mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Parapareza

Parapareza







Parapareza rezulta cel mai frecvent dintr-o leziune intraspinala la nivelul sau sub nivelul coloanei toracice superioare. Un nivel senzorial pe trunchi identifica nivelul aproximativ al leziunii spinale. Alte cauze de parapareza includ alte leziuni de neuron motor central (leziuni parasagitale si hidrocefalia) si leziuni de neuron motor periferic (afectiuni ale celulelor cornului anterior, sindromul de coada de cal si neuropatii atipice periferice).
Parapareza acuta datorata unei boli a maduvei spinarii poate fi dificil de distins de afectiuni vizand neuronii motori periferici sau emisferele cerebrale. in parapareza sau paraplegia din boala acuta a maduvei spinarii, deficitul de neuron motor central este de obicei asociat cu incontinenta urinara si fecala si adeseori cu amorteala membrului inferior, care se extinde cranial pana la un anumit nivel al trunchiului; tonusul e tipic flasc si reflexele tendinoase absente. Cu un nivel senzorial si cu implicarea sfincteriana, abordarea diagnostica incepe cu un studiu imagistic al maduvei spinarii (ura 21-3). Posibilitatile de diagnostic includ metastazele epidurale, hematomul epidural si ischemia maduvei spinarii din cauza unei fistule arterio veno ase durale sau a altei anomalii vasculare, fiecare dintre ele necesitand interventie imediata. Acestea trebuie sa fie diferentiate de mielita transversa si de leziunile din afara coloanei vertebrale (modulul 373). Bolile emisferelor cerebrale care determina parapareza acuta includ ischemia arterei cerebrale anterioare, tromboza sinusului sagital superior, tromboza venoasa corticala sau hidrocefalia acuta. Daca semnele de neuron motor central sunt asociate cu somnolenta, confuzie, convulsii sau alte semne corticale, dar nu cu un nivel senzorial deasupra trunchiului, abordarea diagnostica incepe cu un RMN cerebral. Parapareza este parte a sindromului de coada de cal care poate rezulta din traumatismele coloanei inferioare, a unei hernii de disc de linie mijlocie sau a metastazelor intraspinale lombare; desi sfincterele sunt afectate, flexia soldului este frecvent resimtita ca o senzatie pe fata anterolaterala a coapselor. Parapareza este rar cauzata de polineuropatia acuta demielinizanta (cea mai obisnuita forma a sindromului Guillain-Barre) sau rar de o miopatie. In astfel de cazuri, studiile electro-fiziologice ajuta diagnosticul si reorienteaza evaluarea ulterioara (modulele 381 si 383).



Parapareza subacuta sau cronica cu spasticitate este cauzata de boala de neuron motor central. Cand parapareza se dezlta in saptamani sau luni, cu pierderea sensibilitatii membrelor inferioare si cu interesare sfincteriana, afectiunile posibile ale maduvei includ scleroza multipla, tumori intraparen-chimatoase, compresia cronica a maduvei spinarii din cauza bolii degenerative a maduvei, degenerescenta combinata subacuta din cauza deficitului de vitamina B12 si bolile ereditare. Scleroza multipla cronica progresiva apare de obicei in decada a patra sau a cincea, cu parapareza progresiva (modulul 376). Glioamele primare al maduvei spinarii produc tipic o mielopatie progresiva, care este dureroasa (modulul 375). Abordarea clinica incepe cu un RMN sau o mielografie pentru vizualizarea maduvei spinarii.



Daca studiul imagistic este normal si spasti-citatea este prezenta, RMN cerebral poate fi de asemenea indicat. Daca semnele corticale sunt prezente, meningiomul parasagital sau hidrocefalia cronica sunt probabile si RMN cerebral este testul initial. Progresia de luni pana la ani poate fi de asemenea datorata afectiunilor degenerative, precum scleroza laterala primara (modulul 370) sau afectiunilor ereditare, cum ar fi parapareza spastica familiala si adreno-mieloneuropatia (modulul 373). In situatii rare in care parapareza cronica se datoreaza disfunctiilor de neuron motor periferic sau slabiciunii miopatice, localizarea este suspectata de obicei pe baza semnelor clinice si confirmata prin EMG si prin teste de conducere nerasa.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole