mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Policitemia vera si alte boli mieloproliferative
Index » Oncologie si hematologie » Policitemia vera si alte boli mieloproliferative
» Trombocitemia esentiala

Policitemia vera si alte boli mieloproliferative


Policitemia vera, mielo fibroza idiopatica, trombocitemia esentiala si leucemia mieloida cronica fac parte, toate, din categoria bolilor mieloproliferative cronice, deoarece fiziopatologia lor implica expansiunea clonala a unei celule hematopoietice progenitoare multipotente si supraproductia unuia sau mai multor elemente sanguine. Aceste tulburari se pot transforma in leucemie acuta, fie in mod spontan, fie ca urmare a tratamentelor mutagene. Cu toate acestea, in timp ce policitemia vera, mielofibroza idiopatica, trombocitemia esentiala si leucemia mieloida cronica impartasesc caractere fenotipice similare, leucemia mieloida cronica este diferita de celelalte trei afectiuni, din punct de vedere genotipic, deoarece numai ea singura se asociaza cu translocarea de material genetic intre bratele lungi ale cromozomilor 9 si 22, ceea ce are drept rezultat sinteza unei proteine de fuziune unice, bcr-abl. Mai mult, spre deosebire de celelalte boli mieloproliferative cronice, pe baza istoriei sale naturale, leucemia mieloida cronica este considerata a fi o forma de leucemie.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor