mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Dobutrex

Dobutrex







Prezentare farmaceutica dobutrex
Stimulant cardiac, simpaticomimetic. Amina simpatomimetica cu cale de administrare i.v., care actioneaza direct pe receptorii ³1 cardiaci, avand un efect relativ mic pe receptorii ³2 periferici si ². Determina un efect inotrop pozitiv pentru doze care nu maresc semnificativ frecventa cardiaca, nu provoaca aritmii si nici efecte pe vasele periferice. Numai la doze mari (peste 10 µg/kg/min) pot sa apara tahicardii si modificari ale rezistentei vasculare periferice. Timpul de injumatatire plasmatic al dobutaminei este de 2-3 minute. Actiunea se instaleaza in 2 minute, dar efectul deplin se manifesta abia dupa 10 minute. Efectele dispar la 10-l5 minute de la intreruperea administrarii.


Indicatii
Sustinerea de s
curta durata a inotropismului in soc cardiogen, insuficienta congestiva cardiaca.


Actiune terapeutica
Flacoane continand clorhidrat de dobutamina pulbere liofilizata (echivalent la 250 mg dobutamina baza) si manitol 250 mg (cutie cu 1 flac.).


Mod de administrare dobutrex
Se administreaza in perfuzii endovenoase, folosind pentru diluare solutii de glucoza sau clorura de sodiu izotonica. In general, se folosesc concentratiile de 250 µg/ml, 500 µg/ml, 1 000 µg/ml sau 2 500 µg/ml. Pentru adulti, doza este cuprinsa intre 2,5-l0 µg/kilocorp/min., in functie de raspunsul clinic (se monitorizeaza ritmul cardiac, hemodinamica centrala). Se acorda atentie deosebita cand doza depaseste 10 µg/kilocorp/min sau cand perfuzia dureaza peste 72 de ore. Solutia de debutamida trebuie folosita in maximum 24 de ore. Nu se dilueaza dobutamina cu solutii alcaline. Nu au fost silite eficacitatea si toxicitatea in pediatrie. Supradozarea se manifesta de obicei prin tahicardie excesiva si/sau modificari tensionale, efecte rapid reversibile prin scaderea ritmului sau prin scurta intrerupere a perfuziei.


Reactii_adverse
G
reata, cefalee, palpitatii, dispnee, dureri precordiale.


Contraindicatii dobutrex
Cardiomiopatie obstructiva.

Interactiuni medicamentoase:
administrarea simultana de dobutamina si nitroprusiat determina o crestere mai mare a debitului cardiac si o scadere mai mare a presiunii capilare pulmonare decat cele determinate de fiecare medicament in parte. La pacientii care au primit recent ³-blocante, dobutamina poate fi ineficienta, determinand uneori cresterea rezistentei vasculare periferice si a presiunii sanguine.

Precautii:
inainte de administrarea dobutaminei se corecteaza o eventuala hipovolemie. La coronarieni, dobutamina poate declansa angor pectoris, inotropismul marit si tahicardia cresc consumul miocardic de oxigen si pot mari o eventuala zona de infarct. Dobutamina creste usor TA (10-20 mmHg) si alura ventriculara (5-l0 batai/min); cresteri tensionale mai mari au fost descrise la hipertensi, la care apar uneori si tahicardii. Reducerea dozei inlatura fenomenele. Dobutamina creste conducerea atrio-ventriculara, pacientii cu fibrilatie atriala cu ritm ar trebui digitalizati inainte de instituirea terapiei cu dobutamina. Dobutamina poate provoca actitate ventriculara ectopica. Se administreaza la grade daca beneficiul asteptat depaseste riscul potential fetal.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole


  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024