Eficienta balneo-climatoterapiei, aceasta terapie de reglare, adaptare si recuperare, este conditionata de alegerea procedurilor recuperatorii, de individualizarea acestor proceduri potrivite subiectului dat si de cooperarea insasi a subiectului respectiv la procesul de recuperare IZ, 48/.
Succesul kinetoterapiei hipertensivilor, ca dealtfel al oricarei boli, depinde de dozarea efortului impus, de durata si repetarea acestuia un timp cat mai indelungat.
Alegerea locului de cura pentru hipertensivi
Trebuie sa tina seama de particularitatile biologice ale fiecarui bolnav in parte, dar si de dorinta si preferintele subiectului respectiv. Daca cineva este atras si iubeste muntele nu trebuie sa I se recomande marea. De asemenea, la alegerea anotimpului in care se va efectua cura sa setina seama de preferintele persoanei in cauza. Altitudinea cea mai favorabila se pare ca este intre 300-600 m, dar se admite si inaltimi mai mari pentru stadiile I si II ale H.T.A. inaltimile peste 1000 m sunt si ele favorabile, prin aceea ca exclud zapuseala, se reface tonusul sistemului nervos periferic (scade actiunea simpaticului), scade frecventa cardiaca si rezistenta elastica /7/.
Cura terapeutica trebuie sa inceapa chiar de acasa fiind condusa de medicul curant, care va efectua pregatirea psihologica a bolnavului pentru intrarea in mediul nou si reconfortant al statiunii balneare.
in primele zile de cura ca urmare a schimbarii mediului de viata apar des cresteri trecatoare ale T.A. care nu trebuie sa nelinisteasca bolnavul.
Baile cu ape iodate actioneaza favorabil, in domeniul bolilor cardiovasculare, mai ales asupra afectiunilor circulatorii periferice arteriale pe fond aterosclerotic /54/, asupra carora produc efecte de va,sodilatatie. La noi in tara se gasesc ape iodate la Olanesti, Calimanesti, Caciulata, Carei (si termala), indicate in cura interna si la Bazna, Govora, Baltatesti, Sacelu, Sarata Montearu, Praid, indicate in cura externa.
Bai calde simple scad T.A.
Aplicatiile calde
Aplicatiile calde pe abdomenul superior determina scaderea T.A. atat la persoane normo. cat si la cele hipertensive. Aceste aplicatii se fac cu termoforul.
Ele influenteaza pozitiv si alte tulburari ale circulatiei marilor viscere abdominale - care insotesc, mai intotdeauna, cresterile tensiunii arteriale - imbunatatesc starea generala, intensifica circulatia tesuturilor abdominale, dar si periferice (vasele extremitatilor) chiar intr-o masura mai accentuata decat efortul la bicicleta ergometrica /20A
in afara de termofor, caldura mai poate fi oferita de namol, nisip, saci cu ierburi, mentinute pe abdomen cel putin o ora si aplicate zilnic o data sau de doua ori, eventual mai des.
Baile cu ape carbogazoase determina scaderea T.A. cu atat mai mult cu cat aceasta este mai mare. Ele se fac la temperatura de 32-34A° deci, in jurul punctului de indiferenta si dureaza aproximativ 3 minute.
Efectele terapeutice se datoresc actiunii CO2 care trecand prin tegumente in circulatia generala, determina vasodilatatie la nivelul retelei arteriale cutanate (cu efect hipotensiv), cresterea debitului cardiac, scaderea frecventei cardiace, scaderea timpului de preejectie si cresterea celui de ejectie. Ca rezultat al curei carbogazoase se evidentiaza cresterea volumului bataie /48/.
Se pare sa mecanismul intim de actiune al terapiei carbogazoase ar fi reglarea sistemului nervos vegetativ prin scaderea tonusului simpatic si cresterea tonusului vagal /48 s.a,/.
La noi in tara se aplica terapia carbogazoasa in statiunile de ia Covasna, Borsec, Buzias, Tusnad, Vatra Dornei, Lipova.
Kinetoterapia hipertensivilor este similara cu cea descrisa la coronarieni asa incat nu insistam asupra ei. Efectele benefice ale antrenamentului fizic constau in scaderea TA, (sistolice si diastolice), precum si in scaderea frecventei cardiace. Se incepe cu 50 W/sec. - cu durata de 3 minute si se creste treptat pana la 150 W/sec. Observatiile practice recente arata ca cele mai bune rezultate le obtin hipertensivii cu valori moderate sau labile. Cei cu valori mari pot beneficia de antrenamentul fizic dupa scaderea TA cu ajutorul medicamentelor, ulterior insa antrenamentul fizic contribuie la scaderea dozelor de hipotensoare/14, 21/.
Cura heliomarina. Actiunea curei heliomarine asupra aparatului cardio-vasclar se exercita prin intermediul radiatiilor solare, a apei marii si a nisipului de pe plaja. Alti factori ca temperatura si presiunea atmosferica, vantul, starea de ionizare a aerului au actiune mai redusa si nu insistam asupra lor.
Actiunile radiatiilor solare se exercita asupra arteriolelor si capilarelor pe care le dilata (urmare a aparitiei si actiunii substantelor de tip histamina si serotonina). Un alt efect al radiatiilor solare este scaderea T.A.
Nisipul de pe plaja actioneaza asupra organismului prin caldura inmagazinata de el (urmare a iradierii razelor solare) si mecanic prin excitarea pielii, determinand vasodilatatie si usoara scadere a TA.
Apa marii actioneaza asupra aparatului Cprin mai multe componente: sarurile minerale, temperatura, presiunea hidrostatica si valurile.
Baile reci produc o vasoconstrictie atat la nivelul tegumentelor cat si la nivelul viscerelor, cresc trecator TA si produc bradicardie usoara.
Sub influenta tuturor factorilor naturali ai curei heliomarine TA scade pe o durata mai indelungata, se realizeaza o imbunatatire a hemodinamicii circulatorie si a capacitatii de adaptare la eforturi a intregului aparat cardiovascular, dovedita prin reducerea timpului de revenire la normal a TA si frecventei cardiace dupa efectuarea unui efort fizic. /48/.
Contraindicatele curei heliomarine pentru cardiovasculari sunt constituite din bolnavii cu insuficienta cardiaca, -cei cu hipertensiune arteriala severa si cei cu orice afectiune cardiovasculara activ-evolutiva.
in rest bolnavii cu afectiuni Cincipiente, silizate si compensate, pot beneficia de cura heliomarina care insa trebuie efectuata cu prudenta si fara abuzuri.