi in doze fractionate a fost facuta fara a fi raportate complicatii. Doza recomandata in cazul uretritelor gonococice necomplicate este de 500 mg i.m. in doza unica. Pacientii cu infectii renale nu necesita reajustarea dozelor de 2-4 g/zi. Pentru pacientii a caror rata de filtrare glomerulara este mai mica de 18 ml/min sau atunci cand nivelul creatininei serice este mai mare de 36 mg/dl, doza maxima de Cefozon trebuie sa fie de 4 g/zi. Solutia de Cefozon si aminoglicozidele nu se vor amesteca direct deoarece exista o incompatibilitate fizica intre ele. La sugari si copii doza este intre 50-200 mg/zi si se administreaza in 2 prize (la 12 ore). O doza mai mare de 300 mg/zi poate fi folosita in tratamentul unor infectii severe (meningite) fara a creste riscul efectelor adverse. A始 scop profilactic sau pentru interventii chirurgicale 1-2 g pot fi adminstrate i.v. cu 30-90 minute inaintea operatiei si doza poate fi repetata la 12 ore timp de 1-3 zile dupa operatie.



Mod de administrare: Injectii intravenoase: Pentru obtinerea solutiei initiale se introduc in flaconul cu pulbere sterila 5 ml solvent la 1 g de cefoperazona. Solutii utilizate drept solvent: dextroza 5% sau 10%; dextroza 5% cu 0,9% clorura de sodiu; dextroza 5% cu 0,2% clorura de sodiu; ser fiziologic 0,9%; apa distilata pentru injectii.

Perfuzii intravenoase: Se vor dizol 1-2 g de Cefozon in 20-l00 ml de solutie intravenoasa compatibila si se administra intravenos intr-un interl de 15 minute pana la 1 ora. Daca se prefera apa distilata pentru dilutie nu se adauga mai mult de 20 ml la un flacon. Pentru perfuzii continue fiecare gram de Cefozon trebuie dizolt in 5 ml apa distilata si adaugat apoi la solutia de perfuzie. Pentru injectare i.v. directa, pentru fiecare administrare doza maxima este de 2 g la adulti si 50 mg/kg corp la copii. Cefozon trebuie dizolt la o concentratie de 100 mg/ml, iar durata administrarii sa fie de cel putin 3-5 minute.

Administrare intramusculara: Pentru o administrare i.m. sa folosi ca diluant apa distilata. Injectarea se face intramuscular profund.

Conditii de pastrare: Solutia pregatita pentru folosire poate fi pastrata timp de 24 ore la temperatura camerei (+150C-+ 50C) sau timp de 5 zile la frigider (+20C-+80C). Pentru a obtine solutii sile se vor folosi diluantii indicatii mai jos pentru prepararea unor solutii de Cefozon cu concentratiile alaturate. Dupa perioada de timp indicata, cantitatea nefolosita de solutie fi aruncata.

Diluant Concentratie aproximati

Apa distilata 300 mg/ml

Dextroza 5 % 2-50 mg/ml

Dextroza 5 % cu Ringer lactat 2-50 mg/ml

Dextroza 5 % cu NaCl 0,9 % 2-50 mg/ml

Dextroza 5 % cu NaCl 0,2 % 2-50 mg/ml

Dextroza 10 % 2 mg/ml

Ringer lactat 300 mg/ml

Lidocaina 0,5 % 2-300 mg/ml

Ser fiziologic 300 mg/ml

Solutiile deja pregatite, dar care urmeaza a fi folosite dupa o perioada de timp, se pot pastra in seringi sau flacoane de perfuzie din sticla sau din plastic inchise etanse la temperatura de -l00C (-200C) timp de: 3 saptamani: Concentratie aproximati: dextroza 5% 2-50 mg/ml; dextroza 5% cu 0,9% Clorura de sodiu 2-50 mg/ml. 5 saptamani: ser fiziologic; apa distilata 300 mg/ml; dextroza 5% cu 0,2% Clorura de sodiu 2-50 mg/ml. A始ainte de folosire, solutiile pastrate la frigider vor fi mentinute un timp la temperatura camerei. Atentie Cantitatea nefolosita dupa deschiderea flaconului se arunca. Nu se recongela.

Forma de prezentare: Flacoane cu 0,5 g si 1 g.



Producator: EIPICO





Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024