mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Digoxin

Digoxin







Prezentare farmaceutica digoxin
Glicozida tonicardiaca cu actiune intensiva, relativ rapida (apare la 1-2 ore, este maxima la 6 ore dupa administrarea orala; apare la 20 de minute, este maxima la 1,5-3 ore dupa injectarea intranoasa; concentratia plasmatica constanta se obtine dupa 6-7 zile de tratament) si de durata relativ scurta (la bolnavii complet digitalizati decompensarea survine dupa 5-6 zile de la oprirea medicatiei).


Indicatii
Insuficienta cardiaca acuta, insuficienta cardiaca congestiva,
oconductor al cordului" class="alin2">cord pulmonar cronic, insuficienta cardiaca la copii (in cursul cardiopatiilor congenitale sau capatate); fibrilatie si flutter atriale, tahicardie suprantriculara. Este de ales pentru digitalizare rapida si la bolnavii cu tendita mare de acumulare a digitalicelor. Tratamentul digitalic realizeaza rezultate optime in insuficienta cardiaca cu debit mic, inima dilatata, functie sistolica diminuata, dar rezerva contractila pastrata si cand se adauga fibrilatia atriala sau alta tahiaritmie suprantriculara; medicatia digitalica se poate asocia cu diuretice si vasodilatatoare.


Actiune terapeutica
Comprimate continand digoxina 0,25 mg (flac. cu 40 buc.) solutie hidroalcoolica glicerinata pentru uz intern continand digoxina 0,5 mg/ml sau 30 picaturi (flac. cu 10 ml); fiole a 2 ml solutie injecila continand digoxina 0,5 mg (cutie cu 5 buc.).


Mod de administrare digoxin
Adulti: tratament de atac (entual) cu 0,5-l mg/zi oral, pana la compensare (cateva zile), apoi intretinere cu 0,125- 0,50 mg/zi (obisnuit 0,25 mg mai putin la batrani si la bolnavii cu insuficienta renala - 0,125 mg); in urgente, daca pacientul nu a mai fost digitalizat, se injecteaza intranos lent (diluat si cu prudenta) 0,5-l mg, repetand la nevoie dupa 4-8 ore inca 0,5 mg. Copii: oral 0,025 mg/kilocorp la 8 ore, 2-4 doze pentru digitalizare, apoi intretinere cu 0,0125 mg/kilocorp si zi. Posologia trebuie individualizata sub control medical.


Reactii_adrse
Aceleasi ca pentru digitoxina, dar riscurile toxicitatii cumulati sunt mai mici; injectarea intranoasa trebuie facuta cu prudenta. Nou-nascutii si imaturii sunt mai sensibili (prudenta in dozare); insuficienta r
enala si varsta inaintata favorizeaza acumularea (doze mici). Antiacidele, sucralfatul, colestiramina pot diminua absorbtia intestinala a digoxinei, anticolinergicele, eritromicina, tetraciclina pot creste absorbtia; chinidina, diltiazemul si rapamilul, amiodarona, cimetidina pot creste concentratia plasmatica a digoxinei (uneori este necesara reducerea dozei de tonicardiac); tiazidele, furosemidul, acidul etacrinic, amfotericina, corticosteroizii cresc riscul aritmiilor (prin hipokaliemie), de asemenea simpatomimeticele beta-adrenergice - adrenalina, izoprenalina (prin marirea exciilitatii miocardice); beta-blocantele si alte deprimante ale conducerii atrio-ntriculare pot fi riscante, mai ales pentru calea intranoasa; litiul poate sensibiliza miocardul la actiunea digoxinei.


Contraindicatii digoxin
Aceleasi ca pentru digitoxina, dar riscurile toxicitatii cumulati sunt mai mici; injectarea intranoasa trebuie facuta cu prudenta. Nou-nascutii si imaturii sunt mai sensibili (prudenta in dozare); insuficienta renala si varsta inaintata favorizeaza acumularea (doze mici). Antiacidele, sucralfatul, colestiramina pot diminua absorbtia intestinala a digoxinei, anticolinergicele, eritromicina, tetraciclina pot creste absorbtia; chinidina, diltiazemul si rapamilul, amiodarona, cimetidina pot creste concentratia plasmatica a digoxinei (uneori este necesara reducerea dozei de tonicardiac); tiazidele, furosemidul, acidul etacrinic, amfotericina, corticosteroizii cresc riscul aritmiilor (prin hipokaliemie), de asemenea simpatomimeticele ³ - adrenergice - adrenalina, izoprenalina (prin marirea exciilitatii miocardice); ³ - blocantele si alte deprimante ale conducerii atrio-ntriculare pot fi riscante, mai ales pentru calea intranoasa; litiul poate sensibiliza miocardul la actiunea digoxinei.


Sinonime si alte medicamente
Coragoxine, Dilacor, Dilanacin, Lanicor, Lanoxin.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole


  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024