mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Urgente legate de tratament
Index » Oncologie si hematologie » Urgente legate de tratament
» anemii hemolitice dobandite fara autoanticorpi (neimunologice)

anemii hemolitice dobandite fara autoanticorpi (neimunologice)


Share
Realizeaza cel mai gralou al hemolizei acute.

Forme etiologice

a) Hemoliza bacteriana. Cauza cea mai reprezentativa este septicemia cu CI. perfringens. Punctul de plecare este uterin. cel mai adesea dupa manevre abortive. Hemoliza este grava, masiva, in-sotindu-se de febra, icter, colaps, cianoza. Diagnosticul se bazeaza pe hemoculturile pozitive si circumstantele de aparitie. Mai rar, o hemoliza acuta poate surveni in cursul septicemiei cu stafilococ. streptococ, pneumococ, germeni gramnegativi si in cursul anumitor meningococcemii, insotite deseori de coagulare intravasculara diseminata.

Tratament: Consta din tratamentul intensial infectiei, tratamentul anuriei, socului si al eventualului sindrom de coagulare intravasculara diseminata.

b) Hemoliza parazitara: paludism endemic; febra bilioasa he-moglobinurica, provocata de administrarea de chinina ca tratament antipaludic.c) Hemoliza toxica. Are loc prin produsi chimici care actioneaza fie prin liza membranei eritrocitare, fie producand tulburari meolice. Pot interveni: medicamente (fenilhidrazina, fenacetina, fuadinul, criogenina), produse toxice (anhidrida arsenioasa, dar mai ales hidrogenul sulfurat); arsuri, degeraturi, ciuperci otravitoare, veninuri de sarpe. in aceste anemii hemolitice se va cauta prezenta corpilor Heinz (incluziuni punctiforme in eritrocite, reprezentand produse de denaturare a Hb) si a schizocitelor (fragmente de hematii).d) Hematii insolite de purpura trombocitopenica.

1. Sindromul Moskowitz (purpura trombocitopenica trombotica).

Rara la adulti, are un prognostic sever si se caracterizeaza prin : hemoliza acuta, sindrom neurologic cu crize comitiale si tulburari psihice, insuficienta renala cu anurie, purpura trombocitopenica, tromboze extinse ale microcirculatiei, evocand un sindrom de coagulare intravasculara diseminata.Tratament: Splenectomia in prima urgenta, corticoterapie masiva ; heparina si dextranul 70 ar da unele rezultate, mai ales asociate. Actualmente tratamentul de electie consta in plasmafereza urmata de perfuzie cu plasma proaspata. Mai nou, prostaciclina, dar medicatia nu este disponibila pentru uz curent.

2. Nefroangioscleroza maligna sau insuficienta renala grava se poate insoti, mai ales la copii, de hemoliza acuta.

3. De asemenea, ciroza hepatica (de obicei cu splenomegalie), asociata cu etilism sau pancreatita (sindromul Zieve).

4. Hemotiza mecanica. Se produce consecutifragmentarii eri-trocitelor. datorita lovirii de unele obstacole situate la nivelul cordului si vaselor, in cazul circulatiei extracorporale, protezelor intra-cardiace (de exemplu, valvula Starr), transtelor renale etc.

5. In cursul unor neoplasme se poate observa o hemoliza intravasculara cu reticulocitoza crescuta si trombocitopenie, in primul rand in cursul cancerelor mucipare, mai ales cand acestea se asociaza cu metastaze osoase. Asemenea cazuri evolueaza frecvent catre coagulare intravasculara diseminata.

Aceste hemolize intra- sau extravasculare, insotite de trombocitopenie, au drept caracter comun deformari si fragmentari foarte marcate ale hematiilor („hematii in coif").

e) Hemolize cu anemii de gravitate variabila sunt frecvente in majoritatea afectiunilor severe si/sau prelungite : ciroza hepatica, splenopatii cu hipersplenism, afectiuni inflamatorii (RAA, poliar-trita reumatoida), boli de colagen, carcinoame (in absenta de metastaze) .

Tratamentul hemolizelor neimunologice (exceptand sindromul Moskowitz) este cauzal si substituti(transfuzii).Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Oncologie si hematologie:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai