mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Guta

Guta


Boala datorata tulburarii meolismului nucleoproteinelor, caracterizata prin cresterea acidului uric in sange si prin depunerea sarurilor sale (urati) in tesutul carti-laginos, in special la nivelul articulatiilor mainii si ale piciorului. Durerile apar in special noaptea la glezne, la genunchi sau la coloana cervicala.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: afinul, brusturele, bozul, catina alba, ciresul, coacazul negru, coada calului, coada racului, fasolea, fragul, frasinul, ghintura, hameiul, hreanul, iarba mare, ienuparul, lasnieiorul, lentica, macesul, merisorul, mesteacanul, nucul, obiigeana, osul iepurelui, papadia, pelinul, pirul, porumbarul, porumbul, rozmarinul, salcia capreasca, socul, sunatoarea, teiul, troscotul, turica mare, urzica, ungurasul.


Retete utilizate

UZ INTERN:
Arinul - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate maruntite sau pulbere de frunze, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Brusturele - decoct din 15 g de radacina maruntita, la 1 litru apa, timp de 5 minute.
Se bea o cana pe zi. Tinctura medicinala obtinuta din frunzele tei. Se iau cate 15 picaturi de 3 ori pe zi.
Bozul - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate si maruntite, la o cana (200 ml) cu apa. Se bea o cana pe zi.
Catina alba - infuzie din 2 linguri fructe zdrobite, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Ciresul- decoct din 30 g cozi de cirese, la 1 litru de apa. Se fierb 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Coacazul negru - infuzie din 2 lingurite fructe uscate, maruntite, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Coada calului - decoct dintr-o lingurita de te, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 3-4 cani pe zi.
Coada racului - infuzie dintr-o lingura pulbere din ta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, dupa mese. Fasolea - decoct dintr-o lingura teci uscate si maruntite, la o cana cu apa rece; se fierbe 20-25 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, neindulcite. Extractie dubla din 4 linguri de teci uscate si maruntite, la 1 litru apa rece. Se lasa o noapte pentru macerare. Se fierbe pana ce volumul de lichid s-a redus la jumatate. Se bea intr-o zi. Fragul - infuzie din 2 lingurite de frunze maruntite, la 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 ceaiuri pe zi, neindulcite. Frasinul- infuzie din 1-2 linguri de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi, timp de 3 saptamani.
Ghintura. - decoct dintr-o jumatate lingurita pulbere radacina, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5-l0 minute la foc mic si apoi se strecoara. Se bea un sfert de cana, inaintea meselor.
Hameiul - infuzie dintr-o lingura conuri uscate, maruntite, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, dupa mesele principale.
Hreanul - infuzie din 15-30 g radacina taiata marunt, la 1 litru de apa fierbinte. Se lasa la macerat 12 ore. Se bea cate o cana, intre mese.
Iarba mare - decoct din 3 linguri de radacini maruntite, la o cana (250 ml) cu apa. Se iau 3-4 linguri pe zi, timp de 2 saptamani.
Ienuparul - infuzie din 3-4 linguri de fructe, la o cana cu apa (200 ml). Se iau 3-4 linguri pe zi.
Lasniciorul - decoct din 1-2 lingurite rfuri de ta, bine maruntite, la o cana cu apa (200 ml). Se fierbe 1-2 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o ceasca, dimineata si


seara.


Merisorul - macerat din 2 lingurite de frunze, la 100 ml de apa rece. Dupa 15 minute se strecoara. Peste frunzele ramase se toarna 100 ml apa clocotita, apoi se fierbe timp de 15 minute. Dupa 10 minute se amesteca ambele lichide si se bea fractionat, pe parcursul unei zile.
Mesteacanul - infuzie din 2 linguri de frunze, la o cana cu apa (200 ml); dupa ce se ajunge la o temperatura de 40C, se adauga un rf de cutit de bicarbonat de sodiu si se lasa apoi in repaus 6 ore. Se bea in 2 reprize, la 4 ore interl. Se face o cura de o luna si se poate relua dupa o luna de pauza.
Nucul - infuzie din frunze de nuc, 100 g la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Obligeana - infuzie din 15 g de rizom uscat, maruntii, sau pulbere de rizom, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Osul iepurelui - decoct dintr-o lingura de radacina, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 3 cani pe zi, timp de 2 saptamani.
Papadia - infuzie din 1-2 lingurite de ta intreaga (rizom, radacina, frunze), uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Pelinul - infuzie dintr-o lingurita ta uscata maruntita, ia 1/2 litru de apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate o jumatate de ceasca, dupa mese.
Pirul - infuzie sau decoct dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 3-4 cani pe zi, timp de 2 saptamani.
Porumbarul - decoct dintr-o lingurita de fructe, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Porumbul - infuzie dintr-o lingurita de matase, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Rozmarinul - infuzie dintr-o lingurita de frunze maruntite, la o ceasca cu apa. Se fierbe in clocot 1-2 minute si se lasa acoperit 10 minute. Se beau 1-2 cesti pe zi. Salcia capreasca - decoct din 2 linguri de scoarta maruntita, la o cana cu apa (250 ml). Se iau 3 linguri pe zi.
Troscotul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Turita mare - infuzie dintr-o lingura cu pulbere de ta, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, inainte de mese.
Ungurasul - infuzie dintr-o lingurita de ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiuri complexe
1. Soc - flori (20 g), Tei - flori (20 g), Mesteacan - frunze (30 g). Urzica - frunze (30 g). Infuzie din 2 lingurite de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Se face o cura de o luna.
2. Mesteacan - frunze (30 g). Osul iepurelui - radacina (30 g). Maces - fructe (30 g), Ienupar- fructe (10 g). Decoct dintr-o lingurita de amestec, la o cana (250 ml) cu apa.
Se beau, la pranz, 1-2 cani, timp de 2 saptamani.
3. Lentica - flori (15 g), Soc - fiori (25 g). Sunatoare - ta (15 g), Brusture -
radacina (15 g). Pir- rizom (20 g), Ienupar - fructe (10 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau, la pranz, 1-2 cani de infuzie calda, timp de 2 saptamani.
4. Maces - fructe (20 g), Mesteacan - frunze (20 g), Nuc - fructe (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1-2 cani de infuzie calduta.
5. Unguras - ta {30 g), Mesteacan - frunze (30 g), Cires - frunze (30 g). Pelin -frunze (30 g). Decoct dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
6. Mesteacan - frunze (30 g), Urzica - frunze (30 g), Rozmarin - fructe {30 g), Drobita - frunze (20 g). Decoct dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor