mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Furosemid

Furosemid









Prezentare farmaceutica furosemid
Duretic de ansa, foarte activ, creste mult eliminarea renala de sare; efectul este rapid (apare la 20-30 minute dupa injectarea intramusculara si la 3-l5 minute dupa injectarea intravenoasa), de durata relativ scurta (se mentine 2-5 ore dupa injectare); creste fluxul sanguin renal si mareste diureza, chiar in conditiile unei filtrari glomerulare reduse; scade presiunea arteriala si potenteaza medicatia hipotensiva; provoaca vasodilatatie micsorand presarcina si usurand munca inimii.


Indicatii
Edeme cardiace, cirotice, nefrotice severe sau rezistente la alte diuretice mai putin active; insuficienta ventriculara stanga acuta; insuficienta renala cronica, eclampsie, intoxicat


ii acute medicamentoase; edem cerebral; hipertensiune arteriala. Forma injecila este de ales in urgente sau cand nu este posibila folosirea caii orale.


Actiune terapeutica
Fiole a 2 ml solutie apoasa injecila continand furosemid 20 mg (cutie cu 5 buc.).


Mod de administrare furosemid
Intravenos lent (cel mult 4 mg/min) sau intramuscular, obisnuit 2-3 fiole (40-60 mg)/zi; in edemul pulmonar acut 2-4 fiole; in insuficienta renala cronica perfuzie intravenoasa cu 240 mg (12 fiole) in 250 ml solutie fiziologica (cu pH neutru sau usor alcalin), introduse in decurs de 4 ore, la nevoie se poate creste doza, cu prudenta, pana la 500 mg de 2 ori/zi (sub controlul debitului urinar si al ionogramei, corectand deficitul ionic).


Reactii_adverse
Deficit de sodiu (se va eta regimul desodat strict), alcaloza hipocloremica, sindrom hipokaliemic cu astenie si slabiciune musculara (se suplimenteaza potasiul), favorizarea hiperaldosteronismului secundar (cirotici, nefrotici), cresterea uremiei si uricemiei (declansarea crizei de guta), hipocalcemie (favorizarea tetaniei), hiperglicemie (poate agrava diabetul, dar mai putin decat diureticele tiazidice). Uneori eruptii cutanate alergice, prurit, parestezii, hipotensiune posturala, greata, voma, diaree; rar trombocitopenie, neutropenie, tromboflebita, pancreatita acuta, nefrita interstitiala; foarte rar tinitus si surditate (pot aparea la dozele mari sau in caz de insuficienta renala grava, fiind de obicei reversibile).


Contraindicatii furosemid
Coma hepatica,

class="alin2">ciroza decompensata in stadiul precomatos, boala Addison, intoxicatie digitalica, anurie, insuficienta renala prin intoxicatie cu substante nefrotoxice si hepatotoxice, oligurie, azotemie progresiva in insuficienta renala grava, alergie sau intoleranta la sulfonamide; se eta in primul trimestru de sarcina; prudenta si indicatii stricte in rest; prudenta in glomerulonefrita acuta, in prezenta hiponatriemiei marcate si hipokaliemiei (se corecteaza), in insuficienta cardiaca grava, la diabetici, la gutosi, in adenomul de prostata si alte tulburari de mictiune. Nu se asociaza cu medicamente ototoxice (antibiotice aminoglicozidice etc.) si nefrotoxice (cefaloridina, cefalotina); indometacina poate inhiba efectul furosemidului; prudenta in asocierea cu salicilati, curarizante, litiu (le creste toxicitatea), glicozide tonicardiace (creste riscul aritmiilor in conditii de hipokaliemie), simpatoplegice, hipotensive (le potenteaza actiunea) si mineralocorticoizi (cresc eliminarea de potasiu). Solutia de furosemid (fiole) este incompatibila cu anestezicele locale, sarurile de alcaloizi, antihistaminicele; nu se amesteca cu preparate care scad pH-ul solutiei si in general nu se injecteaza impreuna cu alte medicamente in aceeasi seringa. Furosemidul, ca si alte diuretice, este cuprins in lista substantelor dopante (interzise la sporti).


Sinonime si alte medicamente
Frusemide, Furantil, Furomex, Furomid, Fusid, Lasilix, Lasix, Salurex, Trofurit.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole






  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024