mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Dispepsia

Dispepsia

Tulburarea procesului de digestie. Dispepsia se manifesta de obicei prin dureri de stomac, care apar dupa masa de pranz, si prin modificari ale procesului de evacuare stomacala sau intestinala.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: albastrita, anasonul, angelica, anghinarea, busuiocul, cerentelul, chimenul, coada soricelului, coriandrul, feniculul, galbenelele, hameiul, ienuparul, izma, levantica, maghiranul, mataciunea, musetelul, obligeana, pelinul, roinita, schinehil, sovarl, sunatoarea, talpa gastii, tintaura.
Retete utilizate


UZ INTERN:

Albastrita - infuzie dintr-o lingurita si jumatate sau 2 lingurite flori uscate, maruntite, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 minute si apoi se strecoara. Se bea cate un sfert de cana, cu 20 de minute inaintea meselor principale.
Anasonul - infuzie din 6-8 fructe, la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in trei reprize cu lingurita.


Angelica - infuzie din 25 g radacina, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se continua fierberea timp de 5 minute. Se bea o jumatate de cana, inainte de mese.
Anghinarea - infuzie din 1-2 lingurite ta uscata, maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotim. Se beau 2-3 cani pe zi.
Busuiocul - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Cerentelul - decoct din 2 lingurite pulbere rizom si radacina, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 25-30 de minute si apoi se strecoara. Se bea dimineata, pe stomacul gol, neindulcit. Chimenul - infuzie dintr-o lingurita de fructe, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, dintre care una dimineata, pe stomacul gol.
Coada soricelului - infuzie din 2 linguri de flori maruntite, la 1/2 litru apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea ceaiul caldut, in 4-5 reprize, in cursul unei zile. Coriandrul - infuzie dintr-o lingurita de fructe zdrobite sau nezdrobite la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Feniculul - infuzie dintr-o lingurita de fructe, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Galbenelele - decoct dintr-o lingurita de flori si partile aeriene ale tei uscate si maruntite, la 1 litru de lapie dulce. Se fierbe pana scade la o treime si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in timpul unei zile.
Hameiul - infuzie dintr-o lingura de conuri uscate, maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, dupa mesele principale.
Ienuparul- decoct din 5-l0 fructe, la 500 ml apa. Cantitatea se bea in cursul unei zile. Izma - infuzie dintr-o lingurita frunze maruntiie, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Levantica - infuzie din 1-2 lingurite flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minuie si apoi se strecoara. Se indulceste cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi. Maghiranul - infuzie dintr-o lingurita de ta maruntita sau pulbere din ta, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.


Mataciunea - infuzie dintr-o lingurita de ta maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, neindulcite.
Musetelul - infuzie din 3 linguri de flori, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai caldut pe zi. Obligeana - infuzie din 15 g de rizom uscat maruntit, sau pulbere de rizom, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se Iasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Pelinul - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, la 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate o jumatate de ceasca, dupa mese.
Roinita - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Schinelul - infuzie dintr-o lingurita pulbere din ta, la o cana (250 ml) apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate un sfert de cana, cu o jumatate de ora inaintea meselor.
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, bine maruntita, peste care se toama o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Sovarl - infuzie din 3 linguri de ta maruntita, sau pulbere de ta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3^ linguri, inainte de mese. Talpa gastii - infuzie din 3 linguri de ta uscata, maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se iau 3-5 linguri pe zi.
Tintaura - infuzie dintr-o lingurita cu pulbere din ta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea un sfert de cana, cu 30 de minute inainte de mese.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor