mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Nipride

Nipride









Prezentare farmaceutica nipride
Vasodilatator musculotrop cu actiune rapida si de scurta durata; sodilatatia intereseaza arteriolele si venele; in insuficienta cardiaca diminuarea postsarcinii si presarcinii usureaza munca inimii.


Indicatii
Urgente hipertensive - este de ales in caz de encefalopatie hipertensi, hipertensiune cu insuficienta cardiaca, hipertensiune cu insuficienta coronariana acuta, hipertensiune maligna; infarct acut de miocard cu insuficienta ventriculara stanga, fara hipotensiune arteriala; cazuri selectionate de insuficienta


cardiaca prin lvulopatie aortica sau mitrala, cardiomiopatie; intra- si postoperator in chirurgia cardiaca si pentru hipotensiune controlata in alte interventii chirurgicale.


Actiune terapeutica
Fiole continand nitroprusiat 50 mg, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie perfuzabila (cutie cu 5 fiole substanta acti si 5 fiole a 2 ml solutie dextroza 5%, ca solvent).


Mod de administrare nipride
Perfuzie intravenoasa, in urgentele hipertensive se incepe cu 0,3-l µg/kilocorp si minut, crescand pana la doza util de 0,5-6 µg/kilocorp si minut, obisnuit 3 µg/kilocorp si minut sau 200 µg/minut - se ajusteaza astfel incat presiunea diastolica sa fie mentinuta la lori cu 30-40% mai mici decat cele initiale (la bolnavii sub tratament cu alte antihipertensive se recomanda doze mai mici); tratamentul se continua pana se poate trece la antihipertensive orale. In insuficienta cardiaca perfuzia se incepe cu 10-l5 µg/minut, crescand, dupa nevoie, cu 10-l5 µg/minut la fiecare 5-l0 minute, pana la doza utila, de 10-200 µg/minut (se poate asocia cu medicamente cu actiune inotrop-poziti si cu diuretice); tratamentul se continua cel mult 72 de ore, trecand apoi la medicatia obisnuita. Administrarea si dozele trebuie strict controlate, in conditii de monitorizare circulatorie; este de dorit dozarea cianurii, daca administrarea de nitroprusiat este prelungita - concentratia plasmatica nu trebuie sa depaseasca 8 µg/100 ml (sau 3 µg/mol/l). Solutia pentru perfuzie se prepara di


zolnd pulberea din fiola cu cei 2 ml solvent, apoi diluand pana la 250-l 000 ml cu glucoza sau solutie salina izotone; solutia se prepara extemporaneu si se protejeaza de lumina; solutia proaspata este de culoare pala portocaliu-bruna (solutia intens colorata nu trebuie folosita).


Reactii_adverse
Injectarea prea rapida poate provoca scaderea brutala a presiunii arteriale cu greata, voma, sudoratie, anxietate, tresariri musculare, constrictie retrosternala, palpitatii, ameteli, dureri abdominale (se reduce viteza de introducere); cresterea excesi a concentratiei plasmatice de cianura (peste 8 µg/100 ml) determina inhibarea oxidarilor celulare, cu tahicardie, aritmii, sudoratie, acidoza meolica gra (se sustine respiratia, se folosesc cu antidot tiosulfat de sodiu sau dicobalt edetat intravenos).


Contraindicatii nipride
Hipertensiune compensatorie (de exemplu in coarctatia de aorta sau sunt arterio-venos), deficit de vitamina B12 (cianura poate interfera meolismul cianocobalaminei), insuficienta hepatica, atrofie optica Leber; prudenta mare la hipertensivii cu tulburari de irigatie cerebrala, prudenta la hipotiroidieni (tiocianatul inhiba captarea si legarea iodului) si in caz de insuficienta renala gra.


Sinonime si alte medicamente
Naniprus.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole






  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024