mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Moartea creierului

Moartea creierului







Mo artea creierului rezulta din incetarea completa a fluxului sanguin cerebral si infarctul global al creierului in timpul mentinerii artificiale a respiratiei, inima continuand sa functioneze. Este singurul caz de pierdere irevocabila a functiei creierului curent recunoscuta de lege ca echilent al mortii. Au fost ansate mai multe seturi de criterii echilente pentru diagnosticul de moarte a creierului, fiind necesar a adera la cele aprobate pe local si recunoscute ca standard in practica medicala. Criteriile ideale sunt acelea care sunt simple, determinate la patul bolnavului si care nu dau posibilitatea erorii de diagnostic. Exista trei elemente esentiale: (1) distrugerea corticala extinsa demonstrata prin coma profunda, (2) lezarea globala a trunchiului cerebral demonstrata prin absenta reactiei pupilare la lumina si prin absenta reflexelor oculovestibulare si corneene si (3) distrugerea bulbara indicata de apneea completa. Frecventa pulsului este de asemenea inriabila si non-responsi la atropina. Majoritatea pacientilor au diabet insipid, dar la unii acesta se dezvolta dupa semnele clinice ale mortii creierului. Nu este necesar ca pupilele sa fie deplin dilatate, dar nu trebuie sa fie contractate. Absenta reflexelor tendinoase profunde nu este necesara, deoarece madu spinarii poate ramane functionala.


Posibilitatea unei depresii profunde a SNC indusa medicamentos sau determinata de hipotermie trebuie intotdeauna exclusa. Este de dorit o perioada de obsertie, de obicei 6-24 h, in care aceasta stare se mentine. Este adeseori recomandabil a se amana testarea clinica cu pana la 24 h daca atacul de cord a fost cauza mortii creierului sau daca boala determinanta nu este cunoscuta.
Existenta apneei necesita in general ca Pco sa fie destul de mare pentru a stimula respiratia. Acest lucru poate fi realizat in siguranta la majoritatea pacientilor prin indepartarea aparatului de ventilatie si folosirea unei oxigenari difuze printr-o canula traheala conectata la o sursa de oxigen. La pacientii cu creier mort, presiunea CO creste cu aproximativ 0,3-0,4 kPa/min (2-3 mmHg/min) in timpul apneei. La sfarsitul interlului corespunzator, Pco arterial trebuie sa fie cel putin peste 6,6-8,0 kPa (50-60 mmHg) pentru ca testul sa fie lid. Leziunile mari in fosa posterioara care comprima trunchiul cerebral, medicamentele depresoare ale SNC si hipotermia profunda pot simula moartea creierului, dar utilizarea corecta a protocolului cunoscut poate impiedica erorile.
EEG izoelectrica este adeseori utilizata ca test de confirmare a lezarii corticale totale, dar nu este obligatoriu necesar. Scanarea cerebrala cu radioizotopi, angiografia cerebrala sau masuratorile Doppler transcraniene pot fi de asemenea folosite pentru a demonstra absenta fluxului sanguin cerebral, dar, cu exceptia testului Doppler, sunt greu accesibile si nu au fost corelate extensiv cu materialul patologic.
Nu exista nici un motiv explicit de silire a diagnosticului de moarte cerebrala decat atunci cand se pune problema transtului de organ sau terapia intensi necesara e dificil de asigurat. Desi este in mod normal acceptat ca aparatul de ventilatie poate fi deconectat de la un pacient cu moarte cerebrala, se ridica multe probleme datorita imposibilitatii explicarii in totalitate a fenomenului si cauzelor sale si necesitatii pregatirii familiei de catre medic.


TRATAMENT
Scopul imediat in coma acuta este prevenirea unei deteriorari ulterioare a SNC. Hipotensiunea, hipoglicemia, hipercalcemie hipoxia, hipercapnia si hipertermia trebuie rapid si atent corectate. Pentru a mentine faringele deschis la pacientii ametiti care respira normal este indicata montarea unui dispozitiv orofaringian. Intubatia traheala este indicata in caz de apnee, de obstructie a cailor respiratorii superioare, de hipoventilatie sau emeza sau daca pacientul trebuie aspirat. Ventilatia mecanica este necesara daca pacientul prezinta hipoventilatie sau daca exista o masa intracraniana si hipo-capnia indusa este necesara. Se sileste accesul intravenos si se administreaza naloxona si dextroza daca au fost excluse supradoza de narcotice sau hipoglicemia. Tiamina este in general administrata cu glucoza pentru a preveni o exacerbare a encefalopatiei Wernicke in cazul pacientilor malnutriti. Venele persoanelor care fac abuz de droguri intravenoase sunt dificil de canulat; in astfel de cazuri naloxona poate fi injectata sublingual printr-un ac mic. in caz de suspectare a trombozei bazilare cu ischemie de trunchi cerebral se administreaza heparina intravenos sau un agent trombolitic dupa TC, and in vedere faptul ca hemoragia cerebelara si pontina se aseamana cu sindromul de ocluzie arteriala bazilara. Fiziostigmina, atunci cand este folosita de un medic cu experienta sub monitorizare atenta, poate trezi pacientii cu supradoza medicamentoasa de tip anticolinergic, dar multi medici cred ca aceasta se justifica doar pentru a trata aritmiile cardiace asociate, datorate acestor supradozari. Folosirea antagonistilor benzodiazepinici este promitatoare in tratamentul supradozelor si are un beneficiu trecator in encefalopatia hepatica. Administrarea intravenoasa de apa trebuie monitorizata cu grija in orice boala severa acuta a SNC, datorita pericolului de exacerbare a edemului intra-cranian. Ranile la gat nu trebuie sa fie trecute cu vederea, indeosebi cand se intentioneaza intubarea sau manevra oculo-cefalica. Durerea de cap insotita de febra si meningism indica necesitatea urgenta a examinarii LCR pentru diagnosticul meningitei si nu trebuie amanata punctia lombara pentru a astepta TC.


Dilatarea unei pupile indica de obicei compresie secundara la nivelul mezencefaiului de catre o tumora dintr-o emisfera si necesita reducerea imediata a presiunii intracraniene (PIC), asa cum este prezentat in continuare in modulul 374. Ecuarea chirurgicala a tumorii poate fi necesara. Conduita medicala pentru reducerea presiunii intracraniene consta din administrarea intravenoasa a fluidului normosalin (cel mai sigur fluid intravenos la toti pacientii pentru ca este usor hiperosmolar). Hiperventilarea terapeutica poate fi folosita pentru a obtine PCO2 arterial de 3,7 pana la 4,2 kPa (28-32 mmHg), dar efectele sale sunt de scurta durata. Terapia hiperosmolara cu manitol sau cu un echilent este esentiala in reducerea presiunii intracraniene. In cazuri critice, poate fi folosita simultan cu hiperventilarea. Punctia ventriculara este necesara pentru a decomprima hidrocefalia, daca masurile medicale nu reusesc trezirea.

Studiile clinice nu au demonstrat ca doza crescuta de barbiturice si alti agenti de crutare neuronala imediat dupa stopul cardiac ar fi benefica si corticoizii nu au fost de loare, cu exceptia cazurilor de tumori cerebrale.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole