mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Anorexia

Anorexia

Lipsa poftei de mancare.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: albastrelele, anasonul, angelica, anghinarea, busuiocul, cervana, cimbrisorul, cicoarea, chimenul, coada soricelului, coriandrul, crusinul, dracila, feniculul, ghintura galbena, hameiul, ienuparul, isopul, izma buna, lichenul de piatra, lumanarica, maghiranul, marul, morcovul, obligeana, papadia, pelinul alb, porumbarul, roinita, schinelul, sovarvul, talpa gastii, tarhonul, trifoistea de balta, troscotul, tintaura, ungurasul, urzica.
Retete utilizate


UZ INTERN:

Albastrelele - infuzie din 2-3 g de flori, la 200 ml de apa. Se beau 2-3 cani pe zi, inaintea meselor principale.
Anasonul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, la o cana (250 ml) cu apa. Se bea cate o cana cu infuzie calduta, inainte de mese.
Angelica - infuzie din 2-5 g de rizom, la 250 ml de apa. Se bea o jumatate de cana cu ceai, inaintea meselor principale.


Anghinarea - infuzie dintr-o lingura de frunze, la 500 ml de apa clocotita. Se lasa in repaus 20-30 de minute si apoi se filtreaza. Se bea o parte dimineata, pe stomacul gol, iar restul in cursul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Busuiocul - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate, la 200 ml de apa clocotita. Se beau cate 2-3 ceaiuri pe zi.
Cervana -decoct dintr-o lingura de ta uscata, maruntita, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute la foc mic, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, cu cea 15 minute inainte de masa.
Cimbrisorul - infuzie din 2 g de ta, la 200 ml de apa. Se beau 50-200 ml de ceai pe zi.
Cicoarea - infuzie din 3 g din partea aeriana a tei, la 500 ml de apa. Se beau 500-600 ml de ceai pe zi.
Chimenul -infuzie dintr-o lingurita si jumatate de fructe, la o ceasca (200 ml) cu apa. Se beau 1-2 cesti pe zi, inaintea meselor principale. Se utilizeaza si sub forma de pulbere, IA g in 24 ore.
Coada soricelului - infuzie dintr-o lingurita din ta si flori, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 200-300 ml de ceai pe zi.
Coriandrul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se bea cate o cana cu infuzie calduta, inainte de mese.
Crusinul - infuzie dintr-o lingurita seminte, peste care se toama o cana cu vin (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute, se strecoara. Se bea o jumatate de cana, inainte de masa. Dracila -tinctura din 5 g de scoarta de pe tulpinile tinere, maruntita in 100 ml de alcool etilic. Se consuma in ceai, 15-20 de picaturi pe zi.
Feniculul - infuzie din 5-6 fructe, la o cana (250 ml) cu apa, pentru sugari, si o jumatate lingurita de fructe, la 250 ml de apa, pentru adulti. Se beau 2 ceaiuri pe zi. Ghintura galbena - pulbere din radacini - 2 g, in 24 ore. Infuzie sau decoct dintr-o jumatate de lingurita de radacini, la o cana (250 ml) cu apa; se bea cate un sfert de cana, inaintea meselor principale. Tinctura din 20 g de radacini macerate 7-8 zile, in 100 ml alcool. inainte de mese se iau 5-l0 picaturi pentru copii si 10-l5 picaturi pentru adulti. Sirop: peste o lingura de radacini se adauga 150 ml de apa in clocot si se lasa la macerat 6 ore, dupa care se filtreaza. Se adauga 1/4 kg de zahar, se fierbe si se filtreaza din nou. Se iau 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.
Hameiul - infuzie dintr-o lingura de conuri maruntite, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea o cana pe zi, cu 25-30 de minute, inainte de mese.
Ienuparul- decoct din 10-20 galbuie (fructe false), la 1 litru de apa. Se beau 2 cani pe zi. Isonul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana {250 ml) cu apa. Se beau 2 cani pe zi, inainte de mese.
Izma buna -infuzie dintr-o lingurita de frunze maruntite (pulbere), la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Lichenul de piatra - decoct dintr-o lingurita de ta, la o cana (250 ml) cu apa. Pentru neutralizarea aciditatii se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cate un sfert de cana, inainte de mese. .


Lumanarica - infuzie sau decoct dintr-o jumatate de lingurita de radacini, la o cana cu apa (250 ml); se bea cate un sfert de cana, inaintea meselor principale. Maghiranul - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2 cani pe zi, inainte de mese.
Obligeana - infuzie dintr-o lingura si jumatate de rizom uscat, maruntit, sau pulbere de rizom, peste care se toama o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Papadia - infuzie din 1-2 lingurite ta intreaga (frunze, rizom, radacina), uscata si maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Pelinul alb - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in trei reprize, cu o jumatate de ora inainte de masa.
Porumbarul - infuzie dintr-o lingura de flori si fructe, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 20 de minute si apoi se strecoara. Se administreaza de 2-3 ori pe zi, luandu-se, din 3 in 3 ore, cate o lingura.
Roinita - infuzie din 1 -2 lingurite pulbere frunze, la 1 litru de vin fiert. Se acopera pana se raceste si apoi se strecoara. Se bea cate o ceasca, dimineata. Schinelul - infuzie din 1,5-3 g, sau macerat apos la rece, din 5 g din partile aeriene ale tei, la 250 ml de apa. Se beau 250 ml ceai, la o jumatate de ora, inaintea meselor principale.
Sovarvul - infuzie dintr-o lingurita din partea aeriana a tei, la o cana (200 ml) cu apa. Se beau 3 pahare de ceai pe zi.
Talpa gastii - infuzie dintr-o lingurita din partile aeriene ale tei, la o cana (200 ml) cu apa. Se beau 1-2 cani de ceai pe zi, dintre care una, seara.
Tarhonul - infuzie dintr-o lingurita cu pulbere de ta, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea o cana pe zi.
Trifoistea de balta - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana (200 ml) cu apa. Se bea cate o cana cu ceai, inaintea celor doua mese principale.
Tintaura - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana (200 ml) cu apa. Se bea o ceasca cu ceai, cu o jumatate de ora inaintea meselor. Sirop din infuzia preparata din 2 linguri de ta, la 1 litru de apa, la care se adauga, dupa filtrare, 300 g de zahar. Copiilor li se administreaza cate un paharel, inaintea meselor principale.
Troscotul - infuzie din 1-2 lingurite pulbere din ta, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Ungurasul - infuzie din 2 linguri de ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se ia cate o lingura, inainte de mesele principale.
Urzica - infuzie dintr-o lingurita de frunze sau radacini, la o cana (250 m!) cu apa. Se beau 3 pahare de ceai pe zi.
Ceai tonic aperitibr /> Se amesteca, in parti egale, radacini de ghintuit, rizomi de obligeana, partile aeriene ale tei de tintaura, schinel, pelin alb, fructe de maces si coriandru. Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2 cani pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor