mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Durerea cervicala si de umar - discopatia cervicala - traumatismele coloanei cervicale

Durerea cervicala si de umar - discopatia cervicala - traumatismele coloanei cervicale







Durerea cervicala apare in mod obisnuit in afectiuni ale coloanei cervicale si ale tesuturilor moi ale gatului. Durerea cervicala si lombagia au multe trasaturi clinice comune. Durerea ce apare la nivelul coloanei cervicale poate fi declansata de miscarile gatului si poate fi insotita de sensibilitate vertebrala locala si de limitarea miscarilor. Durerea ce apare in plexul brahial,umar sau nervii periferici poate fi uneori confundata cu boala vertebrala cervicala, dar anamneza si examenul clinic identifica de obicei un loc de origine al durerii situat distal.

TRAUMATISMELE COLOANEI CERVICALE Spre deosebire de leziunile lombare, traumatismele coloanei cervicale (fracturi, subluxatii) au risc de comprimare amaduvei spinarii. Disfunctiile cii urinare, tetrapareza si insuficienta respiratorie care rezulta prin compresia maduvei cervicale superioare ( modulul 373) pot fi foarte grave. Imobilizarea gatului este o prioritate suprema pentru a minimaliza lezari medulare ulterioare, cauzate de deplasarile segmentelor cervicale vertebrale insile. Pacientul poate prezenta, de asemenea, elemente medulare si radiculare combinate (mieloradiculopatie).


Leziunea flexie-extensie ("whiplash\") este cauzata de traumatisme (de obicei accidente de masina), ce determina luxatii si intinderi cervicale musculoligamentare datorate hiperflexiei sau hiperextensiei. Acest diagnostic exclude pacientii cu fracturi, hernie de disc, leziuni cefalice sau alterarea starii de constienta. Un studiu prospectiv al pacientilor cu leziune de acest tip a gasit ca 18% au avut simptome persistente legate de traumatism la 2 ani dupa accidentul de masina. Acesti pacienti au fost in general mai in varsta, au avut o mai mare incidenta a pozitiei inclinate sau rotate a capului la impact, o mai mare intensitate a durerii initiale cefalice si cervicale, un numar mai mare de simptome initiale si mai multe modificari radiologice osteoar-tritice de fond ale coloanei cervicale, ativ cu pacientii in remisiune. Lipsesc datele obiective ale modificarilor anatomo-patologice ale tesuturilor moi. In general, pacientii cu leziune initiala severa au risc crescut pentru o elutie proasta pe termen lung.

DISCOPATIA CERVICALA Hernia de disc cervicala inferioara acuta sau subacuta este o cauza frecventa de durere cervicala, de umar, de brat si de mana. De regula exista durere cervicala (accentuata de miscarile gatului), rigiditate si limitarea amplitudinii miscarilor. Compresia radacinilor nerase poate determina iradierea durerii in umar sau in brat. Extensia si rotatia laterala a gatului (semnul lui Spurling) pot ingusta orificiul neural si pot reproduce simptomele radiculare. Compresia acuta a radacinii nerase cervicale de catre un disc herniat este deseori posttraumatica la tineri si este mai putin frecventa decat compresia acuta a radacinii nerase lombare. Radiculopatia subacuta este mai putin probabil sa fie legata de un incident traumatic si poate implica atat boala discala cervicala, cat si spondiloza. Herniile de disc cervicale sunt de obicei posterolaterale, langa recesusul lateral si gaura intervertebrala. Modelul obisnuit al modificarilor reflexe, senzitive si motorii, precum si distributia durerii in leziunile cele mai frecvente ale radacinilor nerase cervicale sunt enumerate in elul 16-2. Functia radacinii nerase variaza de la pacient la pacient in mod normal, iar suprapunerea functiilor diferitelor radacini nerase este frecventa. Distributia anatomica a durerii este cel mai variabil element clinic. Distributia semnelor si simptomelor ocupa frecvent numai o parte din teritoriul radacinii nerase afectate.






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole