mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Darvon ni

Darvon ni





dextropropoxifenum


Compozitie:
Din punct de vedere chimic Dextropropoxifen napsilat este (1S, 2R)-l-benzil-3-dimetilamino-2-metil-l-fenilpropil propionat naftalen-2-sulfonat monohidrat. Formula empirica: C32H37NO5 SH2O. Greutate moleculara: 565,7. Dextropropoxifen napsilat este foarte putin solubil in apa la 20 grade Celsius, usor solubil in cloroform si solubil in etanol (96%). Se prezinta sub forma de pulbere alba cu gust amar.


Forma de prezentare:
Darvon N 50 mg: capsule continand 50 mg dextropropoxifen napsilat echilent cu 32,5 mg dextropropoxifen clorhidrat sau 30 mg dextropropoxifen baza. Darvon N 100 mg: capsule continand 100 mg dextropropoxifen napsilat echilent cu 65 mg dextropropoxifen clorhidrat sau 60 mg dextropropoxifen baza.
Indicatii terapeutice: Combaterea durerilor de intensitate usoara si moderata.
Posologie si

Mod de administrare:

Doza maxima recomandata de dextropropoxifen napsilat este de 600 mg/zi. Copii: Dextropropoxifen nu este recomandat in uzul pediatric. Persoane in rsta: Trebuie luata in considerare cresterea interlului dintre doze (: \"Proprietati farmacocinetice\"). La pacientii cu insuficienta hepatica si/sau insuficienta renala trebuie luata in considerare o scadere a dozajului zilnic total (: \"Proprietati farmacocinetice\").


Contraindicatii:

Hipersensibilitate la dextropropoxifen napsilat. Utilizarea la pacientii cu tendinta la suicid.
Precautii speciale de utilizare: Pacientii trebuie avertizati sa nu depaseasca dozele recomandate si sa limiteze consumul de alcool. Moartea a aparut ca o consecinta a ingestiei accidentale sau intentionate, fie numai a unei cantitati excesive de dextropropoxifen, fie prin asocierea acestuia cu alte medicamente cu actiune deprimanta asupra SNC sau cu alcool. Deznodamantul fatal poate sa se produca in prima ora de la administrarea supradozei si se pot produce in 15 minute. Dextropropoxifen trebuie prescris cu grija la pacientii a caror conditie medicala necesita administrarea concomitenta de sedative, tranchilizante, relaxante musculare, antidepresive sau alte medicamente depresive ale SNC. Pacientii trebuie preveniti asupra efectelor depresive suplimentare provocate de aceste combinatii. Dextropropoxifen trebuie prescris cu multa grija la pacientii care consuma alcool in exces. Dextropropoxifen poate duce la dependenta daca se iau doze mai mari decat cele recomandate o perioada mare de timp.
Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de

Interactiuni:
Efectul deprimant asupra SNC se insumeaza cu cel al altor depresanti ai SNC, inclusiv alcoolul. Dextropropoxifen poate sa intervina in mecanismul antidepresivilor, anticonvulsintelor si a medicamentelor de tipul warfarinei. Semne neurologice severe, inclusiv coma, au aparut cand medicamentul a fost utilizat concomitent cu carbamazepina.


Sarcina si alaptare:
Acest produs medicinal nu creste incidenta spontana a defectelor de nastere, dar are potentiale efecte farmacologice neasteptate asupra cursului sarcinii, a fatului sau nou-nascutului. Nu a fost silita siguranta administrarii in timpul sarcinii din cauza posibilelor reactii adverse asupra dezvoltarii fatului. Dupa utilizarea in timpul sarcinii au fost raportate simptome de sevraj la nou-nascuti. Deci, dextropropoxifen nu trebuie administrat femeilor gravide decat daca, dupa parerea medicului, efectul benefic potential contrabalanseaza efectele intamplatoare. Studiile post-partum asupra mamelor in perioada de alaptare care luau medicamentul, nu au demonstrat aparitia reactiilor adverse la copii.
Efecte asupra abilitatii de a conduce si de a utiliza alte masini: Dextropropoxifen poate produce reactii adverse minore sau moderate. Medicamentul poate afecta abilitatile fizice si/sau mentale necesare pentru indeplinirea unor sarcini, cum ar fi condusul sau manuirea unor masini. Pacientul trebuie prevenit in acest sens.


Reactii adverse:
Cele mai des intalnite efecte secundare sunt ameteala, sedarea, greata si rsaturile. Unele din aceste efecte pot fi diminuate daca pacientii stau in clinostatism. Alte reactii adverse includ: constipatie, durere abdominala, eruptii cutanate, delir, dureri de cap, slabiciune, euforie, stari disforice, halucinatii si tulburari minore de vedere. Terapia cu dextropropoxifen a fost asociata cu teste anormale ale functiilor hepatice si, foarte rar, cu unele cazuri reversibile de icter (inclusiv icterul colestatic). Miopatia dureroasa subacuta poate sa apara dupa o supradoza cronica de dextropropoxifen.
Supradozare: Semne si simptome: In faza acuta dextropropoxifen produce simptome tipice narcozei, cu somnolenta sau coma si depresie respiratorie, uneori cu convulsii. Tensiunea arteriala scade si functiile cardiace se deterioreaza. Aritmia cardiaca si intarzierea conducerii pot sa apara. Apare o acidoza combinata respiratorie si meolica, care poate fi foarte gra daca au fost ingerate si cantitati mari de salicilati. Se poate produce moartea. Tratament: Terapia intensi de intretinere este necesara pentru a corecta stopul respirator si socul. In plus, o doza de 0,4-2 mg de naloxona administrata i.v. contracara depresia respiratorie. Aceasta poate fi repetata la interle de 2-3 minute, dar daca nu se produce nici un raspuns dupa 10 mg, diagnosticul trebuie reconsiderat. Durata antagonismului poate fi scurta si doze suplimentare de naloxona pot fi necesare chiar timp de 24 de ore. Pacientul poate avea nevoie de un anticonvulsint pentru a controla convulsiile. Nu trebuie utilizate medicamente analeptice din cauza tendintei lor de a precipita convulsiile. La copii, doza uzuala initiala de naloxona este de 0,01 mg/kg corp administrata i.v., urmata, daca este necesar, de o doza mai mare de 0,1 mg/kg corp. Spalaturile gastrice sunt eficace si carbunele medicinal activ poate absorbi o cantitate semnificati din dextropropoxifen-ul ingerat. Ingestia cronica de dextropropoxifen in doze depasind 720 mg/zi, poate cauza psihoza toxica si convulsii.
Proprietati farmacodinamice: Efectul analgetic al propoxifen este dat de stereoizomerul dextrogir, d-propoxifen (dextropropoxifen). Dextropropoxifen este un narcotic cu actiune centrala, legandu-se primar de receptorii m-opioizi si and o structura inrudita cu methadona.
Proprietati farmacocinetice: Dextropropoxifen este usor absorbit la nivelul tractului gastro-intestinal. Concentratii plasmatice maxime ale dextropropoxifen sunt atinse in 2-2,5 ore. Dupa o doza orala de 100 mg de dextropropoxifen sunt atinse concentratii maxime plasmatice de 0,05-0,1 mg/ml. Repetarea dozelor la interle de 6 ore duce la cresterea concentratiilor plasmatice, inregistrand un platou dupa o noua doza la 48 de ore. Dextropropoxifen este meolizat in ficat in norpropoxifen care este eliminat pe cale renala. Dextropropoxifen are un timp de injumatatire de 6-l2 ore, fata de cel al norpropoxifen, care este de 30-36 ore. Dextropropoxifen traverseaza bariera placentara si a fost detectat si in laptele uman. Concentratii serice mari sau intarzierea eliminarii medicamentului pot sa apara la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica. Ritmul meolizaii dextropropoxifen poate fi redus la pacientii in rsta. Norpropoxifen are un efect depresant mult mai putin substantial asupra SNC decat dextropropoxifen, dar un efect anesteziant local mai mare, similar cu cel al amitriptilinei si agentii antiaritmici, cum ar fi lignocaina si chinidina.
Date preclinice de siguranta: Studiile pe animale in care dextropropoxifen si norpropoxifen au fost administrate continuu prin perfuzii in cantitati mari, au demonstrat prelungirea timpului de conducere intracardiaca (interlele PR si QRS).


Conditii de pastrare:
La temperatura camerei (15 - 30 grade Celsius).


Producator:
Eli Lilly and Company



Articole care vorbesc despre Darvon ni


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024