mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Hemipareza

Hemipareza







Hemipareza rezulta dintr-o leziune de neuron motor central deasupra maduvei cercale mijlocii; majoritatea leziunilor care produc hemipareza sunt localizate deasupra lui foramen magnum. Localizarea mai precisa a leziunii este realizata prin recunoasterea semnelor asociate. Afectarea limbajului, tulburarile corticale senzoriale, tulburarile cognitive, afectarea integrarii zual-spatiale, apraxia si convulsiile identifica o leziune corticala. Defectele omonime ale campului zual reflecta fie o leziune emisferica corticala, fie una subcorticala. O hemipareza a fetei, bratului si piciorului fara semne asociate indica o leziune mica, discreta in limbul posterior al capsulei interne, in pedunculul cerebral sau in partea superioara a puntii. Unele leziuni de trunchi cerebral produc manifestarile clasice ale semnelor de nerv cranian ipsilateral si de hemipareza contralaterala. Aceste "paralizii incrucisate\" sunt discutate suplimentar in modulul 366. Absenta semnelor de nerv cranian sau de slabiciune faciala sugereaza ca hemipareza este datorata unei leziuni in maduva cercala superioara, in special daca este asociata cu pierderea proprioceptitatii ipsilaterale si cu pierderea contralaterala a simtului durerii si a temperaturii (sindromul Brown-Sequard). Totusi, majoritatea leziunilor maduvei spinarii produc cvadripareza sau parapareza.


Hemipareza acuta are de obicei o patogeneza vasculara (modulul 366). Mai putin obisnuit, hemoragia poate aparea in tumorile cerebrale primare sau metastatice (modulul 375) sau in ruptura vaselor normale datorata traumatismelor (modulul 374); traumatismul poate fi obisnuit la pacientii care sunt pe tratament anticoagulant sau la cei in varsta. Posibilitati mai rare includ o leziune focala inflamatorie a sclerozei multiple sau a sarcoidozei (modulul 376), sau un abces bacterian acut (modulul 377). Abordarea diagnostica incepe imediat cu o tomografie computerizata (TC) a creierului si deciziile ulterioare se bazeaza pe rezultatul acesteia (ura 21-3). Daca TC a creierului este normala si nu e probabil un accident cerebral ischemic, rezonanta magnetica nucleara (RMN) a creierului sau a coloanei cercale poate fi ceruta.
Hemipareza subacuta are un diagnostic diferential lung. Hematomul subdural subacut este o cauza obisnuita de hemipareza care se dezvolta in zile pana la cateva saptamani; aceasta afectiune ce necesita tratament prompt trebuie intotdeauna luata in considerare, in special la pacientii in varsta sau la cei care sunt pe tratament anticoagulant, chiar in absenta unui istoric de traumatism (modulul 374). Posibilitatile de infectie includ abcesele bacteriene cerebrale (modulul 377), granuloamele fungice sau meningita (modulul 378) si infectia parazitara. Slabiciunea din neoplasmele maligne primare si metastatice poate evolua de la zile la saptamani (modulul 375). SIDA (modulul 308) se poate prezenta cu hemipareza subacuta data de toxoplasmoza sau de limfomul primar al sistemului nervos central. Procesele inflamatorii neinfectioase, precum scleroza multipla (modulul 376) sau, mai putin obisnuit, sarcoidoza, sunt consideratii suplimentare. Abordarea diagnostica este rezumata in ura 21-3; daca RMN cerebral este normal, poate fi necesar RMN de coloana cercala.




Hemipareza cronica care se dezvolta in luni (opusa celei care se dezvolta acut si apoi persista luni de zile) este de obicei datorata unui neoplasm histologic benign (modulul 375), unei malformatii arteriovenoase integre (modulul 366), unui hematom cronic subdural (modulul 374) sau unei boli degenerative (de la modulul 368 pana la modulul 371). Testul diagnostic initial este frecvent un RMN cerebral, in special daca datele clinice sugereaza patologie de trunchi cerebral. Daca RMN cerebral este normal, exista posibilitati mai putin probabile de a lua in considerare o leziune de foramen magnum sau de coloana cercala superioara (ura 21-3).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole