rosoxacinum
Date farmacocinetice: Absorbtie: Rosoxacin se absoarbe rapid dupa administrare orala; pentru o absorbtie mai buna, se recomanda sa se administreze pe nemancate. Distributie: Concentratiile plasmatice maxime pentru doza unica orala de 300 mg sunt 6,6 mcg/ml si se ating dupa aproximativ 2,5 ore de la administrare. Semiviata plasmatica este 6,5 ore, iar legarea de proteinele plasmatice este 70%. Biotransformare: Rosoxacin este meolizat hepatic. Eliminare: 25% in fecale si 75% in urina, sub forma de rosoxacin liber, activ, si sub forma a 2 meoliti inactivi, care nu se pot regasi in plasma.
Date farmacodinamice: Rosoxacin este o chinolona cu urmatorul spectru de activitate antibacteriana: Specii obisnuit sensibile: Neisseria gonorrhoeae, Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Yersinia, Aeromonas, Vibrio parahaemolyticus, Campylobacter jejuni, Staphylococcus coagulazo-pozitiv. Specii rezistente (CMI mai mari de 128 mcg/ml): Clostridium difficile.
Indicatii: Gonococii uretrale si uretrovaginale acute, recente, fara complicatii. Infectii bacteriene intestinale.
Posologie, mod de administrare: Gonococii: 2 capsule odata (priza unica), de preferinta intre mese. Se recomanda tratarea simultana a partenerului; daca este posibila, aceasta atitudine terapeutica va permite ruperea lantului contaminarii. Infectii intestinale: cate 1 capsula dimineata si seara, timp de 5 zile.
Efecte adrse: Senzatie de astenie, de betie, rtij (ameteala), somnolenta. Uneori greata sau cefalee (dureri de cap). Manifestari alergice: in mod exceptional, edem Quincke, soc anafilactic.
Contraindicatii: Alergie la rosoxacin sau la un produs din familia chinolonelor. Din prudenta, medicamentul va fi rezervat adultilor. Deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.
Artizari, precautii: Asemanator tuturor tratamentelor gonocociei in priza unica, la femeie, este prudent sa se efectueze un control microbiologic si ginecologic ulterior. Se recomanda sa se supragheze testele serologice specifice sifilisului la 3 - 4 saptamani si la 3 luni dupa administrarea rosoxacinei, cu toate ca, administrat la iepurele contaminat cu o suspensie de treponeme, rosoxacin nu modifica evolutia infectiei sifilitice. An insuficienta renala sau hepatica exista riscul de potentare a entualelor efecte adrse.
Sarcina si alaptare: Sarcina: Se va evita utilizarea rosoxacinei in timpul sarcinii, cu toate ca nu s-au observat efecte teratogene la animalele de laborator (soarece, iepure, sobolan femela). Alaptare: Nu au fost efectuate dozari ale rosoxacinei in laptele matern.
Conducere si utilizare de masini: Pentru conducatorii de hicule sau de utilaje in miscare, datorita unei entuale aparitii a somnolentei, se recomanda sa se prescrie cele 2 capsule seara, la culcare, daca posologia este o priza unica.
Supradozare: Pana in prezent nu s-a intalnit nici un caz de supradozare. Totusi, pentru posologia cea mai importanta administrata (2 prize de 400 mg in aceeasi zi), s-au observat urmatoarele efecte adrse: greata, varsaturi, rtij (ameteli).
Forma de prezentare: Cutie cu 2 capsule. Cutie cu 20 capsule.
Producator: Sanofi Winthrop