Cvadripareza poate rezulta din boala de neuron motor central (localizata la maduva spinala
cervicala superioara sau deasupra), din boala difuza de neuron motor periferic sau dintr-o miopatie.
Cvadripareza acuta Diagnosticul diferential pentru cvadripareza acuta cu debut in cateva minute include multe boli de neuroni motori centrali (de exemplu, anoxia, hipotensiunea, ischemia de trunchi cerebral sau maduva cervicala, traumatisme si anomali sistemice meolice) si de asemenea forme rare de slabiciune miopatica (toxine sistemice sau paralizii periodice). Debutul in ore pana la cateva zile poate fi datorat afectiunilor neuronului motor central, ale neuronului motor periferic sau ale celor miopatice.
Toate cele trei tipuri de slabiciune sunt asociate initial, de obicei, cu hipotonie. Daca cvadripareza acuta este asociata cu stupor sau coma, evaluarea incepe cu o TC cerebrala. Daca semnele de neuron motor central sunt prezente, dar pacientul este vigil, testul initial este de obicei un RMN al coloanei cervicale. Daca slabiciunea este a unui neuron motor periferic, miopatica sau de origine necunoscuta, abordarea clinica incepe cu un studiu electrodiagnostic. Polineuropatia acuta demielinizanta (modulul 381) este o posibilitate diagnostica importanta in aceasta situatie. Cvadripareza subacuta sau cronica Cand cvadripareza datorata bolii de neuron motor central apare in cateva saptamani, luni sau ani, distinctia intre afectiunile emisferelor cerebrale, ale trunchiului cerebral si ale maduvei spinale cervicale este de obicei posibila numai prin criterii clinice.
Abordarea diagnostica incepe cu un RMN al locului clinic suspectat ca fiind patologic. Boala de neuron motor periferic se prezinta cu o slabiciune care este cea mai profunda distal, in timp ce slabiciunea miopatica este, tipic, proximala (modulul 381 si 383). Evaluarea incepe apoi cu o EMG si studii de conducere nerasa.