mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Urgente legate de tratament
Index » Oncologie si hematologie » Urgente legate de tratament
» Tamponada inimii

Tamponada inimii






Definitie. Tamponada inimii (T.I.) constituie o decompensare cardiaca produsa de acumularea de lichid sub tensiune in cavitatea pericardica. Se produce astfel o compresiune a inimii care jeneaza expansiunea diastolica a ventriculului stang" (Starling). Cantitatea de revarsat capabila sa determine aceasta situatie critica depinde de viteza de acumulare : in caz de acumulare lenta, este neie de peste 1000 ml pentru a se putea produce tamponada, deoarece pericardul are ragazul sa se destinda si sa se adapteze la dezltarea revarsatului : in caz de acumulare brusca, sunt suficiente numai 250-300 ml de lichid.
Cauze.
- sangerarea intrapericardica, operatorie sau traumatica (inclusiv perforarea inimii prin procedee diagnostice, mai ales prin catete-rism cardiac, cauza cea mai frecventa);
- pericarditele exsudative. in primul rand cele TBC, apoi idio-patice, bacteriene, virale;
- infarctul de miocard ; ruptura anevrismala;
- revarsatele uremice, tumorale sau din bolile de colagen;


- hemopericardul, in cazurile de sindroame hemoragice sau de tratamente eronate cu anticoagulante, in pericardita acuta.

Hemodinamic, se produce o crestere marcata a presiunilor drepte (presiunea venoasa, auriculara si presiunea diastolica a ventriculului drept): consecutiv, are loc scaderea lumului sistolic in ambele ventricule, fapt care produce o prabusire a debitului cardiac si a TA, fenomene care se instaleaza brutal in tamponada cardiaca si mai lent in acumularea lichidiana progresiva. Se ajunge astfel la congestia venoasa sistemica, adiastolia constituind termenul final al acestor tulburari.
Tabloul clinic.
1. In instalarea acuta a tamponadei, aspectul bolnavului este dramatic, cu durere precordiala intensa (inconstanta totusi), polip-nee cu ortopnee, tahicardie, anxietate extrema, transpiratii, colaps tensional care se agraveaza progresiv pana la starea coraatoasa cu soc ireversibil.
2. in caz de instalare progresiva, loul clinic este mai putin sever, putandu-se urmari mai etalat dezltarea unei insuficiente cardiace hipodiastolice, care intereseaza atat sistemul cav superior cat si pe cel inferior : cianoza, distensie congestiva venoasa a jugularelor si a tuturor venelor superficiale, hepatomegalie dureroasa, puls hepato-jugular.

3. Examenul clinic al inimii releva:
- asurzirea zgomotelor inimii;
- eventual, frecatura pericardica;
- cresterea importanta si rapida a ariei de matitate pericardica ;
- puls paradoxal.
4. Radiologie: cresterea importanta si in interval scurt a umbrei cardiace, cu pulsatii absente sau abia perceptibile.
5. ECG; microltaj al complexelor QRS in toate derivatiile, la care se adauga, in unele cazuri, modificari de leziuni subepicar-dice; in rare cazuri, poate apare fenomenul de alternanta electrica.
ECG este deosebit de utila pentru diagnosticul diferential pentru ca permite excluderea unui infarct de miocard sau a unei embolii pulmonare.
6. in centre specializate, ecografici, urmata de cateterismul cardiac si angiocardiografie, r preciza diagnosticul de tamponada cardiaca. In rezumai diagnosticul de tamponada cardiaca va fi ecat de mstalarea rapida a unui lou clinic comportand: dispnee intensa tahicardie si colaps vascular, insotite de decompensate hipodiasto-hca, avand elutie precipitata, aceasta:



- fie in Prezenta unor conditii etiologice capabile sa duca la acumularea de lichid intrapericardic:
- fie in absen/a oricarei anamneze ecatoare.
Tratament Consta in evacuarea pericardica de urgenta, indicatia fiind absoluta m caz de : *
- instalare brusca, cu verificare diagnostica certa a- 
- hipotensiune grava (sub 20 mmHg); -puls paradoxal.
Punctia se va efectua :
-de preferinta la stanga sau la dreapta apendiceiui xifoid (metoda Marfan), in unghiul dintre acesta si rebordul costal a-  acul se indreapta m sus Sl la stanga, razant cu fata posterioara a apendiceiui xifoid ; prin aceasta metoda se evita punctionarea pleurei
- fie in spatiul IV, V sau VI intercostal, imediat langa marginea stanga sau dreapta a sternului;
-fie in spatiul intercostal stang, la 6 cm de marginea sternului (metoda D.eulaioy) sau la 2 cm inauntrul matitatii absolute a inimii a-  acul se indreapta in sus si inauntru.

Bolnavul va fi asezat in pozitie semisezanda, inclinat cu 45A° Punctia va fi precedata de oxigenoterapie pe sonda nazala, de administrarea unui antalgic si de anestezie locala cu xilina. Se va punctio-na cu vid in seringa; se va evita astfel inteparea inimii
Cand exista conditii tehnice, pericardocenteza poate fi inlocuita cu drenajul chirurgical al pericardului, intr-un serviciu de chirurgie cardiaca. fcIn caz de hemopericard cu sangerare importanta si anemie acuta se r face transfuzii de sange.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor