mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Eozinofilia

Eozinofilia







Eozinofilia este prezenta a mai mult de 500 de eozinofile/|il de sange si se intalneste frecvent in multe situatii, nu numai in infectiile parazitare. Eozinofilia tisulara semnificati poate apare fara a fi insotita de eozinofilie sanguina. Probabil ca cea mai frecventa cauza de eozinofilie este reactia alergica la medicamente, caprodusii iodati, aspirina, sulfonamide, nitrofurantoin, peniciline si cefalosporine. Starile alergice din febra fanului, astm, eczeme, boala serului, sculite alergice si pemus se asociaza, in mod caracteristic, cu eozinofilie. Eozinofilia apare si in bolile sculare de colagen (de ex., poliartrita reumatoida, fasceita eozinofilica, angeita alergica si periarterita nodoasa) si in cele maligne (de ex., boala Hodgkin, micoza fungica, leucemie mieloida cronica si cancerul plamanilor, stomacului, pancresului, orelor si uterului), ca si in boli rare, ca sindromul Job si BGC; mecanismul eozinofiliei in aceste afectiuni este necunoscut. Eozinofilia se intalneste caracteristic in inflamatiile helmintice. Administrarea terapeutica a citokinelor IL-2 si GM-CSF determina frecvent eozinofilie tranzitorie. Cele mai dramatice sindroame hipereozinofilice sunt sindromul Loeffler, endocardita Loeffler, leucemia eozinofilica si sindromul hipereozinofilic idiopatic (cu nivel de 50 000-l00 000 eozinofile/^il).


Sindromul hipereozinofilic idiopatic cuprinde un grup heterogen de tulburari, a caror trasatura comuna este hipereozi-nofilia prelungita de cauza necunoscuta, si disfunctie de organ asociata, ce poate afecta inima, sistemul nervos central, rinichii, plamanii, tractul gastrointestinal si pielea. Madu osoasa este afectata la toti pacientii, dar cele mai severe complicatii sunt cele care implica inima si sistemul nervos central. Eozinofilele sunt descoperite in tesuturile afectate si se presupune ca determina leziuni prin depunere locala de proteine eozinofilice toxice, cum sunt proteina eozinofilica cationica si cea bazica majora. La nivelul inimii, modificarile patologice duc la tromboza, care poate determina fibroza endocardica si endocar-domiopatie restricti. Modificari patologice similare contribuie la leziunile tisulare din alte organe. Desi mecanismul hipereozi-nofiliei nu este cunoscut, s-a obsert ca administrarea glucorti-coizilor induce, de obicei, remisiunea. La pacientii ce nu raspund la glucocorticoizi a fost folosit cu succes un agent citotoxic de tipul hidroxiureei, pentru a micsora nivelul sanguin periferic al eozinofilelor si pentru a imbunatati mult prognosticul. Interferonul a este si el eficient la unii pacienti, inclusiv la cei ce nu raspund la hidroxiuree. Abordari terapeutice medicale si chirurgicale agresive sunt folosite la pacientii cu complicatii cardiosculare.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole