mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Eozinofilele

Eozinofilele







Eozinofilele si neutrofilele au morfologie, multi constituenti lizozomali, capacitate fagocitara si meolism oxidativ similare. Eozinofilele au un receptor chemotactic specific si raspund la o chemokina specifica, eotaxina. Totusi, exista diferente majore intre cele doua tipuri de celule si se stie putin despre functia naturala a eozinofilelor. Eozinofilele traiesc mult mai mult decat neutro filele si, fata de neutrofile, eozinofilele tisulare pot fi recirculate. in timpul majoritatii infectiilor, eozinofilele nu par a aa vreo functie importanta. Totusi, in infectia helmintica invaziva, cum este cea cu viermele-carlig, schisto-somiaza, strongiloidoza, toxocariaza, trichineloza, filarioza, echinococoza si cisticercoza, eozinofilele joaca, probabil, un rol central in apararea imuna a gazdei. Eozinofilele sunt asociate si astmului bronsic, reactiilor alergice cutanate si altor stari de hipersensibilitate.
Granulele caracteristice eozinofilelor, colorate in rosu (coloratia Wright), contin un numar de constituenti unici. Elementul distinctiv al granulei eozinofilice este miezul sau cristalin, format dintr-o proteina bogata in arginina (proteina bazica majora), cu activitate histaminica care este, probabil, importanta in apararea antiparazitara. Granulele eozinofilice contin si o peroxidaza unica, ce catalizeaza oxidarea multor substante la apa oxigenata si poate facilita distrugerea microorganismelor.


Peroxidaza eozinofilica, in prezenta apei oxigenate si a halidului, initiaza secretia celulelor mastocitare in vitro, contribuind in acest fel la inflamatie. Alte substante din eozinofile sunt proteinele cationice, unele dintre ele legandu-se de heparina si reducandu-i activitatea anticoagulanta. Citoplasma eozinofilelor contine proteine cristalizate Charcot-Leyden, un cristal bipiramidal hexagonal, descris pentru prima data in leucemii si apoi in sputa pacientilor cu astm bronsic, care este o fosfolipaza si poate actiona pentru micsorarea toxicitatii unor lizofosfolipide. Eozinofilele contin si o puternica neurotoxina. Pacientii cu sindrom hipereozinofilic si eozinofilie in lichidul cefalorahidian prezinta variate anomalii neurologice.


Cativa factori stimuleaza functia eozinofilelor in apararea imuna a gazdei. De exemplu, factorii stimulanti derivati din celulele T cresc capacitatea eozinofilelor de a distruge parazitii.

Factorul chemotactic eozinofilic derivat din celulele mastocitare ale anafilaxiei (ECFa) creste numarul receptorilor complement ai eozinofilelor si capacitatea acestora de a distruge parazitii. In plus, factorul eozinofilic de stimulare a coloniilor (de ex., IL-5) produs de macrofage nu numai ca poate creste productia de eozinofile in maduva osoasa, dar si actiaza eozinofilele pentru a distruge parazitii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole