mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Boli
» Pirogenii

Pirogenii







Substantele care produc febra sunt numite pirogene si pot fi fie exogene fie endogene. Pirogenii exogeni provin din afara gazdei, in timp ce pirogenii endogeni sunt produsi de gazda, in general ca raspuns la stimuli provocatori, care sunt de obicei declansati de infectie sau inflamatie. Majoritatea pirogenilor exogeni sunt microorganisme, produsele lor sau toxine. Cel mai bine cunoscut tip de pirogen exogen consta dintr-un grup heterogen de molecule care este comun tuturor bacteriilor gram-negative si care este denumit endotoxina (lipopolizaharid, LPZ). LPZ, care se gaseste in membrana externa a tuturor bacteriilor gram-negative, cuprinde lipidul A si un miez polizaharidic, legate de un lant lateral de polizaharid O, compus din unitati repetitive de zaharuri care riaza cu fiecare microorganism gram-negativ. Microorganismele gram-pozitive sunt, de asemenea, surse de pirogeni puternici. Acestia includ acidul lipoteichoic, derit din peretele celular, si peptidoglicani. Cate exo- si enterotoxine produse de tulpini patologice de streptococi si stafilococi se comporta ca superan-tigeni bacterieni - actitori policlonali de limfocite T care se leaga mai degraba de regiunea riabila a receptorului celulei T decat de zona-buzunar care leaga antigeni a receptorului. Aceasta cuplare duce la actirea multor tipuri de celule, rezultand eliberare de mediatori si lezare de tesuturi. Se crede ca aceste toxine contribuie atat la socul toxic stafilococic, cat si la cel streptococic. In vivo, o cantitate minima de 1 ng de LPZ/kg este capabila sa produca febra la oameni; desi nu exista date in vivo pentru oameni, constituentii peretelui celular al bacteriilor gram-pozitive necesita, in general, o cantitate de 2 pana la 3 ori mai mare de material pentru a induce productia de pirogeni endogeni in vitro.In general, pirogenii exogeni actioneaza in principal prin inducerea formarii pirogenilor endogeni pe calea stimularii celulelor gazdei - de obicei monocite si macrofage. Cu toate acestea, distinctia intre pirogenii exogeni si cei endogeni este uneori neclara. De exemplu, LPZ poate actiona direct asupra celulelor endoteliale din creier pentru a genera febra, in timp ce multi produsi exogeni duc la eliberarea de pirogeni endogeni, astfel producand febra. Astfel de substante endogene includ complexe antigen-anticorp cu complementul, produsi de scindare ai complementului, meoliti ai hormonilor steroizi, acizi biliari si unele citokine.


Pirogenii endogeni sunt polipeptide produse de o rietate de celule ale gazdei, in special monocite/macrofage. Pirogenii endogeni, produsi fie sistemic, fie local, patrund in circulatie si produc febra prin actiune la nivelul centrului termoreglarii din hipotalamus.
Initial s-a crezut ca exista un singur pirogen endogen. Modelul experimental standard utilizeaza injectarea de supernatanti leucocitari sau seruri de la iepuri febrili la iepuri normali. Ulterior s-a descoperit ca exista doi pirogeni endogeni leucocitari: interleukina (IL) la si 1)3. Aceste doua interleukine au o greutate moleculara comuna de aproximativ 17,5 kDa, au o secventa omoloaga de aminoacizi de doar 26% si se leaga de aceiasi receptori. Initial presupuse a fi produse doar de celulele fagocitare, IL-la sau IL-lJ3 sunt de asemenea produse si de celule endoteliale, limfocite B, celule "natural killer\", fibroblasti, celule musculare netede, keratinocite si celule gliale. Din cauza productiei ubicuitare a acestora si a altor interleukine, a polipeptidelor inflamatoare derite din celule si a peptidelor promotoare ale cresterii, un termen mai generic de citokine a fost adoptat cu referire la aceste substante. Citokinele sunt polipeptide reglatoare produse de o mare rietate de celule nucleate. in mod specific, citokinele sunt produse de monocite/macrofage, limfocite, celule endoteliale, hepatocite, celule epiteliale, keratinocite si fibroblasti, precum si de alte celule. Citokinele actioneaza in mod caracteristic local, declansand efecte autocrine (autostimulante) sau paracrine (stimulare in vecinatate). Atunci cand se gasesc in circulatie, citokinele sunt de obicei prezente in concentratii de pico grame pe mililitru.




Citokinele pirogene majore par a fi IL-la, IL-lJ3, factorul de necroza tumorala a (TNFa), interferonul (IFN) a si IL-6. Cand oricare dintre aceste citokine este administrata intravenos la oameni, in decurs de o ora apar frisoane si febra. IL-la si 1)3 sunt cele mai pirogene, cu temperaturi de 39°C aparand ca raspuns la doze de 1 pana la 10 ng/kg de masa corporala. Doze de 100 ng/kg au cauzat febre mai mari si rigiditate. TNFa produce frisoane si o temperatura de 39°C la doze ce mai mari (50 pana la 100 ng/kg). IL-6 este cea mai putin pirogena dintre aceste citokine, producand o temperatura de 39°C la 10 (ig/kg. IFNa si IFNy au fost administrati in principal pe cale subcutana; prin urmare frisoanele si febra se dezvolta dupa 3 pana la 4 ore. Pe baza criteriului cantitativ, interferonii sunt mai putin potenti decat IL-l sau TNFa si similari cu IL-6. Mai mult, s-au inregistrat scaderi ale gradului de febra la injectii repetate cu interferon. Studii pe soareci modificati genetic au relet ca IL-l si TNFa produc febra prin inducere de IL-6 in creier.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole