mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Index » »
» Captopril

Captopril







captoprilum


Compozitie:
25 mg, respectiv 50 mg captopril, excipienti q.s. pentru un comprimat.


Actiune terapeutica:
Antihipertensiv din grupa inhibitoarelor enzimei de conversie a angiotensinei I.


Indicatii:
Hipertensiune arteriala: terapie initiala in forme usoare si moderate de hipertensiune arteriala, la pacienti cu functie renala normala; recomandat la hipertensivi cu astm, bronhopatii obstructive, diabet insulinodependent, boli sculare periferice, la care beta-adrenoliticele sunt contraindicate; recomandat in hipertensiune maligna, renosculara, stadiul final al insuficientei renale. Insuficienta cardiaca: tratamentul insuficientei cardiace congestive la cazurile care nu raspund corespunzator tratamentului cu diuretice si digitalice, asociindu-se acestora.


Reactii adverse:
Renale: Proteinurie. Foarte rar, insuficienta renala, sindrom nefrotic, poliurie, oligurie. Hematologice: Neutropenie, agranulocitoza. Pot aparea si cazuri de anemie, trombocitopenie, pancitopenie. Dermatologice: Rush, adesea cu prurit si uneori cu febra, artralgii, eozinofilie. Angioedem al fetei, eritem sau paloare. Cardiosculare: Hipotensiune (in asociere cu diuretice), tahicardie, palpitatii, precordialgii, angina pectorala.




Contraindicatii:

Hipersensibilitate la Captopril sau orice alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei I. Stenoza arterei renale bilaterale sau a unei artere renale pe rinichi unic (mai ales in asociere cu diuretice).


Precautii:
Insuficienta renala, insuficienta cardiaca, stenoza lvulara. Interventii chirurgicale majore, anestezie. Sarcina, alaptare. Hiperkaliemie.
Supradozare: In cazul supradozarii, corectarea hipotensiunii este prima urgenta. Se recomanda asistenta medicala specializata.
Interactiuni cu alte medicamente: Efectele Captoprilului sunt crescute de diuretice (hipotensiune); diuretice care retin potasiul (hiperkaliemie); sodilatatoare (ex. nitroglicerina sau alti nitrati); simpatolitice (ex. beta-adrenolitice); cimetidina (neuropatii severe); anestezice generale (hipotensiune). Inhibitorii sintezei prostaglandinice (ex. indometacinul, aspirina) scad efectele Captoprilului, in special in cazul hipertensiunii cu nivel scazut al reninei.
Doze,

Mod de administrare:

Se administreaza cu o ora inainte de mese. Dozele si modul de administrare trebuie individualizate. Hipertensiune: Initierea tratamentului necesita eluarea tratamentului antihipertensiv recent si a starii clinice a pacientului. Doza initiala este de 25 mg de 2-3 ori/zi. Daca dupa 1-2 saptamani de tratament nu se obtine controlul satisfacator al tensiunii arteriale, doza poate fi crescuta la 50 mg de 2-3 ori/zi, concomitent cu restrictia sodiului din alimentatie. De regula, doza uzuala nu depaseste 50 mg de 3 ori/zi. Daca nici in acest caz tensiunea arteriala nu este satisfacator controlata dupa 1-2 saptamani de tratament, se recomanda asocierea unui diuretic tiazidic (ex. hidroclorotiazida, 25 mg/zi, in priza unica). Doza de diuretic poate fi crescuta la interle de 1-2 saptamani pana la nivelul sau curent. In cazul in care se doreste o scadere mai accentuata a tensiunii, doza de Captopril poate fi crescuta la 100 mg de 2-3 ori/zi si chiar la 150 mg de 2-3 ori/zi, fara a depasi insa 450 mg/zi. Se poate asocia in schemele de tratament antihipertensiv si cu beta-blocante, efectele asocierii fiind insa mai putin decat aditive. Insuficienta cardiaca: Administrarea Captoprilului necesita eluarea tratamentului recent cu diuretice si posibilitatea unei depletii severe de sodiu si volum. La pacientii cu tensiune normala sau scazuta, care au primit un tratament sever cu diuretice si care pot prezenta hiponatremie si/sau hipovolemie, se recomanda initializarea tratamentului cu doze de 6,25-l2,5 mg de 3 ori/zi, ajungandu-se la doza uzuala in cate zile. De regula, doza initiala uzuala este de 25 mg de 3 ori/zi, crescandu-se la nevoie la 50 mg de 3 ori/zi.




Forma de prezentare:
Cutii continand 2 blistere a cate 10 comprimate de 25 mg. Cutii continand 2 blistere a cate 10 comprimate de 50 mg.


Conditii de pastrare:
In ambalajul original, la temperaturi cuprinse intre 15 - 25 grade Celsius, ferit de umiditate. Termen de labilitate: 2 ani.


Producator:
Labormed Pharma



Articole care vorbesc despre Captopril


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni :


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024