mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Profilaxia bolilor
Index » Boli » Profilaxia bolilor
» Profilaxia primara - tutunul, alcoolul si drogurile

Profilaxia primara - tutunul, alcoolul si drogurileMODIFICAREA RISCURILOR Din cele peste 2 milioane de decese care se produc in Statele Unite in fiecare an, o jumatate se pot datora unor cauze care pot fi prenite (elul 10-l). Stilul de viata si comportamentul joaca un rol central in principalele cauze de morbiditate si mortalitate la adulti-boala cardiaca coronariana, cancerul si traumatismele.
Tutunul Probabil ca cel mai mare risc potential modificabil pentru sanatate este abuzul de tutun. Responsabil pentru mai mult de 400.000 de decese in fiecare an si un cost anual pentru societate estimat la 50 de miliarde de $, abuzul de tutun contribuie la o proportie importanta din morbiditatea si mortalitatea cardiovasculara, pulmonara si prin cancer. Date recente sugereaza, de asemenea, ca expunerea pasiva la fumul de tutun pentru unii adulti are ca rezultat boli pulmonare cronice si, in aceeasi masura, cancerul pulmonar. Datorita capacitatii nicotinei de a da dependenta, interntia profilactica de electie pentru controlul asupra agismului este prenirea initierii consumului de tutun. Majoritatea fumatorilor adulti au capatat obiceiul ca adolescenti si eforturile principale pentru a descuraja initierea consumului de tutun trebuie sa angajeze o audienta mai tanara.


Sfaturile privind riscurile consumului de tutun asupra sanatatii si despre metodele de a renunta la fumat se afla pe toate panourile de popularizare a profilaxiei. O atentie speciala trebuie acordata grupurilor cu risc crescut pentru consumul de tutun, cum ar fi
barbatii, negrii si cei cu nil educational limitat la o singura clasa de liceu sau mai putin. Deoarece 70 la suta dintre fumatori intra in contact cu cadre medicale in fiecare an, aceste contacte reprezinta o oportunitate de a comunica implicatiile asupra sanatatii ale abuzului de tutun. Nouazeci la suta dintre cei care renunta cu succes la fumat o vor face fara ajutorul interntiilor programatice. O analiza a obiceiurilor legate de fumat, recomandarea de a inceta si suportul din partea unui cadru medical pot genera impulsul pentru un individ de a face un efort pentru a se lasa de fumat. Au fost sugerate ca mijloace de a angaja pacientul in acest proces intrebari care iau in considerare disponibilitatea pacientului, cum ar fi: "Ce intelegeti despre consecintele fumatului asupra sanatatii?\", "Sunteti gata sa va lasati?\", "Ce va poate face sa renuntati la fumat?\". Silirea unei date de renuntat la fumat, programarea de vizite ulterioare sau de convorbiri telefonice in timpul perioadei initiale de renuntare, oferirea de literatura de specialitate si evaluarea nevoii de a folosi sisteme de substitutie cu nicotina in cazul acelora care inceteaza complet consumul de alte produse agice, toate acestea sunt interntii care pot imbunatati rata de succes a abandonarii fumatului.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor