mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Anemii megaloblastice
Index » Oncologie si hematologie » Anemii megaloblastice
» Tratament

Anemii megaloblastice


Anemiile megaloblastice sunt afectiuni produse prin sinteza deficitara a ADN. Sunt afectate in primul rand celulele cu un turnover rapid, in special precursorii hematopoietici si celulele epiteliale gastrointestinale. Diviziunea celulara este lenta, dar citoplasma se dezvolta intr-un ritm normal, astfel incat mega-loblastii sunt mari, cu un raport crescut intre ARN si ADN. Celulele eritroide megaloblastice sunt distruse in mod excesiv in maduva. Astfel, celuiaritatea medulara este adesea crescuta, dar producerea de eritrocite este scazuta, anomalie denumita eritropoieza ineficienta (a se vedea capitolul 55). Majoritatea anemiilor megaloblastice se datoreaza unui deficit de cobalamina (vitamina B12) si/sau acid folie. Diferitele entitati clinice asociate cu anemie megaloblastica sunt prezentate in tabelul 108-1. Aceasta clasificare este mai usor de inteles tinand seama de principiile fiziologice si biochimice discutate mai jos.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor