mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Bronsita acuta - bronsita cronica - bronsectazia

Bronsita acuta - bronsita cronica - bronsectaziaInflamatia bronhiilor produsa, de cele mai multe ori, de infectii microbiene, evoluand independent sau in cadrul unei boli infectioase; se manifesta prin tuse sau expectoratie, de obicei, mucupurulenta, cu sau fara febra. Se poate complica, mai ales la copii sau la batrani, cu bronhopneumonie. Bronsitele repetate, neglijate pot produce bronsite cronice, bronsectazie, scleroza pulmonara si insuficienta cardiaca.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: amareala, anasonul, busuiocul, castanul comestibil, chimenul, cicoarea, cimbrisorul, cimbrul, ciubotica cucului, coada calului, coada soricelului, feniculul, iarba mare, iedera, ienuparul, ipcarigeaua, isopul, lemnul dulce, limba mielului, lumanarica, lichenul de piatra, macul de camp, mararul, mierea ursului, mustarul negru, nalba, nalba mare, paducelul, patlagina, pinul, pirul, plamanarica, plopul negru, pochivnicul, podbalul, porumbarul, ridichea neagra, roinita, roua cerului, salvia, sapunarita, scaiul nat, schinelul, socul, sulfina, sorvul, tataneasa, teiul, toporasi, trei-frati-patati, turta, ungurasul, urzica, urzica moarta, usturoiul.


Retete utilizate


UZ INTERN:

Amareala - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in 5-6 reprize pe zi.
Anasonul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, la o cana (200 ml) cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
Busuiocul - infuzie dintr-o lingurita de ta, la 200 ml de apa clocotita. Se beau 3 cani pe zi. Pentru inhalatii se folosesc 2 lingurite de ta. Se recomanda 3 inhalatii pe zi, din care una seara, inainte de culcare.
Castanul comestibil - infuzie din 2-3 lingurite de frunze uscate, la 200 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi.
Chjmenul - infuzie din 2 lingurite fructe, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi. Cicoarea - decoct din 2 lingurite de radacina si partile aeriene ale tei, uscate si maruntite, la o cana cu apa rece. Se fierbe 5 minute. Se bea caldut, in trei reprize, inaintea meselor principale.
Cimbrisorul - infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Cimbrul - infuzie din 1-2 lingurite de frunze, la o cana cu apa (200 ml). Se bea cate o cana de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
Ciubotica cucului - infuzie din 1-2 lingurite de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se bea in cursul unei zile, treptat Decoct dintr-o lingurita de rizom si radacini, la o cana cu apa (250 ml). Se adauga si un rf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea pana la o cana pe zi, in mai multe reprize, sau cate 1-2 linguri, la interle de 2-3 ore. Coada calului - decoct din 4-5 lingurite de ta uscata, maruntita, la 1,5 1 apa. Se fierbe 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea in cursul unei zile. Coada soricelului - infuzie din 2 linguri de flori, la 500 ml apa clocotita. Se bea caldut si fractionat in 4-5 reprize, in decursul unei zile.
Feniculul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, zdrobite, la 200 ml de apa clocotita. Se bea in 3 reprize, dupa mesele principale.
Iarba mare - decoct din 20 g radacina maruntita, la 250 ml apa rece, dupa care se fierbe 15-20 de minute. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Iedera - tinctura obtinuta din 25 g frunze tocate, la 100 ml alcool 70; se lasa la macerat 10 zile, timp in care, zilnic, sticla se scutura de 2-3 ori pentru uniformizarea extractului. Se strecoara si se pastreaza in sticle bine inchise. Se iau 25-30 picaturi pe zi. Ienuparul - infuzie din 2 lingurite de fructe, la 200 ml de apa clocotita. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Ipcarigeaua - decoct dintr-o lingurita de radacini, la o cana cu apa (200 ml). Se iau 3-5 lingurite pe zi. Macerat la rece, timp de 2-3 ore, o lingurita la cana, care se bea in cursul unei zile.
Isopul- infuzie din 1-2 lingurite de ta, la o cana cu apa (200 mi). Se beau 2 cani pe zi.
Lichenul de piatra. - decoct dintr-o lingurita de lichen, la o cana cu apa. Se fierbe timp de 5 minute. Se beau 2 cani pe zi, eventual cu lapte. Tinctura din 20 g de licheni, macerati timp de 8 zile, in 100 ml alcool. Se iau 30-50 de picaturi, de 3 ori pe zi. Lemnul dulce - macerat la rece din 1-2 lingurite de pulbere de radacina, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 3 cani pe zi.
Limba mielului - vin tonic obtinut din 2 linguri de ta uscata, maruntita, la 1/2 litru de vin. Se lasa la macerat 8-l0 zile, timp in care sticla se scutura zilnic pentru uniformizarea extractului. Se strecoara prin panza deasa, pentru a evita trecerea perilor care ar produce iritatii in gat. Se pastreaza in sticle inchise la culoare si astupate cu dop. Se bea zilnic cate un paharel.
Lumanarica - infuzie din 2 lingurite de flori, la 250 ml apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi, caldute.
Macul de camp - infuzie dintr-o lingurita petale uscate, peste care toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute. Se bea fractionat, in timpul unei zile. Mararul - infuzie din 50 g de seminte, la un pahar cu apa. intr-un s emailat se pun semintele in apa clocotita, apoi se strecoara. Dupa racire, lichidul se strecoara. Se bea cate o jumatate de pahar, de 2-3 ori pe zi.
Mierea ursului - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Nalba - infuzie din 2 lingurite de ta uscata si maruntita, la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine.
Nalba mare - infuzie din flori si frunze, circa 2-3 g, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zj. Decoct din 2-3 lingurite de radacina, la o cana cu apa, indulcita cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.
Paducelul - infuzie sau tinctura dintr-o lingurita de amestec de flori, frunze si fructe maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, pe parcursul unei zile. Patlagina - infuzie dintr-o lingura de frunze, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se ia cate o lingura. la interl de doua ore.


Pinul - infuzie dintr-o lingurita de muguri, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi. Sirop din 100 g muguri zdrobiti, care se macereaza timp de 12 ore in 100 ml alcool de 70; se toarna apoi 1/2 litru de apa clocotita si se filtreaza dupa 6 ore. Se adauga 650 g zahar care se dizol la cald, apoi se completeaza pana la 1 litru. Pentru copii, se iau 3 lingurite pe zi, iar pentru adulti, 3 linguri pe zi.
Pirul - infuzie dintr-o lingurita de rizom maruntit sau pulbere, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 m!); se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.
Plamanarica - infuzie dintr-o lingura de frunze, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Plopul negru - infuzie din 1-2 lingurite de muguri, la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Pochivnicul - infuzie dintr-o lingurita de rizom sau ta intreaga, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
Podbalui - infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clo-cotita (200 ml); se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara- Se beau 2-3 cani pe zi. Porumbarul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Fructele se folosesc ca decoct, o lingurita de fructe, la 250 ml de apa rece, dupa care se fierb timp de 20 de minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
Ridichea neagra - o jumatate de pahar de suc, amestecat cu o jumatate pahar de miere. Se pastreaza la frigider. Copin iau 2 lingurite, de trei ori pe zi, adultii, 1-2 linguri, de trei ori pe zi.
Roinita - extract din 2 lingurite de pulbere din frunze, la 1 litru de vin. Se lasa la macerat 15-20 de zile. Sticla se tine la temperatura camerei si se scutura zilnic pentru uniformizare. Se strecoara. Se beau zilnic cate 1-2 paharele.
Roua cerului - infuzie din 2-3 g de ta, la o cana cu apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi. Tinctura preparata din 20% ta uscata in alcool diluat, din care se iau 10-40 picaturi pe zi.
Salvia - infuzie dintr-o lingurita frunze uscate, maruntite (pulbere), la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Sapunarita - decoct dintr-o lingurita de radacina, la o cana cu apa. Se iau 3-5 linguri pe zi. Macerat la rece dintr-o lingurita de radacina, la o cana cu apa (200 ml), timp de 2-3 ore. Cantitatea de macerat se bea in cutsuI unei zile.
Scaiul nat- decoct din 2 linguri de ta, la o cana cu apa (200 ml). Se iau 3-4 linguri pe zi.
Schinelul - infuzie dintr-o lingurita pulbere din ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate un sfert de cana, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Socul - infuzie din 1-2 lingurite cu flori uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi. Sulrlna - infuzie dintr-o lingurita de flori, la 200 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi.
Sorvul - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Tataneasa - infuzie din 1-2 lingurite cu pulbere de ta, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se indulceste din gust. Se beau 2-3 cani pe zi.
Teiul - infuzie din 4 linguri cu flori, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se beau 2-3 cani pe zi. Topordsii - decoct dintr-o lingurita cu pulbere din rizom si radacini, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
Trei-frati-patati - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Turta - pulbere de radacina, se ia de 2-3 ori pe zi cate un rf de cutit. Ungurasul - infuzie din 1-2 lingurite din ta, la o cana cu apa (200 ml). Se bea o cana pe zi, indulcita cu miere. Se mai utilizeaza sub forma de pulbere, 2-4 g pe zi. Urnea - infuzie dintr-o lingura de frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa (200 ml) clocotita; se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Urzica moarta - infuzie dintr-o lingura de frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.
Usturoiul - intr-o cana (250 ml) cu apa clocotita, se pune usturoiul dat pe razatoare sau pisat bine, in cantitatile urmatoare: 15 g pentru copin pana la 2 ani; 25 g pentru copii intre 2-5 ani; 40 g pentru copin intre 10-l2 ani; 60-80 g pentru alte rste. Se dau 8-l0 lingurite din apa usturoiata copiilor pana la 5 ani, 8-l0 linguri de desert copiilor de 10-l2 ani, 8-l0 linguri de supa, celorlalte rste.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai