mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Medicamente
Index » Medicamente
» protoxid de azot

protoxid de azot






protoxid de azot

Compozitie: Butelii continand protoxid de azot (N2O) lichefiat, sub presiune.

Actiune farmacoterapeutica: Protoxidul de azot este un anestezic general gazos, cu proprietati ce corespund aproape integral conditiilor unui anestezic ideal; fiziologic inert fata de toate tesuturile cu exceptia substantei cerebrale, difuzeaza rapid in organism si se elimina in scurt timp prin plaman, nu este iritant pentru caile respiratorii, are un miros agreabil (usor dulceag), nu este exploziv a€śper sea€ť si in conditiile utilizarii in decurs de maximum 24 de ore in amestec cu o cantitate suficienta de oxigen (minimum 20%), la presiunea atmosferica, este, practic, lipsit de toxicitate. Principalul inconnient al protoxidului de azot este capacitatea sa anestezica scazuta (aproximativ 15% din cea a eterului) in forma in care se utilizeaza de obicei in chirurgie: 80% protoxid de azot + 20% oxigen, la presiune normala. Inhalarea acestui amestec, fara premedicatie, provoaca, dupa o scurta perioada (1-2 minute) de agitatie motorie si euforie similara celei postalcoolice, un somn narcotic superficial, cu analgezie generala, fara relaxare musculara si cu pastrarea reflexelor. Anestezia chirurgicala se poate obtine numai prin cresterea presiunii amestecului gazos sau prin administrarea de protoxid azot nediluat, ambele procedee nefiind recomandabile, intrucat comporta pericolul anoxiei cerebrale, cu leziuni irersibile, chiar dupa expuneri de scurta durata. AŽn concentratii subanestezice (50%, 35%, 20%-in aer sau in oxigen), protoxidul de azot se poate utiliza pentru obtinerea analgeziei in obstetrica, in mica chirurgie, in cadrul unei explorari instrumentale etc.



Indicatii: Chirurgie (80% protoxid de azot + 20% oxigen): in anestezie generala. Obstetrica (50% protoxid de azot +50% aer sau oxigen): pentru analgezia nasterii. Alte indicatii (35% protoxid de azot in aer sau oxigen): bronhoscopie, interntii de mica chirurgie (debridarea plagilor, cauterizari, incizari de abcese, schimbarea pansamentelor), analgezie postoperatorie, in tratamentul tetanosului etc.

Mod de administrare: AŽn chirurgie, in cadrul inductiei narcozei, protoxidul de azot se administreaza dupa o premedicatie adecvata (de exemplu, un barbituric cu o actiune de scurta durata), realizarea narcozei chirurgicale obtinandu-se cu un anestezic volatil (eter, tricloretilen sau halotan), entual cu un analgezic narcotic. Pentru relaxare musculara se utilizeaza d-tubocurarina sau alte miorelaxante.



Reactii adrse: Printre incidentele protoxidului de azot se amintesc varsaturile, in special la copii. Accidentul cel mai frecnt intalnit in caz de nerespectarea (intentionata sau accidentala) a proportiei celor doua gaze in amestecul anestezic este hipoxia (anoxia) cerebrala, cu repercusiuni adesea gra. Dupa administrari prelungite ca, de exemplu, in tetanos, s-au semnalat fenomene de depresiune medulara pana la aplazie.

Forma de prezentare: Butelii a 2,5 l, 10 l si 40 l.

Conditii de pastrare: AŽn butelii bine inchise, la adapost de lumina, caldura si umiditate.



Producator: Sicomed





Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Medicamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024