mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Navoban

Navoban







Prezentare farmaceutica navoban
Navoban este un antagonist puternic si selectiv al receptorilor 5-HT3, o subclasa de receptori serotoninici localizati pe neuronii periferici si din interiorul S.N.C. Anumite substante, inclusiv unii agenti utilizati in chimioterapie, pot declansa eliberarea serotoninei (5-HT) din celulele de tip enterocromafin din mucoasa viscerala, ceea ce initiaza reflexul de greata si voma." class="alin2">voma si senzatia de greata care il insoteste. Navoban blocheaza selectiv stimularea receptorilor 5-HT3 presinaptici din neuronii periferici ai acestui reflex si poate aa si actiuni directe in S.N.C. a
supra receptorilor 5-HT3 care mediaza transmiterea impulsului vagal catre area postrema. Novoban are o durata de actiune de 24 de ore, ceea ce permite administrarea dozei terapeutice o singura data pe zi. In cadrul unor studii care s-au intins pe durata mai multor cicluri de chimioterapie s-a constatat ca administrarea Navoban isi mentine eficacitatea. Navoban previne greata si voma determinate de chimioterapicele anticanceroase, fara sa cauzeze reactii adrse de tip extrapiramidal.


Indicatii
Prenirea gretei si varsaturilor la persoanele sub chimioterapie anticanceroasa.


Actiune terapeutica
Capsule sau fiole (5ml) continand 5,64 mg tropisetron clorhidrat (echivalent cu 5 mg baza).


Mod de administrare navoban
Navoban se administreaza in cure de 6 zile in cantitate de 5 mg/zi (intranos in prima zi de tratament), cu putin timp inaintea inceperii chimioterapiei anticanceroase. Administrarea se va face fie sub forma de perfuzie (continutul unei fiole diluat in 100 ml dintr-unul din lichidele de perfuzie obisnuite - ser fiziologic, ser glucozat 5% sau de fructoza 5%, solutie Ringer), fie in injectie lenta intranoasa in prima zi de tratament, urmata de administrarea de capsule in zilele 2-6 ale curei. Capsulele se iau dimineata, cu cel putin o ora inainte de a ingera alimente. Utilizare la persoanele cu meolizare deficitara: la pacientii care apartin acestui grup (aproximativ 8% din populatia alba) semi-viata de eliminare a tropisetronului este de 4-5 ori mai lunga decat la cei care au o meolizare normal. Cu toate acestea, atunci cand Navoban a fost administrat pe cale intranoasa in doze de pana la 40 mg, de doua ori pe zi, timp de 7 zile, la voluntari sanatosi din categoria celor care au un meolism deficitar, nu s-au observat manifestari adrse. Aceste observatii arata ca pentru o cura de 6 zile nu este necesar sa se reduca doza de 5 mg/zi nici la pacientii care meolizeaza deficitar medicamentul. Utilizare la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala: la pacientii cu hepatita acuta sau cu degenerescenta grasa a ficatului la care se administreaza Navoban nu s-au observat modificari ale parametrilor farmacocinetici. In schimb, la persoanele care au ciroza hepatica sau insuficienta renala concentrat
iile plasmatice ale medicamentului pot fi cu 50% mai mari decat cele care se observa la voluntari sanatosi care apartin grupului ce meolizeaza bine medicamentul. Cu toate acestea, nu este necesara reducerea dozei daca se administreaza cele 5 mg recomandate pe zi, pentru cele 6 zile cat dureaza cura cu Navoban. Utilizare la copii: dat fiind ca experienta acumulata cu Navoban administrat la copii este limitata, nu se poate recomanda utilizarea acestui medicament in pediatrie. Utilizarea la varstnici: nu exista date care sa sugereze ca persoanele varstnice au nevoie de alte doze de Navoban, sau ca ar aa reactii adrse diferite de cele care se observa la pacientii mai tineri.


Reactii_adrse
In general Navoban este bine tolerat, efectele sale secundare fiind trecatoare daca se respecta dozele recomandate. Reactiile adrse cel mai frecnt mentionate sunt: cefalee, tulburari gastro-intestinale, ameteala, oboseala, constipatie. Unele din acestea pot fi cauzate de chimioterapia concomitenta sau de boala de fond. Supradozarea: simptome: la doze mari si repetate apar halucinatii vizuale si o crestere a presiunii sanguine la pacientii cu hipertensiune preexistenta. Tratament: simptomatic, cu monitorizarea functiilor vitale si observatie atenta a pacientului.


Contraindicatii navoban
Hipersensibilitate la tropisetron sau la alte componente ale produsului. Navoban nu se va administra la femeile insarcinate.

Precautii:
la bolnavii care au hipertensiune necontrolata nu se vor folosi doze de Navoban mai mari de 10 mg pe zi deoarece exista riscul unei cresteri a presiunii arteriale. Nu se stie daca tropisetronul se excreta prin laptele uman si, din acest motiv, nu se recomanda alaptarea de catre femeile care iau Navoban.

Interactiuni:
ingestia medicamentului impreuna cu alimentele nu are o influenta semnificativa asupra biodisponibilitatii, dar poate intarzia resorbtia din tubul digestiv. Administrarea concomitenta a Navoban cu rifampicina sau cu alte medicamente care pot stimula enzimele hepatice (de ex. fenobarbital) duce la o scadere a concentratiei plasmatice a Navobanului si necesita deci o crestere a dozei la persoanele cu meolizare activa (dar nu si la celelalte). Efectele inhibitorilor enzimelor hepatice, cum este cimetidina, asupra nilului plasmatic al tropisetronului sunt neglijabile si nu necesita adaptari de posologie si mod de administrare.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole


  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024