mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Gingivita

GingivitaInflamatie a gingiei, mai ales dintre dinti, ca urmare a unor mici leziuni. Poate fi de natura iritativa, toxica sau infectioasa, si se manifesta prin congestie, sangerare, ulceratii etc. -~
Plante medicinale ce pot fi utilizate: afinul, cimbrisorul, cerentelul, coada calului, coada racului, jalesul, levantica, macul, murul, musetelul, nalba mare, rozmarinul, sclipetii, stejarul, sulfina, simatoarea, sovarvul, talpa gastii, tataneasa, traista ciobanului, trandafirul, turita mare, ventrilica, oreaua.


Retete utilizate


UZ EXTERN:

Afinul - infuzie din 2 lingurite afine uscate, zdrobite, peste care se toama o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, din care una, inainte de culcare. Cerentelul - decoct din 2 lingurite de radacini maruntite, la o cana cu apa. Se tine in gura caldut; se mai foloseste si pentru tamponarea cu vata a zonelor afectate. Cimbrisorul - decoct din 1 -2 linguri pulbere ta, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi bucale.
Coada calului - decoci din 2 lingurite de ta maruntita, la o cana cu apa (250 ml). Se face gargara, de mai multe ori pe zi.
Coada racului - infuzie sau decoct dintr-o lingura de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se fac spalaturi locale.
Jalesul - infuzie din 2 lingurite de frunze, la 100 ml de apa, cu care se clateste gura, sau care se tine calduta in gura, cate 5 minute, la fiecare o jumatate de ora. Murul- infuzie din 2 linguri de frunze marutite, peste care se toama o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi, din care una, seara, la culcare.
Musetelul - infuzie din 3 linguri de flori, la o cana cu apa (250 ml), cu care se clateste gura, si care se tine calduta in gura, cate 5 minute la fiecare o jumatate de ora. Sclipetii - decoct dintr-o lingurita pulbere rizom, la o cana (200 ml) de apa. Se fac mai multe gargare pe zi, din care una, inainte de culcare.
Sulfwa - infuzie din 2 lingurite cu pulbere de ta sau ta uscata maruntita, peste care se toama 100 ml de apa clocotita, sau 4 lingurite ta, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se Iasa 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara. Stejarul - decoct din 3-4 lingurite de pulbere de scoarta, la o cana (250 ml) cu apa. Se face gargara de mai multe ori pe zi.


Sunatoarea - infuzie din 2 linguri cu ta uscata, maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac mai multe gargare pe zi, din care una, seara, inainte de culcare. Sovarvul - decoct din 15 g ta maruntita, la 100 ml de apa. Se fierbe 3-5 minute, apoi se lasa acoperit 10 minute. Se face gargara, sau se tine in gura 15 minute. Talpa gastij - infuzie din 2-3 linguri cu pulbere de ta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-25 de minute si apoi se strecoara. Se fac gargare, de 3 ori pe zi.
Trandafirul - infuzie din 3-4 linguri cu petale, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de trei ori pe zi.
Turita mare - infuzie din 2 linguri cu ta maruntita, la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de trei ori pe zi. Ceaiuri complexe
1. Musetel - flori (20 g). Cimbrisor - ta (20 g), Jales - frunze (20 g). Nalba mare - frunze (20 g), Mac - capsule (10 g), Cerentel - radacina (20 g). Infuzie din 2 lingurite de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se face gargara, de mai multe ori pe zi.
2. Nalba mare - frunze (20 g), Tataneasa - radacina (20 g), Levantica - flori (20 g), Cerentel - radacina (40 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se face gargara, de trei ori pe zi.
3. Trandafir- petale (20 g), Jalesul - frunze (20 g), Viorele - frunze (20 g), Afinul -fructe (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se face gargara de trei ori pe zi.
4. Murul - frunze (80 g), Nalba - frunze (60 g), Rozmarin - frunze (60 g), Jalesul -frunze (60 g). Decoct dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 10 minute si apoi se face gargara, de trei ori pe zi.
5. Stejar- scoarta (40 g), Sciipeti - radacina (40 g). Decoct dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa {250 ml). Se face gargara, de trei ori pe zi.
6. Ventrilica - radacina (50 g), Traista ciobanului - ta (40 g). Macerate timp de 10 zile, intr-o jumatate litru de n rosu. Se tine cat mai mult in gura.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor