Cianoza se refera la o coloratie albastruie a pielii si mucoaselor, rezultata din cresterea cantitatii de
hemoglobina redusa, ori a derivatilor de hemoglobina, in vasele mici din zonele respective. Este de obicei mai edenta la buze, paturile unghiale, urechi si eminentele malare. Culoarea rosietica a pielii caracteristica in policitemia vera (modulul 111), trebuie deosebita de cianoza reala discutata aici. Carboxihemoglobina produce o imbujorare de culoarea ciresei, mai curand decat cianoza (modulul 391). Gradul cianozei depinde de tipul de pigmentatie cutanata si de grosimea pielii, precum si de nivelul de capila-rizatie a pielii. Detectarea clinica a prezentei si gradului cianozei este exacta, cum s-a dovedit prin studii oximetrice. in unele cazuri, cianoza centrala poate fi detectata sigur cand saturatia arteriala a scazut la 85 %; in altele, in mod particular la persoanele cu piele inchisa la culoare, nu poate fi detectata pana cand saturatia nu a scazut la 75%.
Cresterea cantitatii de
hemoglobina redusa in vasele cutanate, care produce cianoza, poate fi determinata de cresterea cantitatii de sange venos in piele, ca rezultat al dilatarii venulelor si capatului venos al capilarelor, dar si de o reducere a saturatiei cu oxigen a sangelui capilar. in general, cianoza dene aparenta cand concentratia medie de hemoglobina redusa capilara depaseste 50 g/L (5 g/dl). Importanta in producerea cianozei e mai degraba cantitatea absoluta de hemoglobina redusa decat ce&relativa. Astfel, la un pacient cu
anemie severa, cantitatea relativa de hemoglobina redusa din sangele venos poate fi foarte mare, in raport cu cantitatea totala de hemoglobina. Cu toate acestea, intrucat concentratia ultimei e mult redusa, cantitatea absoluta de hemoglobina redusa poate fi inca mica si de aceea pacientii cu anemie severa si cu desaturare arteriala marcata nu dezvolta cianoza. Invers, cu cat e mai mare continutul de hemoglobina totala, cu atat e mai mare tendinta spre cianoza; astfel, pacientii cu policitemie marcata tind sa fie cianotici la niveluri mai inalte ale saturatiei arteriale cu oxigen decat pacientii cu valori normale ale hematocritului. De asemenea, congestia pasiva locala, care produce o crestere in cantitatea totala de hemoglobina redusa in vasele din zona respectiva, poate cauza cianoza. Cianoza este de asemenea observata cand hemoglobina nefunctionala, ca methemoglobina si sulfhe-moglobina (modulul 107), e prezenta in sange.
Cianoza poate fi clasificata in doua forme: centrala si periferica. in forma centrala, exista o nesaturare a sangelui arterial sau un derivat anormal de hemoglobina si atat mucoasele cat si pielea sunt afectate. Cianoza periferica e datorata unei incetiniri a curgerii sangelui intr-un teritoriu si o extractie anormal de mare a oxigenului din sangele arterial normal saturat.
Ea este rezultatul vasoconstrictiei si diminuarii fluxului sanguin periferic, cum se intampla in expunerea la frig, soc,insuficienta congestiva si bolile vasculare periferice. Adesea, in aceste situatii, mucoasa catatii bucale sau cea sublinguala pot fi crutate. Diferentierea clinica intre cianoza centrala si cea periferica nu este totdeauna simpla, iar in anumite conditii, ca socul cardiogen cu edem pulmonar, pot coexista ambele forme.