mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Insomnia - insomnia psihofiziologica, insomnia extrinseca, insomnia de altitudine

Insomnia - insomnia psihofiziologica, insomnia extrinseca, insomnia de altitudine







INSOMNIA
Insomnia este acuza de tulburari medicale/psihiatrice tulburarile de somn asociate cu tulburari mentale" class="alin2">somn nesatisfacator; este clasificata in functie de natura intreruperilor somnului si de durata ei. Natura intreruperii somnului ofera informatii importante despre etiologia posibila a insomniei si de asemenea este elementul central in selectia tratamentului adecvat si specific. Insomnia este subdivizata in: adormirea dificila (insomnie de debut al somnului), treziri frecvente sau sustinute (insomnie in mentinerea somnului), trezirile matinale (insomnia de trezire) si somnolenta persistenta, in ciuda unui somn de o durata adecvata (somnul fara refacere fizica si psihica). in mod similar, durata persistentei simptomelor este un indiciu important in silirea naturii tratamentului adecvat. Insomnia care dureaza una pana la mai multe nopti (intr-un singur episod) este denumita insomnie tranzitorie. Insomnia tranzitorie este in mod tipic rezultatul unei situatii de stres sau de schimbare in programul de somn sau in mediu ambiant (de ex., schimbarea de fus orar). Insomnia pe termen scurt dureaza de la cateva zile pana la 3 saptamani. intreruperea acestei durate este de obicei asociata cu stres mai prelungit, cum ar fi recuperarea dupa operatii sau boli acute. Insomnia de lunga durata sau cronica dureaza luni de zile sau ani si in mod normal reflecta factori de perpetuare asociati cu tulburari primare de somn ( mai jos). Insomnia cronica se poate prezenta sub forma de episoade recurente de insomnie, nu in mod necesar asociate cu variatii paralele ale cauzei de fond. Desi unii clinicieni se refera la acestea ca insomnii recurente, altii sugereaza ca acesta poate fi modelul tipic al pacientilor cu insomnie cronica.In timp ce o noapte ocazionala cu putin somn, in mod tipic in conditii de stres sau de excitare legate de evenimente externe, este obisnuita si fara consecinte de durata, insomnia persistenta poate avea efecte negative importante concretizate in tulburari al functiilor in timpul zilei, tulburari de dispozitie si un risc crescut de leziuni datorate accidentelor.



Insomnia psihofiziologica
Insomnia persistenta psihofiziologica este o tuburare comportamentala in care pacientii sunt preocupati de incapacitatea perceputa de a dormi cum trebuie in timpul noptii. Tulburarile de somn sunt adeseori declansate de evenimente emotionale stresante; cu toate acestea, obiceiul de a dormi putin dobandit in perioada stresanta dureaza si dupa incidentul initial. Asemenea pacienti sunt surescitati ca rezultat al propriului efort de a dormi si/sau datorita mediului de somn, iar insomnia este un raspuns conditionat sau deprins. Pacientii cu insomnie psihofiziologica adorm mult mai usor la ore neprogramate (cand nu incearca sa adoarma) sau in afara mediului ambiental. in asemenea cazuri, inregistrarile polisomnografice dezvaluie tulburari de somn obiective adesea cu latenta anormal de lunga a somnului, cu treziri nocturne frecvente si un somn de tranzitie stadiul 1 cu volum crescut. Factorii extrinseci pot contribui la aceasta situatie ( mai jos). O atentie deosebita trebuie acordata igienei somnului ( mai jos) si corectarii surescitarii inainte de culcare. Terapia comportamentala (respectiv, igiena somnului, antrenamentul de relaxare, terapia de control a stimulilor, terapia de restrictie a somnului) este modalitatea de electie a tratamentului pentru insomnia psihofiziologica si asemenea terapie pare cel mai bine instituita fara medicatie.

Insomnia extrinseca
Un numar de tulburari de somn sunt rezultatul unor factori extrinseci care interfera cu somnul. Tulburarea de somn adaptativa, numita de asemenea insomnie situationala tranzitorie, poate aparea dupa schimbarea mediului de dormit (de exemplu un hotel necunoscut, patul de spital) sau inaintea sau dupa un eveniment de viata semnificativ, cum ar fi schimbarea profesiei, a locului de munca, pierderea unei persoane apropiate, boala sau teama la apropierea unui termen limita sau unui examen. Latenta crescuta a somnului, treziri frecvente in somn si treziri dimineata devreme pot de asemenea sa apara. insanatosirea este in general rapida, in decurs de 2-3 saptamani. Igiena inadecvata a somnului se caracterizeaza printr-un tipar comportamental anterior somnului si/sau conditiilor de mediu din dormitor care nu sunt propice somnului. Zgomotul si/sau lumina din dormitor pot interfera cu somnul sau pacientul poate fi deranjat de partenerul de pat care-si misca membrele in somn sau care sforaie tare. Ceasurile luminoase pot trezi pacientul, accentuandu-i teama legata de timpul necesar adormirii. Medicamentele cu actiune pe sistemul nervos central, mesele bogate, exercitiile fizice deosebite sau dusurile fierbinti chiar inainte de somn pot interveni in debutul somnului. in loc sa ia medicamente hipnotice, pacientii trebuie sfatuiti sa aiba propriile ritualuri soporifice de culcare, sa-si pregateasca si rezerve dormitorul pentru somn. Orele de trezire regulate, consecvente trebuie notate zilnic; timpul total petrecut in pat trebuie restrans la orele de somn efectiv.



Insomnia de altitudine
Tulburarile de somn sunt o consecinta obisnuita a expunerii la altitudine mare. Respiratia periodica de tip Cheyne-Stokes se instaleaza in general in timpul somnului NREM la intervale de timp de doua ori mai mici la altitudine, cu revenirea respiratiei normale in somnul REM. Apneea centrala de somn, mai degraba decat cea obstructiva, pare sa fie responsabila de acest lucru, caracterizandu-se prin pauze respiratorii regulate. Se crede ca atat hipoxia, cat si hipocapnia sunt implicate in dezvoltarea unei respiratii periodice. Treziri frecvente si un somn neodihnitor caracterizeaza insomnia de altitudine, care in general este mai puternica in primele nopti la altitudine mare, dar poate persista. Durata somnului este neschimbata, dar pot surveni mai multe treziri dupa debutul somnului si timp mai scurt de somn cu unde lente (stadiile 3 si 4). Tratamentul cu acetazolamida poate induce scaderea timpului in care apare respiratia periodica si poate reduce substantial hipoxia in timpul somnului. Medroxiprogestero-nacetatul (MPA) reduce de asemenea hipoxia, dar nu reduce semnificatirespiratia periodica in somnul la altitudine.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole