Prezentare farmaceutica ceclor Cefacloran este o cefalosporina semisintetica pentru administrare orala. Testele in vitro au demonstrat ca activitatea bactericida a cefalosporinelor este rezultatul inhibarii sintezei peretelui celular. Cefaclor are actiune in vitro asupra urmatoarelor microorganisme: stafilococi, inclusicoagulazo-pozitivi, coagulazo-negativi si tulpini producatoare de penicilinaza (testate prin metode in vitro, exista rezistenta incrucisata intre cefaclor si meticilin); Streptococcus pyogenes (streptococi beta-hemolitici grup A), Streptococcus pneumoniae, Moraxella (Branhamelia) catarrhalis, Haemophilus influenzae (inclusitulpini ampicilino-rezistente producatoare de beta-lactamaza), Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella spp., Citrobacter diversus, Neisseria gonorrhoeae, Propionibacteria acnes si Bacteroides spp. (exclusiBacteroides fragilis), peptococi, peptostreptococi.
Indi catii Cefaclor este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii care sunt determinate de tulpini sensibile ale urmatoarelor microorganisme: -
otita medie determinata de: S. pneumoniae, H. Influenzae, stafilococi, S. pyogenes (streptococi ³-hemolitici grup A) si M. catarrhalis; - infectii ale cailor aeriene inferioare, inclusipneumonii determinate de: S. pneumoniae, H. influenzae, S. pyogenes (streptococi ³-hemolitici grup A) si M. catarrhalis; - infectii ale cailor aeriene superioare, inclusifaringita si tonsilita determinate de S. pyogenes (streptococi ³-hemolitici grup A) si M. catarrhalis; - infectii ale tractului urinar, inclusipielonefrita si cistita determinate de E. coli, P. mirabilis, Klebsiella spp. si stafilococi coagulazo-negativi; - infectii ale tesutului cutanat si subcutanat determinate de: Staphylococcus aureus si Streptococcus pyogenes (streptococi ³-hemolitici grup A). Sunt necesare teste de sensibilitate si culturi pentru a determina sensibilitatea microorganismului la cefaclor.
Actiune terapeutica Capsule continand 250 mg si 500 mg cefaclor; flacoane a 75 ml continand suspensie de cefaclor pentru administrare orala, cu concentratii de 125 mg/5 ml si 250 mg/5ml.
Mod de administrare ceclor Cefaclor se administreaza pe cale orala. Adulti: doza uzuala este 250
mg la fiecare 8 ore. In cazul unor infectii mai severe sau cu germeni mai putin sensibili, dozele se pot dubla (doza maxima este de 4 g/zi). Copii: doza uzuala recomandata este de 200 mg/kilocorp/zi divizata in 3 doze. In cazul unor infectii mai severe, doza recomandata este de 40 mg/kilocorp/zi, in doze divizate, doza maxima fiind de 1 g/zi.
Reactii_adverse Reactii de hipersensibilitate au aparut la 1,5% din cazuri si au fost sub forma de eruptii moniliforme (1 din 100 de bolnavi). Prurit, urticarie si teste Coombs pozitive au fost intalnite la mai putin de 1 din 200 de bolnavi. Simptome gastro-intestinale au aparut la aproximati2,5% din pacienti. Ca si la alte peniciline si cefalosporine au fost observate rar
hepatita tranzitorie si icter colestatic.
Contraindicatii ceclor Cefaclor este contraindicat la bolnavii cu
alergie la cefalosporine. Atentie! La bolnavii cu alergie la peniciline, cefalosporinele vor fi administrate cu prudenta. Do clinice si de laborator demonstreaza existenta de alergie partiala incrucisata intre peniciline si cefalosporine, existand situatii cand bolnavii au prezentat reactii alergice, inclusianafilaxie, la ambele clase de antibiotice.