mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Prevenirea si detectarea precoce a cancerului
Index » Oncologie si hematologie » Prevenirea si detectarea precoce a cancerului
» Screening-ul pentru cancere specifice

Prevenirea si detectarea precoce a cancerului


Prevenirea si controlul cancerului este un domeniu in dezvoltare, ca urmare a progreselor inregistrate in intelegerea procesului de carcinogeneza. Acest domeniu s-a dezvoltat dincolo de identificarea si evitarea factorilor cancerigeni, incluzand studii privind interventii specifice pentru diminuarea riscurilor de cancer, precum si triajul pentru detectarea precoce a cancerului. Conceptul central al prevenirii si controlului cancerului este urmatorul: carcinogeneza nu este un eveniment, ci un proces, o serie de modificari celulare discrete care au drept rezultat procese ce devin progresiv autonome. Preventia primara consta in identificarea si manipularea factorilor genetici, biologici si de mediu ce intervin in calea evenimentelor cauzale, incetarea fumatului, modificarea alimentatiei si preventia chimica sunt activitati preventive primare. Preventia secundara consta in identificarea leziunilor neoplazice asimptomatice, combinata cu tratament eficace. Screeening-ul este o forma de preventie secundara.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor