mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Policitemia

Policitemia







Termenul policitemie semnifica o crestere peste normal a numarului eritrocitelor in sangele circulant. Aceasta crestere este de obicei, desi nu intotdeauna, acompaniata de o marire
corespunzatoare a cantitatii de hemoglobina si cresterea valorilor hematocritului. Policitemia poate sau nu sa fie asociata cu o crestere a cantitatii totale de eritrocite din organism. E important sa se faca deosebirea dintre policitemia absoluta (o crestere a masei totale de eritrocite) si policitemia relativa (uneori numita si falsa) care apare cand, datorita pierderii de plasma sanguina, concentratia hematiilor in sangele circulant creste peste limita normala. Aceasta poate fi consecinta aportului anormal de scazut de lichide, pierderii de plasma in lichidul interstitial sau pierderii marcate de fluide din organism, cum se intampla in varsaturile persistente, diareea severa, transpiratia abundenta sau acidoza.


Pentru ca termenul policitemie este un termen generic care se refera la toate tipurile de crestere a numarului de eritrocite, termenii eritrocitoza si eritremie sunt preferati pentru a descrie doua forme de policitemie absoluta.

Eritrocitoza reprezinta policitemia absoluta care apare ca raspuns la unii stimuli cunoscuti, cel mai des hipoxemia (policitemie secundara); eritremia se refera la o boala de etiologie necunoscuta -policitemia vera. in policitemia secundara, dar nu si in policitemia vera, cresterea absoluta a masei eritrocitare se datoreaza unei sinteze crescute de eritropoietina. Eritrocitoza apare ca raspuns la o varietate de factori si reprezinta un raspuns fiziologic la hipoxie. O abordare a diagnosticului diferential al eritrocitozei ar trebui sa inceapa cu lamurirea mecanismelor sale de aparitie ( modulul 111).



Eritrocitoza de stres (Sindromul Gaisbock) Acesti termeni au fost aplicati policitemiei observate ocazional la barbatii de rasa alba si varsta medie, hiperactivi in general, hipertensivi, obezi si anxiosi, cu tegumente rosietice, dar care nu au nici un semn caracteristic policitemiei vera, adica nu prezinta splenomegalie sau leucocitoza cu leucocite imature. La aceste persoane, masa totala eritrocitara este normala, iar lumul plasmatic este sub normal. Astfel, au un hematocrit relativ crescut, de obicei 50-60%, si policitemie relativa. Policitemia fumatorilor este o stare foarte apropiata de cea de mai sus, dar concentratia mare de carboxihemoglobina poate produce o crestere mica absoluta a masei eritrocitare ce se asociaza frecvent cu un lum plasmatic redus. Fumatul trebuie intrerupt.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole