mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Haldol decanoas

Haldol decanoas







haloperidolum

Prezentare farmaceutica:
Haldol decanoas contine esterul decanoat al haloperidolului. Haldol decanoas este disponibil sub forma de solutie injecila. Aceasta solutie contine 70,52 mg haloperidol decanoat echilent cu 50 mg haloperidol (formulare F40). Alti ingredienti: alcool benzilic, ulei de susan.
Farmacodinamica: Haloperidol decanoat este un ester al haloperidolului si acidului decanoic si astfel, un neuroleptic depozit apartinand grupei butirofenonelor. Dupa injectare intramusculara, haloperidol decanoat este eliberat gradat din tesutul muscular si hidrolizat lent in haloperidol liber, care intra in circulatia sistemica. Haloperidol decanoat este un antagonist dopaminic potent si, prin urmare, un neuroleptic foarte incisiv. La nivel cerebral, haloperidol exercita o actiune incisi asupra delirurilor si halucinatiilor (probabil datorita interactiunii cu receptorii dopaminergici din tesuturile mezocortical si limbic) si un efect inhibitor prin activitatea sa asupra ganglionilor bazali, ex. fasciculele nigrostriate, care stau la baza efectelor adverse motorii extrapiramidale (distonie, acatisie si parkinsonism.). Haloperidol prezinta un efect sedativ psihomotor eficient, ceea ce explica de asemenea, efectul sau favorabil asupra maniilor si a altor sindroame de agitatie. Activitatea asupra ganglionilor bazali este probabil raspunzatoare de efectele secundare extrapiramidale motorii (distonie, acatisie si parkinsonism). Haloperidol prezinta un efect psihomotor sedativ foarte eficient, care explica si efectul favorabil asupra sindromului maniei si a altor sindroame de agitatie. A fost obsert un efect de resocializare la pacientii care manifesta retragere emotionala. Efectele antidopaminergice periferice explica activitatea sa impotri greturilor si a vomei (via zona trigger chemoreceptoare), relaxarea sfincterelor gastrointestinale si eliberarea crescuta de prolactina (prin inhibarea activitatii factorului de inhibare a prolactinei la nivelul adenohipofizei).


Farmacocinetica: Administrarea de haloperidol decanoat ca injectie intramusculara depozit duce la o eliberare lenta si continua de haloperidol liber. Concentratiile plasmatice cresc gradat, de obicei atingand nivelul de rf in 3 - 9 zile de la injectare si scazand apoi, cu un timp de injumatatire de aproximativ 3 saptamani. Nivelele plasmatice de echilibru sunt atinse in 2 - 4 luni la pacientii care sunt injectati lunar. Proprietatile farmacocinetice ale haloperidolului decanoat dupa injectare intramusculara sunt legate de doza. Relatia dintre nivelul plasmatic al haloperidolului si doza este practic liniara pentru doze mai mici de 450 mg. S-a sugerat ca pentru a obtine raspunsul terapeutic dorit, este necesara o concentratie plasmatica de haloperidol de la 4 mcg/l la o limita superioara de 20 - 25 mcg/l. Haloperidol trece usor de bariera hematoencefalica. Legarea de proteinele plasmatice este de 92%. Haloperidol este meolizat in ficat si este excretat prin urina (40%) si fecale (60%). Aproximativ 1% din doza este excretata in forma nemodificata in urina.


Indicatii:
Haldol Decanoas este indicat pentru tratamentul de intretinere in schizofrenia cronica si alte psihoze. Este de asemenea indicat in tratamentul altor probleme mentale sau comportamentale in care agitatia psihomotorie necesita tratament de intretinere.


Contraindicatii:

Stare comatoasa; depresie a SNC datorata alcoolului sau altor medicamente depresive; boala Parkinson; hipersensibilitate cunoscuta la Haldol Decanoas; leziuni ale ganglionilor bazali.


Precautii:
Au fost raportate foarte rar cazuri de moarte subita la pacientii psihiatrici care primesc medicamente antipsihotice, incluzind si Haldol Decanoas. De vreme ce a fost obserta o prelungire a interlului QT in timpul tratamentului cu Haldol Decanoas, se reomanda precautie in tratarea pacientilor cu conditii predispozante de prelungire a interlului QT (sindrom QT, hipopotasemie, medicamente care prelungesc interlul QT). Este recomandat ca pacientii care necesita tratament cu Haldol Decanoas sa fie initial tratati cu haloperidol oral, pentru a exclude posibilitatea unei sensibilitati secundare la haloperidol. Deoarece haloperidol este meolizat in ficat, este necesara precautie la administrarea lui pacientilor cu afectiuni hepatice. S-a raportat ca Haldol Decanoas poate declansa convulsii. Prin urmare, trebuie manifrestata prudenta in administrarea sa la pacientii cu epilepsie sau cu conditii predispozante la convulsii (ex. sevraj alcoolic si leziuni cerebrale). Tiroxina poate spori toxicitatea Haldolului Decanoas. De aceea, trebuie administrat cu mare atentie la pacientii cu hipertiroidie. Terapia antipsihotica la acesti pacienti trebuie intotdeauna sa fie insotita de un tratament tireostatic adect. Ca in cazul tuturor agentilor antipsihotici, Haldol Decanoas nu trebuie administrat in monoterapie cand este predominanta depresia. El poate fi combinat cu antidepresive pentru a trata acele afectiuni in care coexista depresia si psihoza. Daca este necesara medicatia antiparkinsoniana concomitenta, aceasta trebuie continuata cel putin 2 saptamani dupa ultima injectie cu Haldol Decanoas datorita timpului de injumatatire foarte lung al Haldolului Decanoas.


Interactiuni:
La fel ca si celelalte neuroleptice, Haldol Decanoas poate accentua depresia SNC indusa de alte substante depresive ale SNC, incluzind alcoolul, hipnoticele, sedativele sau analgezicele potente. A fost de asemenea raportat un efect SNC crescut la combinarea cu metildopa. Haldol Decanoas poate antagoniza actiunea adrenalinei si a altor agenti simpatomimetici si poate inversa efectele hipotensoare ale agentilor blocanti adrenergici, precum guanetidina. Haldol Decanoas poate afecta efectele antiparkinsoniene ale levodopei. Haldol Decanoas inhiba meolizarea antidepresivelor triciclice, crescand astfel nivelele plasmatice ale acestora. In studiile de farmacocinetica au fost raportate cresteri usoare sau moderate ale nivelelor de haloperidol decanoat atunci cand acesta a fost administrat concomitent cu urmatoarele medicamente: chinidina, buspirone, fluoxetine. Se recomanda reducerea dozei de haloperidol decanoat. Cand la tratamentul cu Haldol Decanoas este adaugata administrarea prelungita de inductori enzimatici precum: carbamazepina, fenobarbital, rifampicina, nivelele plasmatice ale haloperidolului sunt semnificativ scazute. De aceea, in timpul tratamentului combinat, doza de Haldol Decanoas sau interlul dintre doze trebuie ajustate daca este necesar. Dupa intreruperea administrarii inductorilor enzimatici, este indicat sa se reduca doza de Haldol Decanoas. In cazuri rare, in timpul administrarii concomitente de litiu si haloperidol decanoat, au fost raportate urmatoarele simptome: encefalopatie, simptome extrapiramidale, diskinezie tardi, sindrom neuroleptic malign, afectiuni ale trunchiului cerebral, sindrom cerebral acut si coma. Majoritatea acestor simptome au fost reversibile. Ramane o controversa daca aceasta reprezinta o entitate clinica distincta. De aceea, daca asemenea simptome apar in cadrul terapiei concomitente cu litiu si Haldol Decanoas, tratamentul trebuie intrerupt imediat.


Sarcina si alaptare:
In studiile efectuate pe un numar mare de persoane, Haldol Decanoas nu a demonstrat o crestere semnificati a anomaliilor fetale. Au fost raportate cazuri izolate de malformatii congenitale ca urmare a expunerii fetale la Haldol Decanoas in combinatie cu alte medicamente. Haldol Decanoas trebuie administrat in timpul sarcinii doar daca beneficiile anticipate justifica potentialele riscuri asupra fatului. Haldol Decanoas este excretat in laptele matern. Daca administrarea Haldolului Decanoas este considerata esentiala, beneficiile alaptarii trebuie cantarite fata de riscurile potentiale. Au fost obserte simptome extrapiramidale la sugarii alaptati de mame tratate cu Haldol Decanoas.
Efecte asupra capacitatii de a conduce sau de a lucra cu masini: Poate aparea un anumit grad de sedare sau afectare a starii de alerta, mai ales la doze mari si la initierea tratamentului, care pot fi potentate de alcool. Pacientilor li se recomanda sa nu conduca sau sa lucreze cu masini in timpul tratamentului.
Dozaj si

Mod de administrare:

Haldol Decanoas injecil este recomandat pacientilor cu psihoze cronice care necesita tratament antipsihotic parenteral prelungit. Acesti pacienti trebuie sa fie silizati anterior cu medicatie antipsihotica, inainte de trecerea la tratamentul cu Haldol Decanoas. Haldol decanoas este indicat numai adultilor si a fost formulat pentru a asigura un tratament de o luna pentru majoritatea pacientilor, cu o singura administrare intramusculara profunda in regiunea gluteala. Haldol Decanoas nu trebuie administrat intravenos. Deoarece injectarea unui volum mai mare de 3 ml este neplacuta pentru pacient, asemenea doze mari nu sunt recomandate. Deoarece raspunsul individual la neuroleptice este riabil, dozajul trebuie determinat individual si este bine sa fie initiat si titrat sub supraveghere clinica atenta. Doza individuala de initiere depinde atat de severitatea simptomatologiei cat si de cantitatea medicatiei orale de intretinere necesare inainte de inceperea tratamentului cu forma de depozit. Este recomandabil ca doza initiala de Haldol Decanoas sa echileze de 10 - 15 ori doza orala din ziua precedenta de haloperidol. Pentru majoritatea pacientilor, aceasta inseamna o doza de initiere intre 25 si 75 de mg de Haldol Decanoas. Nu este recomandata depasirea unei doze initiale maxime de 100 mg. In functie de raspunsul individual al pacientilor doza poate fi crescuta gradat cu 50 mg pana cand este obtinut efectul terapeutic optim. Doza lunara cea mai adecta de Haldol Decanoas atinge deseori de 20 de ori doza zilnica orala de haloperidol. In timpul ajustarii dozei sau a episoadelor de exacerbare a simptomelor psihotice, terapia cu Haldol Decanoas poate fi completat cu haloperidol normal. Interlul uzual dintre injectari este de 4 saptamani. Cu toate acestea, riatiile in raspunsul pacientului pot necesita ajustarea interlului dintre doze. La persoanele rstnice si la pacientii debilitati: Este recomandat sa se inceapa cu doze scazute, de exemplu 12,5 mg - 25 mg la fiecare 4 saptamani, iar doza poate fi marita doar in functie de raspunsul pacientului.




Reactii adverse:
Efectele secundare consecutive unei administrari de Haldol Decanoas sunt in general cele ale Haldolului. Ca si in cazul altor medicamente injecile, s-au raportat reactii cutanate locale la administrarea de Haldol Decanoas. Simptome extrapiramidale: Ca si la alte neuroleptice, pot aparea simptome extrapiramidale, de ex. tremor, rigiditate, hipersalitie, bradikinezie, acatisie, distonie acuta. Medicamentele antiparkinsoniene de tip anticolinergic nu trebuie prescrise decat daca este necesar. Diskinezie tardi: Ca la toti agentii antipsihotici, poate aparea dischinezie tardi la unii pacienti tratati pe termen lung sau la intreruperea tratamentului. Sindromul este caracterizat in principal prin miscari ritmice involuntare ale limbii, fetei, gurii sau maxilarului. La unii pacienti manifestarile pot fi permanente. Sindromul poate fi mascat la reinstituirea tratamentului, la cresterea dozei sau la inlocuirea cu un alt agent antipsihotic. In acest caz tratamentul trebuie intrerupt imediat. Sindrom neuroleptic malign: Ca si celelalte medicamente antipsihotice, Haldol Decanoas poate fi asociat cu cazuri de sindrom neuroleptic malign: un raspuns idiosincrazic rar, caracterizat prin hipertermie, rigiditate musculara, insilitate autonoma, alterarea starii de constienta. Hipertermia este deseori un semn precoce al acestui sindrom. Tratamentul antipsihotic fi intrerupt imediat si se vor lua masuri de sustinere si monitorizare atenta. Alte efecte SNC: Acestea sunt ocazionale si includ: depresie, sedare, agitatie, somnolenta, insomnie, cefalee, confuzie, vertij, crize de grand mal, exacerbare aparenta a simptomelor psihotice. Simptome gastrointestinale: Au fost raportate greturi, rsaturi si pierderea apetitului. Pot aparea modificari in greutatea corporala. Efecte endocrine: Efectele hormonale ale neurolepticelor antipsihotice includ hiperprolactinemie, care poate cauza galactoree, ginecomastie si oligo-sau amenoree. Au fost raportate foarte rare cazuri de hipoglicemie si sindrom de secretie inadecta de ADH. Efecte cardiosculare: S-au raportat ocazional, tahicardie si hipotensiune. Foarte rar au fost raportate prelungirea interlului QT si/sau aritmii ventriculare. Acestea pot sa apara mai frecvent la doze mari sau la pacientii cu predispozitie. Alte efecte: Au existat raportari ocazionale de scadere a numarului celulelor sanguine. Foarte rar au fost raportate agranulocitoza si trombocitopenie, de obicei la combinarea cu alte medicamente. De asemenea s-au obsert cazuri izolate de disfunctii hepatice sau hepatita, cel mai frecvent colestatica. Reactiile de hipersensibilitate cum ar fi rash, urticaria si anafilaxia sunt exceptionale. Alte efecte secundare raportate ocazional sunt: constipatie, tulburarea vederii, uscaciunea gurii, retentie urinara, priapism, disfunctii de erectie, edem periferic, transpiratie sau salitie excesive si riatii ale temperaturii corporale.
Supradozare: Deoarece supradozarea este mai putin probabil sa apara la medicatia parenterala decat la cea orala, sunt prezentate informatiile referitoare la Haldol oral, modificate numai pentru a reflecta durata prelungita de actiune a Haldolului Decanoas. Simptome: Manifestarile reprezinta o exagerare a efectelor farmacologice cunoscute si a efectelor secundare. Cele mai predominante simptome sunt: reactii extrapiramidale severe, hipotensiune, sedare. O reactie extrapiramidala se manifesta prin rigiditate musculara si tremor localizat sau generalizat. Este, de asemenea, posibila aparitia hipertensiunii in loc de hipotensiune. In cazuri extreme, pacientul devine comatos cu depresie respiratorie si hipotensiune suficient de severa incat sa produca o stare aparenta de soc. Trebuie avut in vedere riscul aritmiilor ventriculare, posibil asociate cu prelungirea interlului QT. Tratament: Cum nu exista un antidot specific, tratamentul este in primul rand unul de sustinere. La pacientii comatosi, degajarea cailor respiratorii trebuie asigurata prin intubatie orofaringeana sau endotraheala. Depresia respiratorie poate necesita respiratie artificiala. Hipotensiunea si colapsul circulator pot fi contracarate prin administrarea de lichide intravenos, plasma, sau albumina concentrata, si agenti sopresori precum dopamina si noradrenalina. Administrarea adrenalinei nu este indicata. In cazul reactiilor extrapiramidale severe, medicatia antiparkinsoniana de tip anticolinergic trebuie administrata si continuata timp de mai multe saptamani. Medicatia antiparkinsoniana trebuie intrerupta cu multa precautie, deoarece pot sa apara simptome extrapiramidale. Trebuie monitorizate ECG si semnele vitale, iar monitorizarea trebuie continuata pana cand ECG se normalizeaza. Pentru aritmiile severe se indica masuri antiaritmice adecte.


Forma de prezentare:
Haldol Decanoas 50 mg/ml este disponibil in fiole de 1 mg


Conditii de pastrare:
A se pastra la temperaturi intre 15 - 30 grade Celsius. A nu se lasa la indemana copiilor!


Producator:
Janssen Pharmaceutica



Articole care vorbesc despre Haldol decanoas


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024