mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Colita

Colita
Inflamatia intestinului gros, datorata infectiilor microbiene sau micotice. De cele mai multe ori, procesul infectios afecteaza si intestinul subtire (enterita), sau ambele intestine, in acest caz afectiunea purtand denumirea de enterocolita, care se manifesta prin aparitia de scaune diareice apoase, mucoase, muco-sanguinolente. Colita acuta, localizata pe un singur segment (colonul ascendent, transvers, descendent), sau difuza, cu caracter infectios, parazitar sau toxic, survine brusc si are o durata de timp limitata. Colita cronica, consecinta unei colite acute, nevindecate, netratata suficient; are mai multe forme: colita dizenterica (cauzata de bacilul dizenteriei), colita de fermentatie, de putrefactie, dupa localizarea ei pe colonul ascendent sau descendent.


Plante medicinale ce pot fi utilizate: afinul, anghinarea, busuiocul, cerentel, cimbrisorul, cimbrul de gradina, coada soricelului, corjandrul, doeacul, feniculul, izma, jalesul de gradina, inul, mataciunea, murul, musetelul, nalba mare, roinita, smochinul, sulfina, sunatoarea, stejarul, talpa gastii, urzica moarta.


Retete utilizate

UZ INTERN:


Afinul - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate, maj

peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Anghinarea - infuzie din 2 lingurite de ta uscata, maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (300 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute. Se bea in 3 reprize, inaintea meselor principale.
Busuiocul - infuzie dintr-o lingurita frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Cerentelul - decoct din 2 lingurite de radacini maruntite, la o cana cu apa. Cantitatea se bea dimineata, pe stomacul gol.
Cimbrisorul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Cimbrul de gradina - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Coada soricelului - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Coriandrul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, la o cana cu apa (250 ml) clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea o cana, cu o jumatate de ora inaintea mesei.
Feniculul - infuzie dintr-o jumatate de linguri ta de fructe, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, inainte de mesele principale.
Izma - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.


Inul - infuzie dintr-o lingurita de seminte, la un pahar cu apa calda. Se lasa in repaus 20-25 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Murul - infuzie din 2 lingurite de frunze zdrobite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Musetelul - infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi, dupa mese, neindulcite.
Nalba mare - infuzie dintr-o lingurita de flori si frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa 30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Rachitanul - infuzie dintr-o lingurita pulbere ta, sau ta uscata maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Roinita - infuzie dintr-o lingurita (5 g) pulbere de frunze, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Smochinul - decoct din 40-l20 g fructe, la 1 litru de apa. Se fierbe 15-20 de minute. Se acopera si se lasa la racit. Se beau 2-3 cani pe zi.
Sulfina - infuzie dintr-o lingurita cu flori uscate si maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale.
Urzica moarta - 1-3 g pulbere din ta uscata, inainte de mesele principale. Ceaiuri complexe
1. Musetel - flori (10 g), Coada soricelului - flori (10 g), Sunatoare - ta (10 g), Roinita - frunze (10 g). Izma - frunze (10 g), Mac - capsule (5 g). Talpa gastii - ta (10 g), Feniculul- fructe (3 g). Infuzie din 1-2 lingurite de amestec, la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mese.
2. Musetel - flori (20 g), Coada soricelului - flori (30 g). Izma - frunze (20 g), lales de gradina - frunze (10 g), Mataciune - ta (10 g), Coriandru - fructe (10 g).
Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi. 3. Stejar- scoarta (10 g), Rachitan - ta (10 g), Izma - frunze (10 g). Decoct dintr-o lingura de amestec. la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, neindulcite.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor