mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Medicamente
Index » Medicamente
» mycobutin

mycobutin






rifambutina

Descriere: Mycobutin (rifabutina), este un antibiotic ansamicinic semisintetic cu spectru larg de actiune, activ indeosebi impotriva bacililor acidoalcoolorezistenti, inclusiv impotriva mycobacteriilor atipice si multi-rezistente. Fiecare capsula de Mycobutin destinata administrarii orale contine 150 mg rifabutina. Denumirea chimica a rifabutinei este 4-deoxo-3,4-2-spiro-(N-izobutil-4-piperidil)2,5-dihidro-lH-imidazo-rifamicina S.

Farmacologie: In vitro, rifabutina s-a dovedit foarte activa impotriva suselor de laborator si a izolatelor clinice de M. tuberculosis. Studiile in vitro efectuate pana in prezent arata ca o treime pana la jumatate din susele de M. tuberculosis rezistente la rifampicina sunt sensibile la rifabutina. Aceasta demonstreaza ca rezistenta incrucisata intre cele doua antibiotice este incompleta. A始 infectiile experimentale cauzate de M. tuberculosis, actiunea in vivo a rifabutinei a fost de aproximativ zece ori mai puternica decat cea a rifampicinei, aceste date fiind in concordanta cu rezultatele obtinute in vitro. Rifabutina s-a dovedit de asemenea activa impotriva mycobacteriilor netuberculoase (atipice), inclusiv impotriva M. avium intracellulare complex (MAC), atat in vitro cat si in infectiile experimentale cauzate de acesti agenti patogeni la soarecii cu imunodeficienta provocata.



Farmacocinetica: La om, rifabutina se absoarbe rapid si atinge concentratia plasmatica maxima la 2-4 ore de la administrarea orala. Nivelul plasmatic se mentine la valori superioare concentratiei minime inhibitorii (CMI) pentru M. tuberculosis timp de pana la 30 de ore de la administrare. Dupa administrarea unor doze unice de 300, 450 si 600 mg la voluntari sanatosi, comportamentul farmacocinetic al rifabutinei este liniar. La aceste doze, Cmax este cuprinsa intre 0,4 si 0,7 mg/ml. La animale, rifabutina se distribuie din abundenta la nivelul diferitelor organe, cu excepta creierului. A始 mod special, in tesutul pulmonar uman, concentratia inregistrata pana la 24 de ore de la administrare era de aproximativ 5-l0 ori mai ridicata decat nivelul plasmatic. Penetrarea intracelulara a rifabutinei este foarte buna, dupa cum o demonstreaza raportul concentratiilor intracelulara/extracelulara, care a variat intre 9, in cazul neutrofilelor, si 15, in cazul monocitelor. Ambele valori au fost inregistrate la om. Este posibil ca aceasta concentratie intracelulara ridicata sa joace un rol crucial in sustinerea eficacitatii rifabutinei impotriva agentilor patogeni intracelulari cum sunt mycobacteriile. Rifabutina si meolitii sai se elimina in cea mai mare parte pe cale renala. La om, t1/2 al rifabutinei este de aproximativ 35 - 40 de ore.

Indicatii terapeutice: Mycobutin este indicat in tratamentul infectiilor cauzate de micobacterii ca: M. tuberculosis, M. avium intracellulare complex (MAC), precum si de alte mycobacterii atipice. Mycobutin este de asemenea indicat in profilaxia infectiilor cu MAC la pacientii imunodeficitari cu valori ale fractiunii CD4 mai mici sau egale cu 200/ml. A始 infectiile cauzate de MAC si alte micobacterii atipice, cum ar fi M. xenopi, Mycobutin-ul s-a dovedit eficient atat in tratamentul formelor localizate, cat si in cel al formelor diseminate survenite la pacientii imunodificitari. A始 tratamentul tuberculozei, Mycobutin-ul s-a dovedit eficient atat in tratamentul tuberculozei pulmonare recent diagnosticate, cat si in cel al tuberculozei pulmonare cronice, multi-rezistente, cu suse de M. tuberculosis rezistente la rifampicina. Conform criteriilor uzuale acceptate privind tratamentul infectiilor cu mycobacterii, Mycobutin-ul trebuie administrat in asociere cu alte medicamente active impotriva mycobacteriilor si care nu apartin familiei rifamicinelor.

Posologie si mod de administrare: Mycobutin poate fi administrat in doza unica zilnica, la orice ora si independent de mese. Adulti: Mycobutin ca monoterapie: profilaxia infectiilor cu MAC la pacientii imunodeficitari: 300 mg (2 capsule). Mycobutin in terapie combinata: in infectiile mycobacteriene netuberculoase: 450-600 mg (3 pana la 4 capsule) timp de pana la 6 luni din momentul negativarii culturilor in tuberculoza pulmonara cronica, rezistenta la multiple antibiotice: 300-450 mg (2 pana la 3 capsule) timp de pana la 6 luni din momentul negativarii culturilor din sputa in tuberculoza pulmonara diagnosticata recent: 150 mg (o capsula) timp de 6 luni. Varstnici: Nu exista recomandari speciale privind eventuale modificari ale posologiei la varstnici.

Contraindicatii: Mycobutin este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la rifabutina sau alte rifamicine (ca de ex. rifampicina). Datorita experientei clinice insuficiente la femeile aflate in perioada de sarcina sau alaptare si la copii, nu se recomanda administrarea de Mycobutin la aceste categorii de pacienti.

Precautii: Mycobutin poate provoca coloratia rosie-portocalie a urinii, tegumentelor si secretiilor organismului. Nu se recomanda purtarea lentilor de contact moi. Formele usoare de insuficienta hepatica sau renala nu necesita modificarea dozei. Mycobutin-ul trebuie administrat cu atentie in cazurile de insuficienta hepatica severa. Formele usoare si moderate de insuficienta renala nu necesita ajutarea dozei. Insuficienta renala grava (clearance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min) necesita reducerea dozei cu 50%. A始 timpul tratamentului cu Mycobutin, se recomanda monitorizarea periodica a numarului de leucocite si trombocite, precum si a nivelului enzimelor hepatice. Nu au fost inregistrate efecte adverse asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a lucra cu utilaje.



Sarcina si alaptare: Nu se recomanda administrarea de Mycobutin la femeile aflate in perioada de sarcina sau alaptare.

Reactii adverse: Toleranta la Mycobutin, administrat in cadrul unor regimuri medicamentoase mixte, a fost evaluata atat la pacientii imunocompetenti cat si la cei imuniodeficitari cu mycobacterioza tuberculoasa sau netuberculoasa, in cadrul unor studii de lunga durata in care s-au administrat doze zilnice de pana la 600 mg. Durata tratamentului a fost de 6-l2 luni sau mai mult, iar dozele au fost cuprinse intre 150 si 600 mg. Tinand cont de faptul ca, in cadrul acestor studii, Mycobutin-ul a fost de multe ori administrat ca si componenta a unui regim mixt, nu este posibila definirea cu certitudine a relatiei medicament-efect advers. A始treruperea tratamentului a fost necesara numai in cateva cazuri. Efectele adverse inregistrate au fost asociate, in ordinea descrescatoare a frecventei: tubului digestiv: greata, varsaturi, cresterea nivelului enzimelor hepatice, icter. Sistemului sanguin si limfatic: leucopenie, trombocitopenie si anemie; frecventa si severitatea reactiilor hematologice a crescut odata cu administrarea concomitenta a izoniazidei. aparatului locomotor: artralgii si mialgii. Mai pot aparea: febra, eruptii cutanate si, ocazional, alte reactii de hipersensibilitate cum ar fi: eozinofilia, bronhospasmul si socul.

Interactiuni: Rifabutina a provocat inductia enzimelor din subfamilia citocrom P450 3A si, prin urmare, poate afecta comportamentul farmacocinetic al medicamentelor meolizate de catre enzimele din aceasta clasa. Administrarea unor asemenea medicamente in asociere cu Mycobutin-ul necesita cresterea dozajului acestora. Din acest motiv, in timpul tratamentului cu Mycobutin, contraceptia orala poate fi inadecvata, pacientele fiind sfatuite sa utilizeze alte metode contraceptive. Desi datele farmacocinetice au demonstrat ca, administrat in asociere cu zidovudina, Mycobutin-ul scade nivelul plasmatic al acesteia, un studiu amplu, controlat, a aratat ca aceste modificari sunt lipsite de semnificatie clinica. Studiile clinice au aratat ca Mycobutin-ul nu afecteaza farmacocinetica didanozinei (ddI) si a izoniazidei (cu toate acestea, pentru cea din urma, consultati modulul a廢fecte adversea). Pe baza consideratiilor meolice mentionate mai sus, se preconizeaza ca nu exista nici o interactiune importanta cu etambutolul, teofilina, sulfamidele, pirazinamida, fluconazolul si zalciina (ddC).

Supradozare: A始 caz de supradozare, se efectueaza spalaturi gastrice si se administreaza un tratament diuretic. Se va administra de asemenea un tratament de sustinere si unul simptomatic. Doze de peste 1000 mg/zi, administrate pe perioade indelungate, pot cauza uveita.

Forma de prezentare: 30 de capsule a cate 150 mg, ambalate in blistere transparente din P/Al.



Producator: Pharmacia & Upjohn





Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024