mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Boli cardiace
Index » Boli » Boli cardiace
» tratamentul balneoclimateric la bolnavii cu afectiuni coronariene

tratamentul balneoclimateric la bolnavii cu afectiuni coronariene






Problemele generale ale tratamentului balnear au fost expuse in partea l-a a acestei lucrari asa incat revenim acum doar rezumativ asupra lor.

Bolnavii suferinzi de cardiopatii ischemice dureroase sau nedureroase pot beneficia de tratament balneoclimateric in perioada de acalmie, inclusiv bolnavii care au avut in antecedente, cu cel putin 3 luni inainte, un infarct miocardic. Baile de soare se admit insa numai dupa 9-l2 luni de la debutul infarctului miocardic.

Terapia balneo-climaterica urmareste imbunatatirea capacitatii functionale a inimii prin favorizarea unei mai bune irigari coronariene. Este necesara insa eluarea prealabila cat mai precisa a capacitatii de prestatie a subiectului respectiv pentru a evita suprasolicitarea aparatului CV.

Alegerea locului de cura se face in functie de preferintele bolnavului in cauza, de natura si stadiul afectiunii sale, de particularitatile climaterice si de inzestrarea tehnica si confortul din statiunea respecti. Pentru bolnavii cu angina pectorala sunt potrivite statiunile situate in zonele de inaltime mijlocie 500-800 m, la noi Vatra-Dornei, Cosna, Tusnad, Buzias, Lipo. in Germania se recomanda statiunile din Alpii de jos.





in statiune bolnavul fi asistat de personalul medical calificat si trebuie sa respecte indicatiile acestuia privitoare la procedurile terapeutice medicale sau paramedicale alese cu grija si competenta in raport cu capacitatea de prestatie a aparatului CV. Timpul cat se sta in statiune trebuie folosit si pentru meditatie ca si pentru analiza modului propriu de viata in vederea corectarii unor eventuale practici antisanogene (fumat, consum exagerat de bauturi alcoolice, alte excese etc.) si in vederea autoeducarii si educarii pentru cresterea capacitatii de adaptare fizica si mai ales psihica la exigentele vietii proprii de fiecare zi.

Baile de apa cu acid carbonic

Se acorda atentie deosebita starii generale a bolnavului, concentratiei de C02, temperaturii, inaltimii apei din na si pozitiei subiectului in timpul baii.

Se incepe cu bai in na cu adancimea apei care nu trebuie sa depaseasca 25 cm, iar pozitia pacientului sa fie semisezanda.

Temperatura apei fi in jurul punctului de indiferenta 33A°.



Durata baii fi de 5 minute la inceput, apoi creste cu fiecare sedinta cu cate un minut. Dupa a IV-a baie se reduce temperatura cu 1 grad. Dupa a Vl-VII-a baie, inaltimea baii creste incet dar nu mai mult de 3/4 din baie. in total se fac 10 bai cu acid carbonic in timpul curei de 4 saptamani: cate doua in prima si ultima saptamana si cate trei in saptamana a doua si a treia de cura (in primele si ultimele doua zile de cura nu se fac nici un fel de bai) Altii recomanda un ritm mai frecvent de bai: la a XIII-a zi de cura sa se faca a Xl-a baie, iar in alte cazuri se recomanda bai tot a doua zi. Paralel se pot asocia masaje subacle.

In zilele in care se fac bai de C02 este contraindicata asocierea unor medicamente.

in cazurile in care cresterea presiunii hidrostatice nu este de dorit se pot face bai uscate de C02 deoarece absorbtia de C02 este sigura si prin aceasta metoda.

Baile de iod si de iod-sulf.



Iodul se absoarbe prin tegumente si determina cresterea iodemiei la 600 grame in timpul unei cure. Efectul unui astfel de tratament este scaderea TA, a frecventei cardiace si cresterea timpului sistolic probabil printr-un mecanism de sodilatatie.



Baile de sulf actioneaza pozitiv si asupra capacitatii de auz pe care o amelioreaza, probabil tot pentru un mecanism sodilatator.

in cazurile in care nu se pot efectua bai totale se fac bai partiale, respectiv ale membrelor superioare ce influenteaza pozitiv circulatia coronariana, (chiar si in cazurile unde exista o angina pectorala), si determina scaderea TA crescute.

Kinetoterapia se poate asocia tratamentului cu bai de C02, iod sau iod-sulf.

Criza balneara poate sa apara dupa a IV-a a V-a baie. Ea prezinta caiacteristicile cunoscute si nu obliga neaparat la intreruperea procedurilor

balneare.

Psihoterapia, terapia ocupationala si ergoterapia se efectueaza dupa principiile descrise in partea generala a lucrarii.

Rolul important al educatiei sanitare este atestat de faptul ca insasi cetatenii aparent sanatosi in mod spontan, au simtit nevoia organizarii acesteia.



Astfel in Elvetia, la Zurich, s-a infiintat Clubul de lupta impotri infarctului" cu scopul informarii membrilor sai asupra masurarilor ce trebuie luate pentru preintampinarea acestei boli. Afi sunt sute de astfel de cluburi.

Educatia populatiei in sensul preconizat de OMS Sanatate pentru toti pana in anul 2000" creste accesibilitatea tuturor la asistenta sanitara preventi, curati si recuperatorie, iar, ceea ce este mai important, antrena contributia fiecarui cetatean la propria sanogeneza prin trairea unei vieti rationale" /86/ fapt care duce la scaderea bolilor cronice degenerative intre care cele cuprinse in cadrul cardiopatiei ischemice, ocupa un loc fruntas in cadrul morbiditatii cu incapacitate temporara de munca, in inliditate si in mortalitate. I



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor