mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Artrita

Artrita







ARTRITA Artrita coloanei rtebrale este o cauza majora de durere cervicala si dorsolombara.

Spondiloza Osteoartrita coloanei rtebrale apare spre batranete si implica in primul rand coloana cervicala si lombosacrata. Pacientii acuza adesea dureri ce pornesc de la coloana, accentuate de miscare si asociate cu rigiditate si limitarea miscarilor. Relatia dintre simptomele clinice si elementele radiologice adesea nu este concordanta; dureri intense pot exista cand elementele de diagnostic radiologie sunt minime, iar osteofite mari pot fi vizualizate la pacienti asimptomatici de varsta medie sau varstnici. Fatetele hipertrofiate si osteofitele pot comprima radacinile nervoase in recesurile laterale sau gaurile interrtebrale. Osteofitele ce iau nastere din corpul rtebral pot determina stenoza centrala a canalului rtebral. Diminuarea inaltimii discului interrtebral micsoreaza dimensiunile rticale ale gaurii interrtebrale, determinand comprimarea radacinii nervoase de la acel nil de catre pediculul coborat. Modificarile osteoartritice ale coloanei lombare pot determina uneori compresia cozii de cal. Spondilolisteza degenerativa (alunecarea unui corp rtebral pe rtebra subiacenta) apare cel mai adesea la nilul L5 - SI si poate contribui suplimentar la compresia radacinii. Procedurile chirurgicale trebuie luate in considerare numai dupa esecul tratamentului conservator.


Spondilita anchilozanta ( si modulul 317) Aceasta forma distincta de boala artritica rtebrala se prezinta tipic cu dureri lombare si fesiere instalate insidios la un barbat sub 40 de ani si se asociaza cu redoare matinala lombara, dureri lombare nocturne, dureri neameliorate de repaus, cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor si prezenta antigenului de histocompatibilitate HLA-B27. in stadiile initiale, diagnosticul diferential include tumori si infectii, dar durerea dorsolombara din spondilita anchilozanta se amelioreaza caracteristic cu exercitiul fizic. Odata cu evolutia bolii de observa pierderea lordozei lombare normale si exagerarea cifozei toracale. Inflamatia si eroziunile fibrelor periferice ale inelului fibros la punctul de contact cu corpul rtebral sunt urmate de osificare si crestere osoasa. Aceste excrescente osoase (sindesmofite) leaga corpii rtebrali adiacenti si produc scaderea mobilitatii coloanei rtebrale pentru flexia anterioara, flexia laterala si extensie.



Caracteristicile radiologice ale bolii sunt distractiile periarticulare, scleroza ulterioara a articulatiilor sacroiliace si unirea corpurilor rtebrale prin excrescente osoase, rezultand "coloana de bambus\" caracteristica, imobila si sudata. Modele similare de limitare a miscarilor pot insoti sindromul Reiter, artrita psoriazica si boala inflamatorie cronica a colonului. Fracturile de stres ale elementelor osoase posterioare anchilozate spontan ale coloanei rigide si osteoporotice pot produce durere rtebrala focala si compresie medulara sau sindrom de coada de cal. Uneori apare subluxatia atlanto-axiala cu compresie medulara. Anchiloza bilaterala a coastelor de coloana rtebrala si o scadere a inaltimii rtebrelor toracale pot fi cauze de disfunctie respiratorie sera.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole