mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Gripa

Gripa
Afectiune acuta produsa de virusul gripal, care se manifesta prin guturai, febra, cefalee, indispozitie, oboseala, dureri articulare etc.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: anasonul, brusturele, busuiocul, cerentelul, cimbrisorul, cimbrul, ciubotica cucului, coacazul negru, coada soricelului, coriandrul, fumarica, feniculul, frasinul, ghintura, hameiul, ienupaml, isopul, izma, jalesul, ientica, lumanarica, lichenul de piatra, macul, molidul, musetelul, mustarul negru, pirul, papadia, salcamul, scaiul nat, socul, sorvul, teiul, trandafirul de dulceata, tintaura, ungurasul, usturoiul.


Retete utilizate


UZ INTERN:
Anasonul - infuzie dintr-o lingurita fructe, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Brusturele - decoct din 3-4 ringuri pulbere de radacina, la 1 litru de apa clocotita. Se continua fierberea 2 minute la foc scazut si apoi se strecoara. intreaga cantitate se bea in timpul unei zile.
Busuiocul - infuzie dintr-o lingurita pulbere de frunze, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Cerentelul - decoct din 2 lingurite radacina maruntita, la o cana cu 250 ml apa. Se fierbe 30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Cimbrul - infuzie dintr-o lingurita de pulbere ta, ia o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Ciubotica cucului - infuzie din flori, sau decoct din radacini dintr-o lingurita, la o cana cu apa (250 ml) clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.
Coada soricelului - infuzie din 2 linguri de flori maruntite, la 1/2 litru de apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in cursul unei zile, in 3-4 reprize. Frasinul - decoct dintr-o lingura scoarta uscata si macinata, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 5 minute si apoi se strecoara. Se ia cate o lingurita, de mai multe ori pe zi. Ghintura galbena - infuzie dintr-o jumatate lingurita pulbere radacina, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea un sfert de cana, inaintea meselor principale.
Ienuparul - infuzie dintr-o lingurita de "fructe\" galbuie, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
Isopul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Izma - infuzie din 2 lingurite frunze maruntite, la o cana cu apa (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea treptat, in cursul unei zile. Lentica - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Macul de camp - infuzie dintr-o lingurita de petale uscate, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea, fractionat, intreaga cantitate intr-o zi.
Molidul - sirop din 1 kg muguri, la 2 litri apa. Se da in clocot 15-20 de minute si apoi se lasa la racit. Se adauga 900 g zahar la 1 litru.
Pirul - infuzie dintr-o lingurita de rizom maruntit sau pulbere din rizom, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.
Salcia - decoct din 2 linguri de coaja, la o cana cu apa (200 ml). Se iau 3-4 linguri pe zi. Scaiul nat- decoct din 2 linguri de ta maruntita, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Socul- infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Sorvul - infuzie dintr-o lingurita de ta, peste care se toarna o cana {200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Teiul - infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.


Trandafirul de dulceata - infuzie din 2 lingurite cu petale proaspete, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Tintaura - infuzie dintr-o lingurita pulbere din ta, la o cana (250 ml) cu apa fierbinte. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in cursul unei zile, in 3-4 reprize.
Ungurasul - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Usturoiul - decoct din 2-3 bulbili zdrobiti, fierti in 200 ml de apa sau lapte, timp de 15 minute. Cantitatea rezultata se bea in cursul unei zile. Ceaiuri complexe
1. Scortisoara- scoarta (10 g), Soc - flori (30 g), Sorv- ta (30 g), Cimbrisor-ta (10 g), Cerentel - radacina (20 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana (200 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere.
2. Soc- flori (20 g), Tei - flori (20 g), Tintaura - ta (10 g), Papadie - ta (10 g), Salcie - coaja (20 g). Hainei - conuri (20 g). Decoct (prin fierbere 5 minute) dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere.
3. Musetel - flori (20 g), Soc - flori (20 g), Tei - flori (20 g), Sorv - ta (30 g), Cimbrisor- ta (10 g). Infuzie din 2 lingurite de amestec, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
4. Scortisoara - scoarta (10 g), Cuisoare - flori (5 g), Piper negru - fructe (5 g), Coriandru - fructe (20 g), Feniculul- fructe (20 g), Sorv- ta (15 g), Musetel-flori (15 g). Tei- flori (10 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 3 cani pe zi, indulcite cu miere (sau zahar); la fiecare cana se adauga sucul de la jumatate de lamaie.
5. Tei -flori (50 g),Jaies- frunze (30 g), Eucalipt- frunze (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
6. Soc - flori (20 g), Lumanahca - flori (20 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
7. Coada soricelului - flori (20 g), Anason - seminte (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
8. Soc - flori (20 g), Cimbru - ta (40 g), Molid - frunze (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana {250 ml) cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
9. Izma - frunze (20 g), Tei - scoarta (20 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.


UZ EXTERN:

Mustarul negru - bai fierbinti la picioare, cu faina de mustar. Ceaiuri complexe
1. Menta - frunze, Jales - frunze, Lentica - flori, Trandafir de dulceata - petale. Frectii cu otet din aceste te.
2. Busuioc - ta, Musetel - flori, Urzica - frunze, Galbenele - flori. Inhalatii cu abur de infuzie obtinuta din aceste te.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor