mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Lombalgia cronica

Lombalgia cronica







Durerea lombara cronica (DLC) este definita ca durere cu durata mai mare de 12 saptamani. Pacientii cu DLC cuprind 5% din toti pacientii cu dureri dorsolombare, dar consuma 50% din costurile totale. Abordarea initiala a acestor pacienti este similara cu cea a pacientilor cu lombalgie acuta. Diagnosticul diferential al lombalgiei cronice include majoritatea afectiunilor descrise in acest modul. Tratamentul acestui grup eterogen de pacienti se bazeaza pe identificarea cauzei subiacente.
Multe boli ce determina lombalgia cronica pot fi diagnosticate prin combinarea studiilor neuroimagistice cu cele electrofiziologice. RMN, TC sau mielografia TC nu sunt indicate in primele luni ale simptomelor dureroase lombare in absenta factorilor de risc pentru o etiologie gra. RMN de coloana sau mielografia TC sunt tehnicile de electie; sensibilitatea si specificitatea lor in diagnosticul de discopatie lombara si de stenoza vertebrala lombara sunt echilente, dar RMN nu expune pacientul la radiatii ionizante iar identificarea structurilor tesuturilor moi este superioara prin RMN. Ambele tehnici sunt neinzive. Mielografia TC ofera imagini optime ale leziunilor osoase din regiunea recesusului lateral si a gaurii intervertebrale si este tolerata de pacientii cu claustrofobie. Cu rare exceptii, mielografia conventionala si scintigrafia osoasa sunt inferioare RMN si mielografiei TC. Selectarea procedurilor de diagnostic pentru fiecare pacient este frecvent inlesnita de consulturi neurologice, chirurgicale sau medicale adecte. Studiile imagistice trebuie executate numai in cazurile in care rezultatele pot influenta tratamentul chirurgical sau medical.


Discografia are loare discuila in eluarea durerii dorsolombare. Nu aduce informatii anatomice aditionale fata de cele aduse de RMN. Reproducerea durerii tipice a pacientului prin injectare dovedeste faptul ca durerea are originea in disc, dar exista controverse in ceea ce priveste utilitatea acestei informatii pentru a decide daca sa se intervina chirugical sau nu. Termografia nu are un rol dovedit in eluarea radiculopatiilor.
Studiile de conducere nervoasa in nervii senzitivi si motori si EMG cu ac (modulul 361) sunt utilizate pentru eluarea integritatii functionale a sistemului nervos periferic in cazul durerii dorsolombare. Studiile de conducere pe nervii senzitivi sunt normale cand pierderea sensibilitatii circumscrise este cauzata de leziunea radacinii nervoase proximal de ganglionul radacinilor posterioare (GRP). Amplitudinea potentialelor de actiune ale componentei nervoase motorii (PACM) poate fi scazuta cand exista pierdere semnificati de axoni intr-o radacina nervoasa lezata. Diagnosticul obtinut prin EMG cu ac este superior celor ale studiilor de conducere nervoasa in radiculopatii. Modificarile de denerre cu distributie miotomala (segmentara) sunt detectate prin testarea mai multor muschi inerti de diferite radacini nervoase si nervi; patern-ul implicarii musculare indica radacina/radacinile responsabile de leziune. EMG cu ac poate aduce, de asemenea, informatii obiective despre lezarea fibrelor nervoase motorii cand eluarea clinica a slabiciunii musculare e limitata de durere sau prin lipsa de efort a pacientului. EMG si studiile de conducere nervoasa vor fi normale cand sunt prezente numai durere in membru sau o leziune sau iritatie a radacinii nervoase senzitive. Potentialele nervoase soma-tosenzoriale mixte evocate si studiile undei F au loare incerta in eluarea leziunilor radacinilor nervoase.
Diagnosticul de leziune radiculara este mult mai sigur cand exista concordanta intre anamneza, rezultatele examenului fizic, ale studiilor imagistice si EMG. Corelatia dintre TC si EMG pentru localizarea radiculopatiei este intre 65 si 73%. Pana la 25% din pacientii asimptomatici au o hernie de disc vizibila la TC sau RMN. Astfel, interventia chirurgicala bazata numai pe elemente radiologice si durere creste posibilitatea unei evolutii nefavorabile.


Lombalgia cronica poate fi tratata prin mai multe masuri consertoare. Exacerbarile acute si subacute sunt tratate cu AINS si masuri privind confortul pacientului.

Repausul la pat nu trebuie sa depaseasca 2 zile. Obiectivul principal este toleranta la efort, in timp ce ameliorarea durerii este al doilea. Programele de exercitii pot ameliora atrofia fibrelor musculare tip II din musculatura paravertebrala si determina imbunatatirea fortei de extensie a trunchiului. Exercitiile fizice intensive supravegheate sau regimurile "de munca grea\" (sub ghidarea unui fizioterapeut) sunt eficiente pentru reintoarcerea pacientilor la lucru, pentru imbunatatirea distantelor de mers si diminueaza durerea. Beneficiul este sustinut la pacientii care urmeaza antrenamente si acasa. Complianta la regimurile de exercitii influenteaza mult evolutia. Reducerea zilelor de boala, ingrijirea medicala pe termen lung si cheltuielile de pensionare pot compensa cheltuielile initiale ale programelor multidisciplinare de tratament. Hidroterapia produce diminuarea duratei si intensitatii durerii lombare, scaderea consumului de analgezice, cresterea mobilitatii vertebrale si a scorului functional intr-un studiu ce a at 3 saptamani de hidroterapie cu ingrijirea ambulatorie de rutina. Scorul functional a revenit la initial in a 9-a luna de urmarire, dar toate celelalte antaje au persistat.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole