mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Efectele hipoxiei

Efectele hipoxiei







Modificarile in sistemul nervos central, in special la nilul centrilor superiori, sunt extrem de importante. Hipoxia acuta produce tulburari de judecata, de coordonare motorie si un lou clinic apropiat de cel din alcoolismul acut. Cand hipoxia e de durata mai mare, apar oboseala, apatia, somnolenta, neatentia, timpul de reactie intarziat, si reducerea capacitatii de munca. Cand hipoxia devine mai sera, sunt afectati centrii din trunchiul cerebral si moartea survine de obicei prin insuficienta respiratorie. Odata cu reducerea Pao2 scade si rezistenta cerebrovasculara si creste fluxul sanguin cerebral, tinzand sa reduca hipoxia cerebrala. Pe de alta parte, cand reducerea Pao2 e acompaniata de hiperntilatie si diminuarea Paco2, rezistenta cerebrovasculara creste, fluxul sanguin scade si hipoxia e sporita. ativ cu creierul, maduva spinarii si nervii periferici, mai chi din punct de dere filogenetic, sunt relativ insensibili la hipoxie. Hipoxia produce de asemenea arterioconstrictie pulmonara, care serste dirijarii utile a sangelui din portiunile slab ntilate spre cele mai bine ntilate ale plamanului. Cu toate acestea, are dezavantajul de a creste rezistenta vasculara pulmonara si postsarcina ntriculului drept.


O perturbare complexa a functiilor celulare rezulta din efectele meolice ale hipoxiei acute sere. in ficat si muschi, meolismul glucidic decurge normal anaerob (adica fara oxidare) pana la stadiul formarii acidului piruvic. Meolizarea piruvatului necesita oxigen si, cand acesta e insuficient, o proportie in crestere de piruvat e redusa la acid lactic, care nu poate fi caolizat mai departe. Din acest motiv exista o crestere a lactacidemiei cu scaderea bicarbonatului si acidoza meolica consecutiva. in aceste imprejurari, energia totala obtinuta din caolizarea materialului nutritiv este mult redusa si cantitatea de energie disponibila pentru continuarea resintezei de componente fosfat-macroergice devine inadecvata, conducand la perturbari complexe ale functiei celulare.
Cea mai mare parte a raspunsului respirator la hipoxie ia nastere in chemoreceptorii speciali din carotida si aorta, desi centrul respirator din trunchiul cerebral e de asemenea stimulat direct de lipsa de oxigen. Cresterea consecutiva a ntilatiei, cu pierdere de dioxid de carbon, duce la alcaloza respiratorie. Pe de alta parte, difuziunea cantitatilor suplimentare de acid lactic din tesuturi in sange tinde sa produca acidoza meolica, in ambele cazuri, cantitatea totala de bicarbonat si, implicit, puterea de combinare a dioxidului de carbon, tinde sa se diminueze (modulul 50).




Presiunea scazuta a oxigenului in orice tesut determina vasodilatatie locala, iar vasodilatatia difuza ce apare in hipoxia generalizata produce cresteri ale debitului cardiac total. La pacientii cu boli cardiace preexistente, dezvoltarea hipoxiei si necesitatile tesuturilor periferice pentru un debit cardiac crescut pot precipita insuficienta cardiaca congestiva. La pacientii cu cardiopatie ischemica, o reducere a Pao2 poate intensifica ischemia si afecta in consecinta functia ntriculara stanga. Hipoxia prelungita sau sera poate de asemenea afecta functiile hepatica si renala.
Unul din cele mai importante mecanisme compensatoare pentru hipoxia prelungita este cresterea concentratiei de hemoglobina. Aceasta nu se datoreaza stimularii directe a madui osoase, ci efectului eritropoietinei. Nilul de eritro-poietina este crescut de hipoxie si s-a constatat ca productia ei este reglata de echilibrul dintre cererea si oferta de oxigen la nil tisular.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole