mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Nitroglicerina

Nitroglicerina







Prezentare farmaceutica nitroglicerina
Provoaca vasodilatatie coronariana, ameliorand aprovizionarea cu sange a miocardului ischemic; provoaca vasodilatatie sistemica, indeosebi noasa, dar si arteriolara (la doze mari), micsorand presarcina si postsarcina, ceea ce usureaza munca inimii si scade consumul de oxigen al miocardului; dozele mari diminueaza presiunea arteriala. Pentru administrarea perlinguala efectul apare in 2-5 minute si dureaza 10-30 minute; pentru aplicarea pe piele efectul apare in 20-60 minute si dureaza 3-6 ore; in cazul introducerii intranoase efectul este imediat si dispare repede dupa oprirea perfuziei.


Indicatii
Tratamentul curativ si profilaxia imediata a crizei de angina pectorala (comprimatele si solutia pentru administrarea perlinguala); tratament de fond, pentru profilaxia de durata a crizelor anginoase (unguentul); forme sere de angina pectorala (angina insila, ang
ina vasospastica rebela la tratamentul conntional), infarct acut de miocard complicat, insuficienta cardiaca stanga cu edem pulmonar acut, hipertensiune arteriala grava si in timpul interntiilor coronariene sau neurochirurgicale (perfuzia intranoasa).


Actiune terapeutica
Comprimate perlinguale continand nitroglicerina 0,5 mg (tub cu 20 buc.); solutie alcoolica perlinguala continand nitroglicerina 1% (flac. cu 95 ml); unguent continand nitroglicerina 4% (tub cu 15 g); fiole a 2 ml solutie 0,5% (10 mg nitroglicerina) pentru prepararea de solutie perfuzabila (cutie cu 100 buc.).


Mod de administrare nitroglicerina
Perlingual, cate 1/2 comprimat sau 1-3 picaturi in timpul crizei de angina pectorala sau imediat inaintea efortului provocator. In aplicare pe pielea fara par (partea interna a bratelor, piept, abdomen), cu masaj usor, cate 2-3 g unguent (10-l5 cm din preparat asa cum iese din tub) de 2-3 ori/zi, la intervale de 6-8 ore; doza se individualizeaza. Pentru perfuzie intranoasa o fiola a 10 mg nitroglicerina se dilueaza in solutie salina sau glucozata izotone, la concentratia de 0,025-0,1‰ (nitroglicerina 25-l00 µg/ml); se introduc la inceput 5 µg nitroglicerina/minut, crescand, in continuare, cu cate 4 µg/minut la fiecare 3-5 minute, pana la scaderea presiunii arteriale sau linistirea durerii; dozele uzuale sunt de 12,5-50 µg/minut (10-40 picaturi/minut), sau 0,75-3 mg/ora; rareori sunt necesare doze mai mari, pana la 100 µg/minut sau 6 mg/ora. Pentru perfuzie trebuie evitate tuburile de plastic (absorb nitroglicerina).


R
eactii_adrse

Dozele mari provoaca congestia fetei, bufeuri de caldura, cefalee pulsatila, senzatie de sufocare, uneori greata, varsaturi, sudoratie, slabiciune, ameteli, chiar lipotimie; supradozarea provoaca hipotensiune cu tahicardie, accentuand ischemia miocardica. In cazul administrarii perlinguale, daca criza dureroasa nu dispare dupa cel mult 3 comprimate, trebuie solicitat de urgenta medicul. Perfuzia intranoasa se face obligatoriu sub control clinic, hemodinamic si electrocardiografic; scaderea presiunii sistolice sub 100 mmHg impune oprirea perfuziei. Aplicarea pe piele preteaza la dezvoltarea tolerantei (se fac pauze de o saptamana).


Contraindicatii nitroglicerina
Soc, hipotensiune arteriala marcata, hipovolemie, hipotensiune intracraniana, traumatisme cranio-encefalice, hemoragie cerebrala, anemie grava; idiosincrazie la nitrati. Perfuzia este contraindicata la bolnavii cu edem pulmonar toxic, in infarctul miocardic acut si insuficienta cardiaca stanga acuta cu presiune de umplere mica, in caz de pericardita constrictiva si tamponare pericardica, ca si in timpul sarcinii si travaliului; prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica grava, la renali, la hipotiroidieni, in prezenta malnutritiei si hipotermiei, in caz de glaucom cu unghi inchis. Asocierea cu alte medicamente hipotensi si bauturile alcoolice creste riscul scaderii marcate a presiunii arteriale.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole


  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024