mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Clasificarea socului

Clasificarea socului







O clasificare a socului bazata pe cauzele ce determina perfuzarea anormala a tesuturilor este prezentata in elul 34-l.

SOCUL HIPOVOLEMIC Socul hipolemic se datoreaza unei reduceri a lumului sangelui circulant care scade presarcina si duce la umplere ventriculara inadecvata, reflectata in scaderea lumelor si presiunilor telediastolice in ambii ventriculi. Consecinta este un lum bataie scazut si un debit cardiac inadecvat. Socul hipolemic poate rezulta prin hemoragie sau prin depletie lichidiana datorata varsaturilor, diareei, arsurilor sau deshidratarii. Socul hipolemic este cel mai frecvent tip de soc intalnit in clinica; el a fost bine studiat, deoarece toate gradele de hipolemie pot fi reproduse la animale de experienta.

SOCUL CARDIOGEN Socul cardiogen ( modulul 243) este datorat unei depresii severe a functiei cardiace. Din punct de vedere hemodinamic este caracterizat de o presiune sanguina sistolica 18 mmHg; insuficienta renala" class="alin2">edemul pulmonar este de obicei prezent. Cea mai frecventa cauza este infarctul de miocard cu o pierdere substantiala a masei musculare (de obicei 40% sau mai mult din miocardul ventriculului stang). Infarctul extins al ventriculului drept poate si el precipita un soc cardiogen. Insuficienta de pompa poate apare de asemenea dupa miocardita acuta sau prin scaderea contractilitatii miocardului secundar opririi cardiace sau bypass-ului cardiopulmonar prelungit.


Socul cardiogen poate fi produs si prin anomalii mecanice. Stenoza valvulara severa poate micsora lumul bataie si debitul cardiac. Insuficienta aortica sau mitrala severa, acuta, duce la reducerea debitului cardiac, ceea ce poate determina edem pulmonar si soc cardiogen. Defectele septului ventricular dobandite acut, care apar de obicei la debutul infarctului de miocard, pot si ele determina soc cardiogen prin scaderea fluxului anterograd.

SOCUL OBSTRUCTIV EXTRACARDIAC Aceasta forma de soc este cel mai bine exemplificata de tamponada cardiaca (modulul 240). Presiunea crescuta in sacul pericardic afecteaza umplerea diastolica ventriculara scazand presarcina, lumul bataie si debitul cardiac. Pneumotoraxul poate si el afecta umplerea cardiaca prin scaderea returului venos la inima. Embolismul pulmonar masiv este o alta forma de soc obstructiv extracardiac, desi mecanismul este diferit (modulul 261). Cand mai mult de 50-60% din patul vascular pulmonar este obstruat prin trombi, poate apare insuficienta acuta de ventricul drept, iar umplerea ventriculului stang este afectata.



SOCUL DE DISTRIBUTIE Socul de distributie se produce prin vasodilatatie periferica marcata; desi debitul cardiac poate fi normal sau crescut, perfuzia tisulara si cea de organ sunt inadecvate. Prototipul socului de distributie este socul septic, cauza cea mai comuna de deces in sectiile de terapie intensiva din Statele Unite; patogeneza socului septic este prezentata in detaliu mai jos. Alte tipuri de soc de distributie includ anafilaxia, socul neurogen si insuficienta suprarenaliana.
In clinica, pacientii pot prezenta simultan elemente ale mai multor tipuri de soc. De exemplu, in socul septic elementele socului de distributie si hipolemie pot fi complicate de insuficienta miocardica. Socul traumatic poate si el sa fie complicat de elemente atat ale socului hipolemie, cat si ale celui de distributie. La un pacient, natura tulburarii circulatorii se poate modifica in timp si dupa terapie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole