mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Stomatita

StomatitaStare inflamatorie a mucoasei catatii bucale, care se manifesta sub forma unor leziuni bucale dureroase, care impiedica masticatia si deglutitia.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: afinul, amica, calinul, cerenteiul, cimbrisorul, coada soricelului, fragul, izma, jalesul, levantica, murul, musetelul, nalba, napraznicul, nucul, obligeana, patlagina, rozmarinul, salcia, scaiul vanat, sclipetii, stejarul, sunatoarea, sovarvul, talpa gastii, tataneasa, teiul, trei-frati-patati, turita mare, urzica, zmeurul.
Retete utilizate


UZ INTERN:

Coada soricelului - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Musetelul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Nalba - infuzie dintr-o lingurita de radacina maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.


Ceaiuri complexe


1. Obligeana - seminte (40 g), Musetel - flori (40 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
2. Trei-frati-patati- ta (40 g), Musetel - flori (20 g), Levantica - flori (10 g), Talpa gastii- pianta (20 g), Izma- ta (10 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi, timp de 5-6 zile.
UZ EXTERN:
Afinul - infuzie din 2 lingurite afine uscate, zdrobite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, din care una inainte de culcare. Amica - infuzie din 1-2 lingurite flori, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, la 3-4 ore, din care una inainte de culcare.
Calinul - infuzie dintr-o lingurita de scoarta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Cerentelul - decoct din 2 lingurite, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 30 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Cimbrisorul - decoct din 1 -2 linguri pulbere ta, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se face gargara de cateva ori pe zi. Coada soricelului - infuzie din 2-3 linguri flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se face gargara de cateva ori pe zi.
Fragul - infuzie din 2 lingurite de frunze maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se face gargara de cateva ori pe zi.
Izma - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se face gargara de cateva ori pe zi, si una inainte de culcare.
Jalesul - infuzie din 3 linguri de frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Murul - infuzie din 2 linguri de frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi. Musetelul - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se face gargara de mai multe ori pe zi, si una inainte de culcare.
Nalba - infuzie din 2-3 lingurite de frunze si flori uscate, bine maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, si una inainte de culcare.
Napraznicui - decoct dintr-o lingura de ta uscata si maruntiia, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa 5 minute sa stea in apa rece, apoi se fierbe 5 minute la un foc mic. Se strecoara. Se fac 2-3 gargare pe zi, din care una inainte de culcare. Nucul - decoct din 3 linguri de frunze maruntite, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 5 minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, din care una seara la culcare.


Patlagina - infuzie din 2 linguri pulbere frunze sau frunze uscate si maruntite, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac gargare, din care una seara, inainte de culcare.
Salcia - decoct din 4 linguri de scoarta maruntita, la o cana cu apa. Se fierbe 15-20 de minute si se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi, din care una, seara inainte de culcare.
Scaiul vanat - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata si maruntita, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi.
Sclipctii - decoct dintr-o lingurita de pulbere rizom, la o cana cu apa (200 ml). Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac mai multe gargare pe zi, din care una inainte de culcare.Stejarul- decoct din 3-4 lingurite de pulbere din scoarta, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 15-25 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi. Sunatoarea - infuzie din 2 linguri de ta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi, si una, seara, inainte de culcare. Sovarvul - decoct din 15 g ta maruntita, la 100 ml apa. Se fierbe 3-5 minute, apoi se lasa acoperit 15 minute si se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi. Tataneasa - decoct din 4-5 lingurite de radacini maruntite, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15-20 de minute intr-un vas acoperit si apoi se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi, si una, inainte de culcare.
Teiul - infuzie din 4 linguri cu flori, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de 2-3 ori pe zi, si una seara, inainte de culcare.
Trei-frati-patati - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se face gargara, de 2-3 ori pe zi, si una, seara, inainte de culcare. Turita mare - decoct dintr-o lingura de frunze, la 500 ml de apa. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de 2-3 ori pe zi, si una, seara, inainte de culcare.
Urzica - infuzie din 2 lingurite de frunze maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara, de mai multe ori pe zi.
Zmeurul- infuzie din 2 linguri frunze uscate, maruntite, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se acopera timp de 10-l5 minute se strecoara. Se face gargara, de 2-3 ori pe zi. Ceaiuri complexe
1. Jalesul - frunze (20 g), Izma - frunze (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se face gargara, de 2-3 ori pe zi, si una, seara, inainte de culcare.
2. Musetel - flori (20 g), Jales - frunze {20 g). Infuzie dinr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se face gargara, de 2-3 ori pe zi.
3. Rozmarin - frunze {40 g), Jales - frunze (20 g), Cimbrisor- ta {20 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita {200 ml). Se face gargara, de 2-3 ori pe zi.
4. Jales - frunze (100 g). Cimbru - ta (40 g), Sclipeti - radacina (40 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se face gargara, de 2-3 ori pe zi, si ultima seara, inainte de culcare.
5. Musetel - flori (10 g), Tei - flori (10 g), Jales - frunze (10 g), Nucul- frunze (20 g), Turita mare - ta (20 g), Cerentd - rizom (30 g). Decoct din 2 linguri de amestec, la o cana cu apa (300 ml). Se fierbe 10 minute. Se face gargara si se clateste catatea bucala, de 4-5 ori pe zi, cate 5 minute de fiecare data.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor