mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Nortriptilina

Nortriptilina









Prezentare farmaceutica nortriptilina
Antidepresiv triciclic cu proprietati sedati si antianxioase; anticolinergic periferic si central; efectul antidepresiv se instaleaza dupa 1-3 saptamani de tratament.


Indicatii
Tratamentul simptomatic al starilor depresi; este de ales in depresiile endogene si atunci cand manifestarile depresi sunt insotite de anxietate.


Actiune terapeutica
Drajeuri continand nortriptilina clorhidr. 10 mg (cutie cu 30 buc.).


Mod de administrare nortriptilina
Oral, doza obisnuita la bolnavii spitalizati este de 70-l00 mg/zi (in 2-4 prize), se poate creste cu 25 mg la fiecare 2-7 zile, pana la cel mult 150 mg (mai putin


la batrani si adolescenti - 30-50 mg/zi); in ambulator se incepe cu 20 mg/zi, crescand treptat cu cate 10 mg, dupa nevoie -, doza uzuala este de 20-40 mg/zi. Silirea dozei se face obligatoriu sub supraghere medicala.


Reactii_adrse
Uneori sedare excesiva, somnolenta, oboseala sau iritatie si insomnie, ameteli, tremor, tulburari usoare de coordonare motorie, sudoratie, uscaciunea gurii; constipatie, dificultate in mictiune, tulburari de dere prin deficit de acomodare, tahicardie, palpitatie, hipotensiune arteriala (doze mari); rareori febra, eruptii cutanate, caderea parului, tinitus, tumefactia sanilor, galactoree, reactii extrapiramidale sau convulsii (doze mari), nevrita periferica; foarte rar icter colestatic, agranulocitoza. Tratamentul antidepresiv impune supraghere datorita riscului suicidar crescut (prin dezinhibitie psihomotorie) sau posibilitati de inrsare rapida a dispozitiei (episod maniacal). Anumite psihoze (schizofrenie, paranoie) pot fi agravate. Intreruperea tratamentului prelungit este urmata uneori de insomnie, iriilitate, transpiratie, greata, cefalee, stare de rau.


Contraindicatii nortriptilina
Nortriptilina este contraindicata la bolnavii cu glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata si retentie de urina, miastenie, hipotensiune arteriala,

a-detresa-respiratorie.php" title="Sindromul de insuficienta (detresa) respiratorie" class="alin2">insuficienta cardiaca, infarct de miocard recent, aritmii, tulburari de conducere la nilul inimii, boli hepatice gra, psihoza maniacala si la persoanele cu alergie la nortriptilina si derivati dibenzodiazepinici; poate agrava schizofrenia. Prudenta in profesiile care solicita intens si prelungit functiile psihice (soferi, muncitori care manuiesc aparate de precizie), la hipertiroidieni (risc crescut de aritmii), la epileptici (favorizeaza convulsiile) si in primul trimestru de sarcina; se va evita in timpul alaptarii si la copii sub 6 ani; prudenta la batrani. Se recomanda ca tratamentul sa fie intrerupt cu cateva zile inaintea interntiilor chirurgicale. Nu se asociaza cu IMAO (risc de accidente toxice gra); prudenta in asocierea cu alte antidepresi; consumul bauturilor alcoolice trebuie evitat, prudenta in asocierea cu deprimante centrale - sedati, hipnotice, tranchilizante psihotrope (efect deprimant sinergic), cu anticolinergice (potentarea reactiilor adrse atropinice), simpatomimetice directe (potentarea efectelor circulatorii ale adrenalinei si noradrenalinei), preparate hormonale tiroidiene (risc de aritmii); nortriptilina impiedica efectul antihipertensiv al guanetidinei si posibil al clonidinei (asocierea contraindicata); fenobarbitalul si alte barbiturice scad eficacitatea nortriptilinei (ii favorizeaza meolizarea prin efect inductor enzimatic). Nortriptilina se foloseste numai sub control medical.


Sinonime si alte medicamente
Altilev, Antyl, Notrilen, Pamelor, Psychostyl.NYSTATINUM



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole




  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024