mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Astmul bronsic

Astmul bronsic


Boala caracterizata prin accese de sufocare, determinate prin obstructia bronsica, prin edem, hipersecretie, spasm si dop de mucus. Spasmul musculaturii netede din bronhiole poate fi provocat de cauze riate si apare datorita unei stari de excitatie crescuta a nervului g, sau a unor tulburari alergice locale (Tabloul clinic clasic al astmului bronsic).


Plante medicinale ce pot fi utilizate: alunul, amareala, anasonul, angelica, branca, brusturele dulce, busuiocul, ceapa, cimbrisorul, cimbrul, ciubotica cucului, ciumafaia, carcelul, coada soricelului, feniculul, hreanui, iarba mare, isopul, izma buna, lamaia, ientica, laptele cainelui, lichenul de piatra, lichenul de prun, lumanarica, matraguna, mesteacanul, musetelul, mutulica, nalba de camp, nalba mare, negrilica, nemtisorul de camp, ozul, patlagina, patrunjelul, plopul negru, pochivnicul, podbalul, ridichea neagra, roinita, salcamul, salvia, sapunarita, schinelul, silnicul, talpa gastii, trandafirul, ungurasul, usturoiul, usturoita, rza, scul, leriana.


Retete utilizate UZ INTERN:

Alunul - infuzie din 1-2 lingurite de muguri, la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
Amareala - decoct din 1-2 lingurite din partile aeriene ale tei sau din radacini, la
250 ml de apa. Cantitatea se bea de 5-6 ori pe zi.
Anasonul - infuzie dintr-o lingurita de seminte, la o cana cu apa (250 ml). Se bea cate
o cana, dupa fiecare masa.
Angelica - infuzie din 1-2 lingurite de radacini proaspete, taiate marunt, la o cana cu
apa clocotita (250 ml). Se lasa 10-l5 minute. Se bea cantitatea, inghititura cuInghititura.
Branca ~ infuzie dintr-o lingurita de ta proaspata, bine maruntita, peste care se
toama o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute. Se indulceste


cu miere de albine. Se bea inghititura cu inghititura.

Brusturele dulce - decoct din 1-2 lingurite din rizomii si stolonii tei, la 250 ml apa.


Se bea o cana pe zi.

Busuiocul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 1-2
cani pe zi. Se poate folosi si sub forma de inhalatii, cate 2 inhalatii pe zi.
Ceapa - se foloseste sucul de ceapa, 100-200 g pe zi, sau sub forma de decoct, cu
2 lingurite de ceapa tocata, la 200 ml de apa. Se beau 2 cani pe zi.
Cimbrisorul - infuzie din 1 -2 lingurite de ta, la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi. Cimbrul - infuzie din 2 lingurite din ta, la o cana cu apa (250 ml). Se administreaza cate 50-200 ml pe zi.
Ciubotica cucului - infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (250 ml). Se bea treptat, in cursul unei zile. Decoct dintr-o lingura de radacini maruntite, la o cana cu apa (250 ml), la care se adauga un rf de cutit de bicarbonat. Se bea o cana pe zi, in mai multe reprize, sau cate 1-2 linguri, la un interl de 2-3 ore. Ciumafaia - decoct din 0,5-l g de frunze, la 200 ml de apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Se mai folosesc frunze uscate si pisate, sub forma de pulbere (0,2-0,6 g in 24 ore). Carcelul - infuzie din 2-3 g de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 1-2 cani pe zi. Coada soricelului - infuzie din doua linguri de flori, la 500 ml apa clocotita, care se bea calduta si fractionata in 4-5 reprize, in cursul unei zile.
Feniculul - infuzie din 1-2 lingurite de fructe. la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Hreanul - infuzie din 15-30 g radacina taiata marunt, la 1 litru de apa fierbinte. Se lasa la macerat 12 ore. Se bea cate o cana, intre mese.Iarba mare - decoct din 3-4 linguri de radacini, la o cana cu apa. Se iau 3-4 linguri pe zi. Isopul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Laptele cainelui - decoct din 1-2 g de seminte, la 100 ml de apa rece. Se bea in timpul crizelor.
Lichenul de piatra - infuzie dintr-o lingurita de ta, la 250 ml apa clocotita. Se fierbe 5 minute, se adauga un rf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau 3 cani pe zi, racite.
Lichenul de prun - infuzie din 2-5 g de ta, la 250 ml apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.
Lumanarica - infuzie din 2 lingurite de flori, la o cana cu apa. Se bea in cursul unei zile.
Matraguna - tinctura din 20 g rizom maruntit, in 100 ml alcool, timp de 8 zile. Se iau cate 15-20 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
Mesteacanul - infuzie dintr-o lingurita de muguri, la 200 ml de apa. Se beau 2 ceaiuri pe zi.
Musetelul - infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi. Mutulica - tinctura din 20 g rizom maruntit, macerat in 100 ml alcool, timp de 8 zile. Se iau cate 15-20 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
Na/ba de camp - infuzie din 1-2 lingurite pulbere frunze sau radacina, sau un amestec proportional din acestea, peste care se toarna o cana cu 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10 minute si apoi se strecoara. Se indulceste cu miere. Se bea calduta, 1-2 cani pe zi.
Nalba mare - infuzie dintr-o lingurita din flori si frunze, la o cana cu apa (250 ml). Radacinile se folosesc ca decoct (o lingura, la o cana cu apa, la care se adauga un rf de cutit de bicarbonat). Se bea o cana pe zi, in mai multe reprize, sau cate 1-2 linguri, la un interl de 2-3 ore.
Negrilica - decoct din seminte pisate 2-3 g, la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi. Nemtisorul de camp - infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Ozul - tinctura obtinuta din seminte nedezvoltate, macinate sau pisate, peste care se toarna alcool 70. Se lasa la macerat 8-l0 zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare si astupate cu dop. Se iau 20 de picaturi, inainte de mese. Patlagina - infuzie din 2-3 lingurite de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se ia cate o lingura, la 2 ore. Se mai foloseste si sucul proaspat.
Patrunjelul - infuzie din 1-2 lingurite de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
Plopul negru - infuzie dintr-o lingurita de muguri, la 200 ml de apa. Se beau 2 ceaiuri pe zi. Pochivnicul - infuzie din 1-2 lingurite din partea aeriana a tei, la o cana cu apa. Se bea o cana pe zi.
Podbalul - infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze, la o cana cu apa. Se ia cate o lingura, la 2-3 ore.
Ridichea neagra - ridichea rasa sau sucul obtinut din ea. Se iau 20-50 g pe zi. O alta reteta utilizata este: sucul obtinut din morcov (300 g), hrean (150 g), lamaie, ridiche (150g),telina(150g).
Roinita - infuzie dintr-o lingurita pulbere frunze, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Salcamul - infuzie dintr-o lingura de flori uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, dupa mesele principale.
Salvia - infuzie preparata din 2 linguri de ta, la 100 ml de apa, la care se adauga o lingura de musetel si o lingurita de coada soricelului. Se beau 2 cani pe zi. Se poate folosi si sub forma de inhalatie, de doua ori pe zi.
Sapunarita - infuzie dintr-o lingurita pulbere rizom si radacina, la un pahar cu apa (250 ml). Se lasa la macerat 6-8 ore. Apoi continutul se rastoarna intr-o cana cu 250 ml apa, si se da in clocot, se lasa acoperita 10 minute si apoi se strecoara. Se bea in cursul zilei. Schinelul - infuzie dintr-o lingurita pulbere din ta, la o cana (250 ml) apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara. Se bea cate un sfert de cana, inaintea meselor. Sorvul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la 200 ml de apa clocotita. Se beau 3 pahare pe zi. Se poate folosi si sub forma de inhalatii, de doua ori pe zi. Talpa gastii - infuzie din 3 linguri de ta, la o cana cu apa. Se iau 3-5 linguri pe zi. Trandafirul- infuzie din 2 lingurite de petale proaspete, zdrobite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Tinctura din 2 linguri cu petale, la 100 ml alcool 60. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se scutura zilnic. Apoi se filtreaza si se trage in sticle mici, inchise la culoare. Se iau 10-20 de picaturi, diluate in apa.


Ungurasul ~ infuzie din 1-2 lingurite din ta, la o cana cu apa {250 ml). Se beau 1-2 ceaiuri pe zi. Se mai utilizeaza si sub forma de pulbere, 2-4 g pe zi.
Usturoiul - se iau 80 g catei, se pun in 250 ml de apa clocotita, intr-un s emailat, bine acoperit. Dupa un minut se ia de pe foc si se lasa acoperit sa se raceasca. Toata cantitatea se bea in cursul unei zile, cate o lingura din timp in timp. Se face o cura de 20-30 de zile.
Ustumita - infuzie dintr-o lingurita de frunze proaspete, zdrobite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 nil). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Vascul - macerat la rece din 3 lingurite frunze maruntite, la 1/2 de litru de apa, timp de 8 ore. Se indulceste si se bea cantitatea intr-o zi.
Valeriana - infuzie dintr-o lingurita de radacini, la o cana cu apa. Se bea in cursul unei zile. Ceaiuri complexe
1. Coada soricelului - flori, Izma buna - frunze, Salvie - frunze, Isop - partile aeriene ale tei, Unguras - partile aeriene ale tei, Cimbrisor- partile aeriene ale tei, Talpa gastii - partile aeriene ale tei, Paducel - flori, toate in parti egale. Infuzie din 1-2 lingurite. la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, in cure de lunga durata.
2. Podbal - frunze (40 g), Nalbi - flori (30 g), Coada soricelului - flori (20 g), Lentica - flori (10 g). Decoct dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
3. Soc - flori (30 g), Patlagina - frunze (30 g), Vasc - frunze (10 g), Trei-frati-patati -ta (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa. Se beau 2-4 cani pe zi.
4. Vasc - frunze (80 g), Cimbru de cultura. - partile aeriene ale tei (20 g). Macerat la rece, timp de 8 ore, dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.
5. Ciubotica cucului - flori (25 g), Ciubotica cucului -radacina (15 g), Podbal - frunze (30 g), In - seminte (30 g). Macerai la rece, timp de 6 ore, dintr-o lingura de amestec. la o cana cu apa, dupa care se filtreaza. Se beau 1-2 cani pe zi.
6. Usturoi - catei (5 g), Lamaie - fruct (5 g), Izma buna - flori (5 g), Salvie frunze (5 g), totul la 1 litru de apa. Se beau doua cani pe zi.
UZ EXTERN:
Varza - frunzele de rza se pot folosi aplicandu-se in 3-4 straturi pe piept si pe gat, la bazele pulmonilor sau pe omoplati, dupa localizarea afectiunii sau a durerii. Se lasa cel putin 4 ore, de preferinta toata noaptea.
M. Messegue (1970) recomanda, impotri astmului, bai la maini si la picioare din urmatoarele te: Usturoi- o capatana tocata, Mac -flori si capsule (1 pumn), Silnic - frunze (1 pumn). Patrunjel - frunze (1 pumn), Salvie - fiori (1 pumn), Cimbru (1 pumn). Se fierbe 1 litru de apa, timp de 5 minute, apoi se ia sui de pe foc si se lasa sa se raceasca 10-l5 minute. Se adauga tele si se lasa 4-5 ore in sul acoperit cu un capac. Se extrage lichidul si se pune intr-o sticla. Se pun apoi 2 litri de apa la fiert, timp de 5 minute. Se ia sul de pe foc si se lasa sa se raceasca apa cat suporta mana si se adauga 200 ml de extract de te din sticla. Cu acest produs se fac bai la maini si la picioare, timp de 8 minute, inainte de masa de dimineata si de cea de seara.

Alta metoda de tratament a astmului bronsicTipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor