mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Synachten depot

Synachten depot







tetracosactidum


Compozitie:
Substanta acti: beta1-24-corticotrofin (tetracosactid hexaacetat) adsorbit pe fosfat de zinc. Excipienti: clorura de zinc, fosfat de sodiu, clorura de sodiu, hidroxid de sodiu si alcool benzilic.


Forma de prezentare:
Fiole continand o suspensie apoasa de 0,5 mg/1 ml si 1 mg/1 ml.


Actiune terapeutica:
Polipeptid sintetic cu actiune corticotropa.
Farmacodinamica: Tetracosactidul, substanta acti din Synachten Depot, consta din primii 24 din cei 39 de aminoacizi ai hormonului adrenocorticotrop (ACTH) natural. Are aceleasi proprietati fiziologice ca ACTH-ul la nivelul cortexului adrenal, stimuland sinteza glucocorticoizilor, mineralocorticoizilor si, intr-o masura mai mica, androgenilor, ceea ce explica efectul sau terapeutic in afectiuni ce raspund la tratament glucocorticoid. Activitatea sa farmacologica nu este insa abila cu cea a corticosteroizilor, intrucat, in timpul tratamentului cu ACTH, spre deosebire de cel cu un singur glucocorticoid, tesuturile sunt expuse spectrului fiziologic de corticosteroizi. Locul de actiune al ACTH-ului este la nivelul membranei plasmatice a celulelor adrenocorticale, unde se leaga de un receptor specific. Complexul hormon-receptor activeaza adenilatciclaza, cu stimularea productiei de cAMP. cAMP activeaza proteinkinaza, care stimuleaza sinteza pregnenolonului din colesterol. Din pregnenolon, diferitii corticoizi sunt sintetizati prin riate procese enzimatice.


Farmacocinetica: Adsorbtia tetracosactidului pe sulfatul de zinc asigura eliberarea lenta a substantei active de la locul injectiei intramusculare. Dupa injectarea unui miligram de Synachten Depot i.m., concentratiile plasmatice de tetracosactid determinate radioimunologic sunt cuprinse intre 200 si 300 pg/ml, fiind mentinute la acest nivel timp de 12 ore. Tetracosactidul are un volum de distributie aparent de aproximativ 0,4 l/kg corp in ser. El este scindat initial de endopeptidazele serice (tripsina, plasmina, trombina, kalikreina) in oligopeptide inactive si apoi de aminopeptidaze in aminoacizi liberi. Consecutiv unei doze intravenoase de tetracosactid marcat cu 131I, 95-l00% din radioactivitate este eliminata prin urina in 24 ore.


Indicatii:
Boli neurologice: exacerbari acute la pacientii cu scleroza multipla, encefalopatie mioclonica infantila cu hipsaritmie. Boli reumatice: ca tratament de scurta durata in situatiile in care se indica tratamentul cu glucocorticoizi, la pacientii cu toleranta gastrointestinala redusa la tratamentul oral cu glucocorticoizi, in cazurile in care glucocorticoizii in doze uzuale sunt lipsiti de efect adect. Boli cutanate: tratament indelungat in afectiuni cutanate care raspund la glucocorticoizi (pemus, eczeme cronice severe, forme eritrodermale sau pustuloase de psoriazis). Boli ale tractului gastrointestinal: colita ulceroasa si enterita regionala. Oncologie: tratament adjunt pentru cresterea tolerantei la chimioterapie.


Contraindicatii:

Hipersensibilitate cunoscuta la tetracosactid si/sau ACTH de origine animala, psihoze acute, boli infectioase, ulcer peptic, insuficienta cardiaca refractara, sindrom Cushing, insuficienta corticosuprarenala, sindrom adrenogenital, sarcina si lactatie. Din cauza riscului crescut de reactii anafilactice, Synachten-ul Depot nu trebuie utilizat in tratamentul astmului sau altor afectiuni alergice. Datorita alcoolului benzilic continut, este contraindicat la nou-nascuti (mai ales la prematuri), la care acesta poate produce intoxicatii severe.


Precautii:
inaintea utilizarii Synachten-ului Depot, trebuie sa ne asiguram ca pacientul nu sufera de o afectiune alergica (mai ales astm) si ca nu este in general susceptibil la alergii. Pacientul trebuie intrebat daca a fost tratat cu preparate de ACTH, caz in care trebuie silit cu precizie daca au aparut sau nu reactii de hipersensibilizare. Synachten-ul Depot trebuie administrat numai sub supraveghere medicala. Aparitia reactiilor locale sau sistemice de hipersensibilizare in timpul sau dupa o injectie (ex.: hiperemie marcata si durere la locul injectiei, urticarie, prurit, roseata, stare de rau general sau dispnee) impune oprirea tetracosactidului si evitarea utilizarii in viitor a oricaror preparate de ACTH. Reactiile de hipersensibilizare tind sa apara la 30 de minute dupa injectare, motiv pentru care pacientul trebuie tinut sub obsertie.
Aparitia, in ciuda tuturor precautiilor, a unei reactii anafilactice serioase impune luarea urmatoarelor masuri: Administrarea adrenalinei 0,4-l ml i.m. sau 0,1-0,2 ml i.v., injectata lent, si corticosteroizi i.v., in doze mari. Retentia de sare si apa, ca raspuns la tratamentul cu Synachten Depot, poate fi evitata prin prescrierea unui regim hiposodat. In cursul tratamentului prelungit, poate fi necesara, ocazional, substitutia cu potasiu. Daca doza este individualizata cu atentie, Synachten-ul Depot nu determina, practic, inhibitia cresterii la copii. Totusi, cresterea staturala a copiilor tratati timp indelungat trebuie monitorizata. La sugarii si copin mici tratati cu Synachten Depot trebuie efectuate regulat ecocardiografii, intrucat in cursul tratamentului prelungit cu doze mari poate aparea hipertrofia miocardica reversibila. Efectul terapeutic al tetracosactidului poate creste in cazul pacientilor cu hipotiroidism si ciroza hepatica. In timpul tratamentului, pot aparea tulburari psihice: euforie, insomnii, tulburari de personalitate, depresii severe, manifestari psihotice. Insilitatea emotionala existenta sau tendintele psihotice se pot agra in cursul tratamentului. Synachten-ul Depot trebuie administrat cu precautie in cazul pacientilor cu herpes ocular (herpes simplex), datorita existentei riscului de perforatie corneana. Daca Synachten-ul Depot este recomandat pacientilor cu tuberculoza latenta sau reactivitate la tuberculina, se impune o supraveghere medicala atenta, intrucat exista posibilitatea reactirii bolii. A nu se lasa la indemana copiilor!


Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini: Se impune precautie datorita reactiilor adverse la nivelul SNC.


Sarcina si alaptare:
Synachten-ul Depot este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii.


Reactii adverse:
Reactii de hipersensibilitate: reactii cutanate la locul injectiei, ameteala, greata, rsaturi, urticarie, prurit, flushing, dispnee, edem angioneurotic sau edem Quinke. Sistem musculoscheletal: osteoporoza, oboseala musculara, miopatie steroidica, pierderea masei musculare, fracturi prin compresie vertebrala, necroza aseptica de cap femural sau humeral, fractura patologica a oaselor lungi, rupturi tendinoase. Gastrointestinal: ulcer peptic cu posibila perforare si hemoragie, pancreatita, flatulenta, esofagita ulcerati. Piele si mucoase: piele subtire, petesii si echimoze, eritem facial, supresia raspunsului la testele alergice cutanate, acnee, pigmentarea pielii. SNC: convulsii, cresterea presiunii intracraniene cu edem papilar (pseudotumora cerebrala care apare mai frecvent in urma tratamentului), vertij, cefalee, tulburari psihice. Endocrin: retentie lichidiana, pierderea potasiului si calciului, alcaloza hipokaliemica, modificari ale ciclului menstrual, sindrom Cushing, incetarea procesului de crestere la copii, scaderea tolerantei la glucoza, hiperglicemie, manifestarea diabetului latent, hirsutism. Ochi: cataracta posterioara subcapsulara, cresterea presiunii intraocuclare, glaucom, cataracta. Cardioscular: cresterea tensiunii arteriale, insuficienta cardiaca congesti, hipertrofie miocardica reversibila care poate aparea in cazuri izolate la nou-nascutii si copin tratati cu doze mari pentru o perioada indelungata. Alte

Reactii adverse:
abcese, tromboembolism, scadere ponderala, cresterea apetitului, leucocitoza, cresterea riscului la infectii.


Interactiuni:
in cazul pacientilor tratati pentru diabet zaharat si hipertensiune moderata sau severa, in momentul initierii administrarii Synachten-ului Depot, dozele trebuie ajustate.
Dozare: Tratamentul se incepe cu doze zilnice de Synachten Depot si, dupa aproximativ 3 zile, se continua cu doze intermitente. Adulti: Initial, 1 mg i.m. zilnic. In cazurile acute sau in indicatiile oncologice, se poate administra 1 mg la 12 ore. Dupa atenuarea manifestarilor acute, doza uzuala pentru continuarea tratamentului este de 1 mg o data la 2-3 zile. In cazul pacientilor cu raspuns bun in urma tratamentului, doza se reduce la 0,5 mg la 2-3 zile, sau 1 mg pe saptamana. Nou-nascuti: Doza initiala este de 0,25 mg i.m. zilnic, doza de intretinere este de 0,25 mg la 2-8 zile. Copii mici: Doza initiala: 0,25-0,50 mg i.m. zilnic, doza de intretinere: 0,25-0,50 mg la 2-8 zile. Copii de rsta scolara: Doza initiala: 0,25-l mg i.m. zilnic, doza de intretinere: 0,25-l mg la 2-8 zile.
Supradozare: in cazul aparitiei retentiei lichidiene sau a sindromului Cushing, tratamentul cu Synachten Depot fi intrerupt temporar sau dozele se vor micsora adect. Nu exista antidot. Se recomanda tratament simptomatic.


Conditii de pastrare:
Se proteja de lumina. Se pastra la frigider (2 - 8 grade Celsius).


Producator:
Nortis



Articole care vorbesc despre Synachten depot


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024