mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Urgente legate de tratament
Index » Oncologie si hematologie » Urgente legate de tratament
» Hiperkaliemia

Hiperkaliemia


Share
Definitie. Cresterea potasiului peste 5 mEq/1.


Cuprins:

Etiologie

Diagnostic

Tratament


Etiologie

sus sus
a) Administrarea rapidă, i. v., de soluţii conţinând potasiu în insuficienţele renale, unde este de ajuns uneori o cantitate mică de K+ administrat chiar pe cale orală, pentru a declanşa hipopotasemia.


b) Insuficienţa eliminării:
- insuficienţa renală de orice cauză, cu oligoanurie, este cea mai importantă cauză a hipopotasemiei;
- insuficienţa corticosuprarenală (hiperpotasemie periculoasă prin ea însăşi, in criza addisoniană).
c) Ieşirea K* din celule :
- transmineralizarea în acidoze, coma diabetică netratată, deshidratări grave;
- hemolize (toxice, imune) „crush-syndrome" (inclusiv în electrocutare), intoxicaţia cu oxid de carbon şi sublimat de mercur; în aceste situaţii se asociază şi insuficienţa renală acută.
Fiziopatologie:
Creşterea potasiului extracelular se datoreşte unei tulburări de repartiţie a K*, însoţindu-se de scăderea sa intracelulară. Perturbările ating mai ales miocardul, muşchii şi echilibrul acido-bazic. Se produce o acidoză prin retenţia de H* competitiv cu eliminarea de K* tisular şi mai ales tubular renal. în funcţie de gradul hipcrkalicmiei. membranele devenind hipopolarizabile.

Diagnostic

sus sus
Clinic, semnele sunt necaracteristice:
- semne neuro-musculare: astenie, parestezii peribucale şi ale extremităţilor, fibrilaţii musculare, paralizii flasce ascendente, progresive, dificultăţi de respiraţie şi vorbire; reacţie idiomusculară intensă, rapidă ; apatie, astenie, stare confuzională;
- semne cardiovasculare : bradicardie, apoi tahicardie, aritmii ventriculare; TA poate fi normală sau crescută; la valori mari ale potasemiei, TA scade până la colaps;
ECG: întârziere de conducere intraventriculară (QRS lărgit, croşetat) sau atrioventriculară (intervalul P-R alungit, eventual bloc sino-atrial); undele T înalte, ascuţite, „în cort", constituie primul semn ECG de hiperkaliemie; sunt mai evidente în precordialele V,-V4; în cazuri mai grave pot apărea extrasistole atriale şi ventriculare, tahicardie, flutter şi fibrilaţie ventriculară.


Laborator: potasiul crescut, de la 5 mEq/1 la 10-12 mEq/1. în cazurile grave. (Recoltarea incorectă, cu hemoliză, poate mima o hiperkaliemie).

Tratament

sus sus
- tratament cauzal: se înlătură insuficienţa renală, aproape totdeauna asociată, starea eventuală de şoc sau deshidratările grave; regim cât mai sărac în potasiu, constituit din grăsimi şi hidrocarbonate ;
-răşini schimbătoare de ioni (Resonium. Kayexalate) l5-20g per os/de 3-4 ori/24 de ore, asociate cu sorbitol pentru favorizarea tranzitului; sau, în clismă, cu durată de 4-8 ore, aceeaşi doză, în 100-200 m! glucoza 10% ; acţionează prin fixarea unui ion de K+ în schimbul unui ion de Na', care este eliberat în lumenul intestinal ; efect după 1-2 ore.
- gluconat de calciu 10% i.v., 20-100 ml, cu atenţie la digita-lizaţi; efectul apare după 2 minute de perfuzie, dar este de scurtă durată;
-glucoza, 20-50 g în sol. 5-25%, după nevoile de apă, cu o unitate de insulina la fiecare 2 g glucoza: în practică se utilizează 500-1000 ml sol. glucoza 10% cu 20 U insulina; o parte din glucoza administrată este transformată în glicogen, ceea ce antrenează şi fixarea unei cantităţi, modeste însă, de potasiu ;

- se poate asocia calciul gluconic cu glucoza, insulina şi bicarbonat hipertonic care controlează hiperkaliemia pentru un interval de 2-3 ore;
- dializa peritoneală este puţin eficientă;
- hemodializa este măsura cea mai eficientă pentru îndepărtarea potasiului, după eşecul altor terapii, fiind absolut indicată când K'" depăşeşte 7 mEq/1.
Atenţie! Nu se va administra plasmă sau sânge conservat de mult timp. mai ales la renali şi hipertensivi, deoarece conţin K' în cantitate crescută. Se va întrerupe tratamentul cu aldactonă sau triam-teren în orice hiperkaliemie.

Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  SectiuniOncologie si hematologie:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai